Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na ljubljanski univerzi so novince spet pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. Sprejeli so jih na Kongresnem trgu, v novo študijsko leto pa jih je pospremil rektor Gregor Majdič. Pomembne informacije o študiju bodo bruci lahko izvedeli na 40 stojnicah 23 fakultet in treh akademij, ob katerih jih bodo sprejeli starejši kolegi študentske organizacije.

Kot je dejal Majdič, študentom na ljubljanski univerzi omogočajo, da se že med študijem vključujejo v raziskovalno delo. Da bi to še spodbudili, so letos uvedli dve novi nagradi. Študentom omogočajo tudi številne mednarodne izmenjave, za zagotavljanje varnega študentskega okolja pa so lani ustanovili pisarno varuha študentskih pravic. Kot enega od izzivov v novem študijskem letu je rektor izpostavil reševanje prostorskih težav nekaterih članic. "Že v letošnjem letu računamo, da bomo lahko začeli gradnjo vsaj dveh novih fakultet – veterinarske in medicinske, kmalu za tem pa še fakultet za farmacijo in za strojništvo," je dejal. Po njegovih besedah so se letos lotili tudi prenove visokošolskih strokovnih študijskih programov z vidika digitalizacije, trajnostnega razvoja in predvsem interdisciplinarnosti, v prihodnje načrtujejo takšno prenovo tudi vseh univerzitetnih študijskih programov.

Tako kot Majdič tudi dekani posameznih fakultet upajo, da se v novem študijskem letu ne bodo več ukvarjali s covidom-19. Kot je dejala dekanja ljubljanske filozofske fakultete Mojca Schlamberger Brezar, upa, da se bodo lahko tako študenti, ki so na fakulteti že nekaj let, kot bruci v polni meri v živo vključili v študijski proces in tudi spremljevalne dejavnosti na fakulteti. "Upamo, da se bodo lahko študenti polno vključevali in zaživeli polno študentsko življenje, ki ga prej tri leta ni bilo oziroma je lani potekalo v okrnjeni obliki," je dejala. Bruce je pozvala, naj se čim več družijo in prihajajo na dogodke v živo. "Mislim, da nas je korona uspavala, da smo imeli občutek, da ničesar ne zamujamo, če nimamo pristnega kontakta, da je vse možno dobiti prek spleta, ampak ni tako," je prepričana.

Na mariborski univerzi v novo študijsko leto vstopili sproščeno

Na Univerzi v Mariboru, ki jo obiskuje okoli 14.000 študentov, so v novo študijsko leto vstopili sproščeno in brez večjih zapletov. Predvsem jih veseli, da po dveh letih niso več potrebni posebni covidni ukrepi, kar pripomore k boljšemu vzdušju in lažjemu študijskemu procesu, pravi v. d. prorektorja za študentska vprašanja univerze Nina Kotnik.

Novince mariborske univerze je s tradicionalno dobrodošlico v študijsko leto pospremila mariborska študentska organizacija z informativno akcijo Dostop. Po oceni predsednika Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) Davida Boharja prvi študijski dan v Mariboru poteka v mirnem in sproščenem vzdušju. "Lepo je videti, da so študenti znova prišli nazaj v univerzitetno mesto Maribor ter da so ulice in študentska naselja znova polni," je dejal.

Glede na prejšnje se letošnje študijsko leto po njegovih besedah razlikuje predvsem po tem, da se čuti večja odsotnost covida-19 ter da je na fakultetah manj omejitev, "kar pozitivno vpliva na samo vzdušje". Drugače od Ljubljane in Kopra v Mariboru nimajo težav s pomanjkanjem študentskih sob, kar za marsikoga še dodatno pozitivno vpliva na začetek novega študijskega leta.

Začetek študijskega leta

Na primorski univerzi novo študijsko leto simbolično začeli v kampusu Livade

Na Primorskem so novo študijsko leto simbolično začeli v Univerzitetnem kampusu Livade, ki ga je leta 2017 prizadel požar, danes pa je v njem znova stekel študijski proces. Študente na Univerzi na Primorskem po besedah rektorice Klavdije Kutnar sicer letos čaka še nekaj drugih novosti, med drugim sistem Studo in digitalna študentska izkaznica.

V Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli so zjutraj bruce in brucke sprejeli župani štirih občin slovenske Istre, vodstvo univerze in predstavniki tamkajšnje študentske organizacije. Dekanja je ob tem izrazila zadovoljstvo, da je lahko v kampu znova stekel študijski proces na nekaterih smereh fakultete za vede o zdravju ter fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. "Tako verjamemo, da bomo študijsko leto izpeljali še bolje kot pretekla leta," je dejala.

Med novostmi, ki jih uvajajo na univerzi, je navedla aplikacijo Studo, s katero je primorska univerza prva univerza v državi, ki jo omogoča študentom vseh članic. Aplikacija študentom med drugim omogoča hiter vpogled v urnike ter študentski informacijski sistem za prijavo na izpite in obštudijske dejavnosti. Hkrati so na univerzi v novo študijsko leto vstopili z digitalno študentsko izkaznico, kar je v skladu s projektom Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem, ki ga začenjajo danes. Gre za pilotni projekt, ki ga financira ministrstvo za izobraževanje v okviru načrta za okrevanje in odpornost.

Število študentov na primorski univerzi po besedah dekanje zadnja leta ostaja na približno enaki ravni, jih pa veseli, da beležijo večji delež aktivnih študentov, to je študentov, ki študija ne podaljšujejo. S tem se povprečni študijski čas na univerzi skrajšuje, kar je v skladu z njihovim ciljem, da študentje čim prej zaključijo študij, je povedala.

Na visokošolskem in višjem strokovnem izobraževanju skupno 75 tisoč študentov

Novo študijsko leto se po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport začenja za približno 65.130 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Povsem prvo bo za nekaj manj kot 14.300 bruck in brucev ter za okoli 3500 študentk in študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

Minister za izobraževanje Igor Papič jim je v poslanici zaželel uspešno študijsko leto, da bi potekalo v znamenju pridobivanja novih znanj in spoznanj, pa tudi raziskovalnih dosežkov ter visokošolske in znanstvene odličnosti. Ob tem je študente prosil, naj odgovorno in dosledno upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Študij slovenskega jezika in književnosti v Trstu