Študentje fakultete za družbene vede so strogo obsodili po njihovem mnenju medel odziv fakultete na družbenih omrežjih, ki kaže na nerazumevanje trenutnega položaja in neupoštevanje zgodovinskega konteksta. Foto: BoBo
Študentje fakultete za družbene vede so strogo obsodili po njihovem mnenju medel odziv fakultete na družbenih omrežjih, ki kaže na nerazumevanje trenutnega položaja in neupoštevanje zgodovinskega konteksta. Foto: BoBo

Pred fakulteto za družbene vede se je ob 13.30 začel protestni shod v podporo Palestini. Okoli sto študentov je od Univerze v Ljubljani in vodstva FDV-ja zahtevalo, da se opredelita do dogajanja v Gazi. Po kratkem nagovoru pred vhodom fakultete so študentje ob skandiranju gesel odpravili na hodnike fakultete in zasedli veliko predavalnico. Študentje nameravajo pritisk na vodstvo stopnjevati. Dejanju je sledila okrogla miza.

"Zahtevamo univerzo, vredno svojega imena poslanstva in ugleda"

Študentje so poudarili, da ima fakulteta posebno politično in etično odgovornost pri zagovarjanju osnovnih načel človekovega dostojanstva in pravičnosti ter da ne smejo spregledati "simbolne vrednosti opredelitve in kapacitet za izvajanje pritiska na dnevno politiko, ki so naši fakulteti unikatne".

"Zahtevamo, da se masa samooklicano kritičnih univerzitetnih kadrov spusti s svojega slonokoščenega stolpa nazaj v tostranstvo in svoja prizadevanja, znanje in izkušnje usmeri v boj za pravičnost, svobodo in samoodločanje vseh ljudi, ki jim je ta pravica odvzeta," so poudarili študentje v uvodnem nagovoru.

"Ves čas nam govorijo, da na mladih svet stoji, ko pa mladi spregovorimo in zavzemamo stališča, v katera verjamemo, pa smo deležni tišine in medlih odzivov!"

študenti Fakultete za družbene vede

Protestniki so vrhu fakultete tudi očitali, da pomanjkanje obsodbe vojne v Gazi skriva za akademsko avtonomijo. "Institucija dogajanja ne želi obsoditi, saj bi to pomenilo, da krši akademsko avtonomijo profesorjev, vendar se nam zdi, da je bistvo akademske avtonomije, da se lahko fakulteta kot institucija opredeli glede nečesa tako grozovitega, kot je genocid v Palestini," je dejal študent FDV-ja in član Liste demokratičnega študentstva, ki se je pridružila zasedbi predavalnice. "Če nismo sposobni toliko kritične misli, da lahko obsodimo genocid, kako se lahko konkretno ukvarjamo s težavami sodobne družbe?" je še dodal.

"Ves čas nam govorijo, da na mladih svet stoji, ko pa mladi spregovorimo in zavzemamo stališča, v katera verjamemo, pa smo deležni tišine in medlih odzivov," so poudarili.

Strogo so obsodili po njihovem mnenju medel odziv fakultete na družbenih omrežjih, ki kaže na nerazumevanje trenutnega položaja in neupoštevanje zgodovinskega konteksta. Prav tako so opozorili na pravico Palestincev do upora. "Okupacija vedno porodi odpor, ki je v četrtem odstavku prvega člena ženevskih konvencij pravno zaščitena pravica okupiranih narodov," so še poudarili.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prekinitev sodelovanja z univerzami v Izraelu

Ena od glavnih zahtev protestnikov je bila tudi, da Univerza v Ljubljani prekine sodelovanje z izraelsko univerzo Bar Ilan, kar so že zahtevali pred enim mesecem na okrogli mizi s Stephanie Westbrook iz gibanja "Boycott, divest and sanction", na shodu za svobodno Palestino in prek elektronske pošte.

Poudarjajo, da vojna poteka tudi proti palestinskim univerzam, šolam, akademikom in študentom. "Čas je, da celoten akademski svet sprejme nujne ukrepe za ustavitev izraelskega genocida v Gazi in uničevanja vseh Palestincev," so dejali s katedre zasedene učilnice.

Izpostavili so, da Univerza v Ljubljani že več let sodeluje z izraelskimi univerzami, ki so "globoko vpletene v izraelski režim naseljenskega kolonializma in apartheida, ki že 75 let zatira Palestinke in Palestince", in da so tesno povezane z izraelsko vojaško in orožarsko industrijo ter razvijajo, izvajajo, ohranjajo in opravičujejo izraelske vojne zločine nad Palestinkami in Palestinci.

Protestniki so napovedali stopnjevanje pritiskov na univerzo in fakulteto za družbene vede. Zasedbi učilnice je sledila okrogla miza s palestinsko humanitarno delavko, palestinskim pesnikom in prevajalcem ter predstavnico Gibanja za pravice Palestincev.

Protestniki so poudarili pravico Palestincev do upora, ki je pravno zaščitena pravica okupiranih narodov, zapisana v ženevski konvenciji. Foto: BoBo
Protestniki so poudarili pravico Palestincev do upora, ki je pravno zaščitena pravica okupiranih narodov, zapisana v ženevski konvenciji. Foto: BoBo

Sodelovanje "zgolj posredno"

Univerza v Ljubljani je medtem sporočila, da je že pred dvema mesecema odločno obsodila nasilje v Gazi in pozvala k premirju. "Kot akademska skupnost smo še posebej opozorili na popoln izbris izobraževalne infrastrukture," so pojasnili. "Pridružili smo se pozivom k takojšnjemu premirju v Gazi in kot člani mednarodne akademske skupnosti izrazili podporo ukrepom, ki bi prebivalcem Palestine čim prej omogočili vsaj osnovno izobraževalno strukturo," so še dodali.

Zapisali so še, da Univerza v Ljubljani na krovni ravni nima sklenjenega nobenega mednarodnega institucionalnega sporazuma z institucijami iz Izraela. Določene sporazume imajo oz. so sklenile nekatere od članic Univerze v Ljubljani, vendar so ti potekli in niso bili obnovljeni ali pa gre za zelo splošne sporazume o nameri sodelovanja brez realiziranih mobilnosti ali sodelovanj. Dodajajo, da ima Univerza v Ljubljani sklenjenih več kot 500 podobnih sporazumov z različnimi univerzami po vsem svetu.

Prav tako so poudarili, da ljubljanska univerza oz. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL z univerzo v Bar Ilanu iz Izraela sodeluje zgolj posredno. Dodali so, da z izraelsko univerzo nimajo sporazuma o podeljevanju dvojnih diplom, prav tako se še nihče ni odločil, da bi prakso, ki vključuje izdelavo magistrskega dela, opravljal v Izraelu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podporo protestnikom so izrazili tudi v Inštitutu 8. marec in Mladem forumu Socialnih demokratov Ljubljana. "V dneh, ko izraelska vojska začenja svoj smrtonosni pohod v Rafi in ko je v Gazi poškodovanih in uničenih več kot 90 odstotkov" izobraževalnih ustanov in vse univerze, je mogoče molk Univerze v Ljubljani razumeti zgolj kot tiho podporo vojni, ki jo izraelska vlada vodi proti prebivalcem Gaze," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da izražajo solidarnost z vsemi študenti v ZDA, v Evropi in drugod, ki zaradi zagovarjanja pravic Palestincev trpijo sankcije fakultete ali policijsko nasilje.