Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je pred sejo vlade dejala, da je preverjanje posla z nakupom sodne palače pokazalo, da gre, kot se kaže, za načrtno protipravno delovanje organizirane skupine ljudi, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije z namenom pridobitve protipravne koristi.

Menim, da imajo tudi predsednik vlade in celotna koalicija ter ta vlada prav zgodovinsko priložnost, da počistijo z določenimi spornimi praksami in predvsem tudi postavijo ustrezne sisteme varovalk v uradniških aparatih državne uprave in v javnem sektorju nasploh, da se zaprejo vse mogoče špranje, skozi katere lahko pritekajo in vplivajo na delo ministrstev parcialni interesi.

Dominka Švarc Pipan

"Ne gre samo za posamezne uradnike ministrstva, tudi člane stranke SDS, ampak žal tudi za člane stranke SD. Predsednica Tanja Fajon je včeraj povedala, da je očitno ne samo normalno, ampak celo pričakovano, da se je generalni sekretar stranke vmešaval v projekte in delo ministrstev, in kot sem ugotovila ob številnih dokumentih in indicih ter dokazih v preteklih dneh, je točno to počel tudi v tem primeru," je dejala.

"Sama sem nad izjavo predsednice stranke preprosto zgrožena, saj gre za nezakonito in nesprejemljivo ravnanje, ki odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se moramo boriti z vsemi sredstvi. Sama kot ministrica seveda prevzemam objektivno odgovornost, saj sem pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, pošteno in z dolžno skrbnostjo. Danes vem, da ni bilo tako – da so mi načrtno lagali, prirejali in prikrivali podatek. Zato menim, da če v tem trenutku odstopim, se bodo takšne zgodbe nadaljevale, na tem področju pa se ne bo nič spremenilo," je poudarila. Ponovila je, da si interpelacije na neki način želi, saj bi lahko "mirno, v živo, pred kamerami, brez motenj ali montaž povedala vse, kar so izvedeli do zdaj in kar do še bodo".

Povedala je, da je na ministrstvu za pravosodje v procesu odvzem ključnih pooblastil vodjem vseh strokovnih služb, ki so pri poslu sodelovale. "To so vodja finančne službe Janja Garvas, vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in vodja pravne službe, ki je pregledovala in pripravljala pogodbo, Jure Maleš. Po naši oceni so bili vpleteni tudi nekateri drugi v sekretariatu ministrstva, o teh imenih pa je še prezgodaj govoriti, ker določene detajle še ugotavljamo," je navedla. Vse podrobnosti o prirejanju dokumentov bodo po napovedih ministrice podrobno predstavljene v naslednjih dneh, najpozneje v odgovoru na interpelacijo. "Če jo bom dočakala, pa tudi na sami interpelaciji," je dodala.

Vpletanje generalnega sekretarja SD-ja?

"Predsedstvo sem v ponedeljek že opozorila na možnost oziroma na svoje domneve in sume, da je v zadevo v ozadju vpleten tudi generalni sekretar SD-ja Klemen Žibert, za katerega očitno stranka meni, da je normalno, da se vmešava v projekte ministrstva. Mislim, da je to daleč od normalnega in da generalni sekretar nima česa početi na ministrstvih, ne samo na našem, seveda tudi na drugih. Moram reči, da je generalni sekretar tudi v preteklosti, v tem mojem mandatu, skušal vplivati na določene odločitve, na primer pri izbiri notarjev, pri čemer sem že v startu postavila zelo jasen zid, kajti notarji se izbirajo po predvidenem postopku izključno na podlagi strokovnih meril in po presoji strokovne komisije," je dejala in pojasnila, da jo je predsednica SD-ja Tanja Fajon izključila iz vseh komunikacijskih kanalov ožjega vodstva stranke.

Ministrica je poudarila, da ne verjame, da deluje proti stranki SD. "Nasprotno – verjamem, da se borim proti posameznikom, žal tudi v vrstah stranke SD, ki s svojimi ravnanji škodijo tako stranki kot državi in državljanom," je dejala in izrazila upanje, da bo stranka dovolj zrela in odgovorna, da se bo iskreno spopadla z dogajanjem in pometla pred svojim pragom.

Dejala je, da tudi predsednik vlade od nje pričakuje, da razčisti dogajanje, in napovedala tesno sodelovanje z Nacionalnim preiskovalnim uradom.

"To je gotovo njegova legitimna pravica, pristojnost in ne nazadnje tudi dolžnost, če meni, da je to potrebno in da bo to koristilo vladi, koaliciji in tudi tej situaciji. Ko sva se pogovarjala, kot je že nakazal tudi sam v ponedeljek, sem ga sproti obveščala o svojih ugotovitvah. Tudi včeraj sem mu predstavila še dodatne ugotovitve in dokumentacijo in ponovno je izrazil prepričanje, da je zadevi treba priti do dna," je pojasnila domneve o morebitni premierjevi zahtevi po odstopu.

Švarc Pipan predala premierju analizo

V analizi, ki jo je Švarc Pipan predala premierju, med drugim piše, da se je pri vodji kabineta ministrice za potek posla zanimal generalni sekretar stranke SD Klemen Žibert. Zapisano je tudi, da je bila ministrica z možnostjo nakupa nepremičnine za potrebe sodišč seznanjena šele 5. decembra v okviru sestanka na ministrstvu za finance, ne glede na to, da so strokovne službe že od avgusta pripravljale vso dokumentacijo za nakup nepremičnine. Prav tako iz analize izhaja, da je iz dokumentacije ministrstva razvidno, da je bila stavba na Litijski že marca razpoznana kot mogoča lokacija za umeščanje sodišč, torej še pred razpisom za informativno zbiranje ponudb. "Iz teh ugotovitev izhaja, da so bile podlage za nakup nepremičnine zavajajoče in netočne, na kar so bili odgovorni uslužbenci opozorjeni," piše v dokumentu.

"Iz komunikacije med ministrico in generalnim sekretarjem Urošem Gojkovičem je razvidno, da ministrice ni nihče opozoril na kakršne koli nepravilnosti pri postopkih v povezavi z nakupom nepremičnine in potencialnimi tveganji. Takih opozoril po navedbah generalnega sekretarja Gojkoviča tudi on ni dobil. Po njegovem vedenju naj bi postopki potekali v skladu s predpisi in protokoli na ministrstvu, saj so odgovorne osebe podale svoje parafe na vse dokumente," še piše v analizi.

Ministrica poudarja, da bo razsežnosti prirejanja dokumentov pri nakupu sodne stavbe zelo podrobno razkrila v prihodnjih dneh, najpozneje pa v odgovoru na interpelacijo. Preiskovalci NPU-ja se na ministrstvu še niso oglasili, jim pa v teh dneh pošiljajo še dodatno dokumentacijo.

Švarc Pipan ne namerava odstopiti