Svetu delavcev RTV Slovenija bo v novi sestavi predsedoval Robert Pajek. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Svetu delavcev RTV Slovenija bo v novi sestavi predsedoval Robert Pajek. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Kot so iz sveta delavcev RTV Slovenija sporočili po seji, je predsednik postal inženir telekomunikacij, Robert Pajek, podpredsedniki pa Lidija Cokan iz Regionalnega centra Maribor, Franci Pavšer iz Radia Slovenija, Ilinka Todorovski iz izobraževalnega središča in Luka Zebec iz MMC-ja. Vsi so bili izvoljeni soglasno.

Prav tako soglasno so svetniki z ogorčenjem obsodili odsotnost vodstva. Kot so opozorili v sporočilu za javnost, se ustanovne seje namreč ni udeležil nihče, razen predstavnice vodstva Radia Slovenija. "To izraža podcenjujoč in neodgovoren odnos do Sveta delavcev, v trenutku, ko je RTV v resnih finančnih, poslovnih, organizacijskih in programskih težavah," so med drugim zapisali v sklepu.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je po opozorilih novoizvoljenih svetnikov v nedavnih izjavah za slovenske medije razvrednotil poziv k odstopu, ki so ga nanj dvakrat soglasno izglasovali in nanj naslovili člani prejšnjega sveta delavcev. Dejal je, da "svet delavcev RTV Slovenija že vrsto let obvladujejo novinarji, torej tisti zaposleni, katerih sindikat je napovedal stavko". V isti izjavi je še namigoval, da gre za koordinirane politične pozive.

Pri obeh pozivih so sklep podprli člani iz različnih poklicev in iz vseh treh sindikatov. Trditve, da gre "za peščico nezadovoljnih novinarjev", kot se pogosto izraža generalni direktor, tako po oceni članov sveta ne držijo. "Svet delavcev generalnega direktorja zato poziva, naj prekliče netočne izjave in se v nadaljnje vzdrži nespoštljivih in neresničnih komentarjev o delovanju sveta delavcev kot organa soupravljanja. Svet delavcev pričakuje vzpostavitev enakopravnega dialoga med vsemi sodelujočimi pri upravljanju RTV Slovenija, kajti le tako lahko kakovostno opravlja mandat, ki so mu ga podelili zaposleni," so poudarili.

Poziv k vključitvi v referendumsko kampanjo in upoštevanju mnenj uredništev

Čeprav je bila seja ustanovna, je svet delavcev na vodstvo naslovil več vsebinskih vprašanj in zahteval odgovore nemudoma oziroma do naslednje seje. Med drugim so vodstvo RTV Slovenija pozvali, da svet "nemudoma vključi v vse razmisleke in dejavnosti, povezane s kampanjo pred referendumom o noveli zakona o RTV-ju". Kot so poudarili, je dolžnost in odgovornost sveta kot organa soupravljanja, da sodeluje v razpravi o prihodnosti RTV Slovenija.

Glede krize vodenja v Zavodu pa je svet delavcev vodstvo pozval, naj "takoj zaključi postopek imenovanja odgovornih urednikov v uredništvih Multimedijskega centra in razvedrilnega programa Televizije Slovenija, pri imenovanjih pa naj upošteva mnenje uredništev."

Svet delavcev je za naslednje seje ob tem napovedal razprave o odgovornosti za nedavno prekinitev produkcijskega procesa na TV Slovenija zaradi neplačane licence, domnevnih nepravilnostih pri kadrovanju v Regionalnem centru Koper Capodistria, o kadrovskih težavah v Produkciji TV Slovenija, domnevnem upadu dosega programov RTV Slovenija in produkcijski izvedbi televizijskih prenosov nedeljskega bogoslužja.