Robert Golob in Tomaž Vesel na sobotnem festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru. Foto: Instagram
Robert Golob in Tomaž Vesel na sobotnem festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru. Foto: Instagram

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob je na sobotnem festivalu Svobode predstavil strankinega kandidata za evropskega komisarja, nekdanjega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, ki je po poročanju Radia Slovenija trenutno zaposlen v medijskem grozdu Martina Odlazka. Med resorji, ki bi ga zanimali, je naštel področje financ, konkurence in demokracije.

Vesel: Z Golobom pogovori že dalj časa

Dejal je tudi, da sta se o njegovi kandidaturi z Golobom pogovarjala že dalj časa. Odzivov v drugih strankah koalicije ni iskal, sam pa je predvideval, da je kandidat koalicijskih partneric. Kandidata za evropskega komisarja namreč potrjuje vlada, v kateri ima Svoboda glede na število resorjev v svoji kvoti večino.

Grošelj: Umestitev na osmo mesto sem sprejel kot nezaupnico

Svojo odločitev, da ne da soglasja za kandidaturo na evropskih volitvah na listi Gibanja Svoboda, je v Odmevih podal tudi dozdajšnji evropski poslanec iz te stranke Klemen Grošelj. Dejal je: "Umestitev na listo na osmo mesto sem sprejel kot nezaupnico svojemu delu kot evropskemu poslancu, svojemu delu v stranki in kot sebi osebno. Sam menim drugače, da je bilo moje delo dobro, priznano med kolegi, tudi v mednarodni skupnosti. Po takšni nezaupnici sem se odločil, da nimam več česa iskati na listi in da naj da stranka priložnost boljšim kandidatom." Dodal je, da se za zdaj umika iz politike, nato pa "nikoli ne reci nikoli".

SD: Koalicija to izvedela iz medijev

A očitno ni tako, kajti v koalicijskih partnericah so za to, da je Tomaž Vesel kandidat za morebitnega evropskega komisarja, izvedeli iz medijev v soboto. "Težko je kandidat koalicije, če koalicija to izve iz medijev," so zapisali v SD-ju. Ker ima Svoboda v vladi večino, njihov predlog spoštujejo, odločitve o tem pa bodo sprejeli, "ko bo za to dozorel čas". Pomembno je, da Evropska komisija odseva demokratično voljo ljudi, izraženo na volitvah v Evropski parlament, menijo. "Zato je smiselno z odločitvami počakati na 9. junij," so dodali.

Tudi vsi trije kandidati za novega predsednika stranke SD, Tadej Beočanin, Jani Prednik in Milan Brglez, so se v nedeljski oddaji Politično strinjali, da je bila predstavitev Vesela za evropskega komisarja prezgodnja.

Brglez je za STA tudi sporočil, da bo "SD, ko bom predsednik, kot enakopravna partnerica koalicije, predlagala za komisarko svojo kandidatko". "Preostale stvari se bomo dogovarjali skupaj, v koaliciji," je zapisal.

Tanja Fajon se je na njegove besede za oddajo Odmevi odzvala: "Ne morem komentirati, ker se z Brglezom nisva pogovarjala, tako da ne vem, kaj oziroma koga je imel v mislih."

Sorodna novica Prednik, Beočanin in Brglez menijo, da je bila predstavitev Vesela za EU-komisarja prezgodnja

Levica v kratkem pričakuje pogovor

Da so ime predlaganega komisarja izvedeli iz medijev, je dejala tudi koordinatorica Levice Asta Vrečko. "Seveda ima Gibanje Svoboda nekako prednost kot stranka, ki ima večino v vladi," je dejala. Bodo pa v Levici več komentirali, "ko se bomo usedli za skupno mizo na ravni koalicije in spregovorili tudi o komisarju". Pogovor o tem pa pričakuje v kratkem.

"Gospod Vesel je po našem mnenju odličen kandidat za evropskega komisarja, ki bo na evropskem parketu zastopal predvsem interese Slovenije ter njenih državljank in državljanov. To je tudi razlog, da ga predlagamo za mesto evropskega komisarja," pa so odgovorili v Svobodi.

Mnenje NSi-ja in Vesne

Kot je po sobotni programski konferenci NSi-ja dejal njen predsednik Matej Tonin, se mu zdi ključno, da ima komisar čim več kredibilnosti, ki mu jo daje tudi izid na evropskih volitvah. "To bi bilo tudi jasno sporočilo našim volivcem in državljanom, da bo njihov glas soodločal ne zgolj o evropskih poslancih, ampak tudi o tem, kdo bo lahko prihodnji komisar," je dejal.

Podobno meni tudi Vladimir Prebilič, nosilec liste Vesne zelene stranke, ki je danes predstavila kandidatno listo in program. "V Sloveniji imamo en tak simpatičen pregovor, da ni dobro kuriti žara, ko je zajec še v grmovju," je dejal. Pogovor o komisarju je po njegovem mnenju smiselno opraviti po tem, ko bo znano, kakšna je razporeditev znotraj Evropskega parlamenta in katere slovenske stranke bodo vstopile v Evropski parlament.

Nemir zaradi izbire kandidata za komisarja
Sorodna novica Klakočar Zupančič glede vodenja stranke Svoboda: O tem absolutno ne razmišljam

Klakočar Zupančič: Kandidat mora še čez kar nekaj sit

Nominacijo Tomaža Vesela je v oddaji Marcel komentirala tudi predsednica državnega zbora in članica Svobode Urška Klakočar Zupančič. "Preden bo Tomaž Vesel postal evropski komisar, je treba storiti še kar nekaj korakov, med drugim to, da ga izvoli državni zbor. To se od leta 2015 dogaja, da pač DZ potrdi ali pa ne potrdi kandidata, ki ga predlaga vlada," je dejala. Dodala je, da meni, da ima Vesel vse strokovne kompetence. "Mora iti še čez kar nekaj sit, kjer ima besedo tudi kdo drug, ne samo poslanska skupina Svoboda. To je pa drugo vprašanje, seveda tudi v Evropskem parlamentu."

Lovec: Janez Janša bi v določeni konstelaciji lahko bil dober kandidat

Politolog Marko Lovec je trgovanje s komisarsko funkcijo, ki ga je pred dnevi potrdila Marta Kos, za Odmeve ocenil kot neprimerno, prav tako tudi dejstvo, da je zanj izvedela javnost: "Tudi Urška Klakočar Zupančič ne želi na listo, prav tako ne Marta Kos. Gre za posameznice, ki so zelo vidne, imajo določeno javnomnenjsko podporo in tu so bile v preteklosti v stranki narejene strateške napake, ki se jim zdaj maščujejo."

V primeru oblikovanja desne ali desnosredinske evropske koalicije bi lahko bila prezgodnja objava Veselovega imena tudi dvorezni meč, je še opozoril Lovec: "V neki konstelaciji in s prepričljivo zmago Evropske ljudske stranke v Sloveniji bi bil lahko Janez Janša dober kandidat, lahko bi prevzel resor za obrambo. Seveda je to zdaj skrajni primer, a v nekem diapazonu mogočih scenarijev se vidi, da smo se zelo opredelili za eno možnost in si zelo zaprli pogajalski manevrski prostor."

Kandidata za komisarja iz Slovenije potrjuje na redni seji vlada in nato še državni zbor. Končno besedo pa ima Evropski parlament.

Violeta Bulc. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Violeta Bulc. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Violeta Bulc: Slovenija komisarskega položaja do zdaj ni znala izkoristiti

Nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc je bila gostja v Odmevih. Dejala je, da je težko soditi, ali je bila napoved Svobode, da bo za novega evropskega komisarja predlagala Tomaža Vesela, prezgodnja. "Vsaka politična struja ima svoje politične taktike. Očitno se je ta vlada odločila za tak pristop. Ključno je, da razume, da je to pomembna politična funkcija, ki je do zdaj v Sloveniji nismo znali dobro izkoristiti oziroma nismo razumeli posledic nekega izbora. Upam, da se učimo, to bo zdaj že četrti slovenski komisarski mandat. Res upam, da se zadaj skrivajo premišljene poteze, ki nakazujejo tudi, na kakšen način se bo Slovenija nato v Bruslju tudi umestila."

Dodala je, da že predsednik ali predsednica komisije začrta, kakšne vrste komisarjev si želi v svoji ekipi. Jean-Claude Juncker – Bulc je bila komisarka v njegovem mandatu – je na primer želel imeti v svoji ekipi nekdanje podpredsednike ali predsednike vlad, ker je želel sestaviti bolj politično komisijo. "Ko bo potrjen novi predsednik komisije, se bo vedelo, katere so ključne strateške usmeritve. In modro je, da se države po tem ravnajo, sploh ko se pogajajo za portfelje."

Bulc je še dodala, da načeloma sploh ni pomembno, da kandidata za komisarja iz posamezne države podpira vsaj celotna vladna koalicija. "Komisar je popolnoma neodvisna funkcija. Nezaželeno je, da se pretirano posveča lokalni politiki države, iz katere prihaja. A po drugi strani je komisar neposredno vključen v vse procese odločanja tudi v domači državi."

Dodala je še, da kandidat ne more izbrati področja, ki ga bo v komisiji pokrival, se pa lahko država pogaja o portfelju, ki ga bo dobila.

Kako poteka izbor kandidatov za evropske komisarje?