Poklicni gasilci so na protestnem shodu v Ljubljani z dimom,
Poklicni gasilci so na protestnem shodu v Ljubljani z dimom, "ognjem" in tuljenjem siren opozarjali na nizke plače. Vladi so sporočili, da so jezni, in zahtevali odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij ter pošteno vrednotenje svojega dela. Foto: BoBo

Ob 10. uri se je zdelo, da ljubljanski Trg republike še vztraja v megli, v resnici pa so ga z baklami v dim ovili poklicni gasilci, ki so nato skoraj uro vztrajali pred parlamentom. Ves čas so zavijale sirene in pokale močne petarde, na hrbtni strani gasilskih uniform pa je bilo razbrati, da so gasilci na shod prišli iz vse Slovenije.

Več sto gasilcev se je nato ob spremljavi dimne zavese in siren odpravilo do poslopja vlade na Gregorčičevi ulici, kjer so se zvrstili govori organizatorjev in podpornikov protesta. Generalni sekretar Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije David Švarc je poudaril, da imajo po letu in pol prošenj dovolj: "Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol delajo norca iz nas. Zato smo se danes zbrali, ker imamo dovolj takega odnosa. Zbrali smo se pred vlado, kjer so tisti, ki odločajo o naših usodah, odločajo o usodah javnih uslužbencev in gasilcev, da jim povemo, kar jim gre, v kakšnem položaju smo, in da v takšnem položaju ne želimo več biti."

"Ko hiša gori, gredo vsi ven, mi gremo noter"

"Zahtevamo višje plače za svoje delo, ki ni lahko, čeprav smo se sami odločili zanj. Svoje glave nosimo na prodaj. Ko hiša gori, gredo vsi ven, mi gremo noter," je za MMC dejal Ino Šimenko iz Gasilske brigade Maribor.

"Posredujemo v prometnih nesrečah, pri tehničnih reševanjih, nesrečah z nevarnimi snovmi, nesrečah v vodi in reševanju iz vode, požarih, vdiranjih v stanovanja … Ne glede na to, kaj se zgodi, gasilci so prvi na kraju nesreče," doda Šimenko. Kadar gasilci niso na intervencijah, se urijo na vajah. Upravljajo namreč množico opreme za različne intervencije.

Ino Šimenko in Sebastijan Visočnik iz Gasilske brigade Maribor na protestu poklicnih gasilcev v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Ino Šimenko in Sebastijan Visočnik iz Gasilske brigade Maribor na protestu poklicnih gasilcev v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

"Osebno so mi najtežje prometne nesreče, kjer vidiš otroke … Tudi sam imam dva otroka … Nekaj najtežjega je, ko vidiš, da so poškodovani …" najtežje trenutke svojega dela opisuje Šimenko.

"Vlada se dela norca iz nas. Ne razume našega dela in kako z njim pripomoremo Sloveniji," je prepričan Sebastijan Visočnik. Poklicni gasilec GB Maribor je že 15 let. Kot se spominja, je bilo v njegovi generaciji 100 kandidatov za poklicne gasilce. "Danes smo lahko srečni, če je kandidatov 30," ponazori upadanje interesa za ta poklic. Po njegovih besedah ta vlada gasilcev ne ceni, saj je njihova osnovna plača, ko se pridružijo poklicnim gasilcem, pod minimalno.

Na vprašanje, kdaj ju je bilo najbolj strah, Visočnik odgovori, da je strah prisoten pred vsako intervencijo. "Gasilci smo usposobljeni, a smo tudi mi le ljudje. Če nimaš strahospoštovanja do vseh nevarnosti, ki te čakajo, tega dela ne moreš opravljati, ker si preveč sproščen. Ne znaš oceniti, kdaj še lahko pomagaš in kdaj je situacija tako nevarna, da se moraš umakniti. Od nas je odvisno, kako se intervencija konča. Cilj tako prostovoljnih in poklicnih gasilcev je, da pridemo domov živi in zdravi." Visočnik se kot ene težjih intervencij spominja požara v Surovini v Mariboru. "Prvi sem vstopil v notranjost. Ravno ko sem se umaknil iz prostora, se je streha začela podirati. Takrat sem vedel, da ni več šale in da bo treba iti ven."

Delo poklicnih gasilcev poteka v izmenah: 12 ur dela podnevi, 24 ur počitka, 12 ur dela ponoči, 48 ur počitka. "Vsi bodo prikazovali naše plače kot visoke, ker imamo določene dodatke. A delamo ponoči, ob nedeljah, praznikih … Če hoče biti gasilec za praznik doma, mora vzeti dopust. Plača z dodatki je morda videti dobra, a če se gasilec poškoduje, se mu vse šteje od osnovne plače in prejema 80 odstotkov osnove, kar pomeni, da prejme približno 600 evrov bolniškega nadomestila." Visočnik ob tem dodaja, da ima v Mariboru 90 odstotkov poklicnih gasilcev odprt popoldanski s. p. "Drugega nam ne preostane."

Šarec: Z ministrico spoštujeva gasilce, vsaj nekaj spoštovanja pričakujeva tudi nazaj

Poklicne gasilce sta na shodu s svojo prisotnostjo skušala pomiriti ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za obrambo Marjan Šarec, a se je njun poskus izjalovil. Gasilci so se burno odzvali na besede ministrice, da bo vlada poskrbela za vse pod minimalno plačo. Zaradi detonacij petard je Ajanović Hovnik nato predčasno zapustila protest.

Sorodna novica "Pogajanja so za mizo, ne na ulici. To, čemur smo bili danes priča, je izsiljevanje."

Pozneje je na novinarski konferenci vlade ministrica za javno upravo dejala, da za protest poklicnih gasilcev "osebno težko najde neko razumevanje". "Če želiš spoštovanje, moraš spoštovanje tudi dati, a danes ni bilo tako," je dejala. Protest je ob tem označila tudi za "slabo folkloro" in "izsiljevanje".

Minister za obrambo Marjan Šarec je na novinarski konferenci pojasnil, da se je pred protestom s predstavniki sindikatov gasilstva srečal na več kot dvournem sestanku. "Pozval sem, naj počakajo na krovna pogajanja. Povedal sem jim, da je protest legitimna oblika delovanja, vendar pa me tudi kot prostovoljnega gasilca današnje dogajanje nekoliko žalosti. Za novo leto državljankam in državljanom govorimo, naj se vzdržijo pokanja petard in uporabe pirotehnike, danes pa smo videli močno uporabo pirotehnike. Kolegica Ajanović Hovnik je morala zapustiti prizorišče, ker so proti njej začeli leteti predmeti." Dodal je, da se mu ne zdi prav, da je morala ministrica "na hitro zapustiti prizorišče, potem ko jim je povedala tisto, česar si sami želijo", da torej nihče več ne bo v javnem sektorju zaposlen pod minimalno plačo.

"Protest je zagotovo pravica vsakega sindikata, ki ji nihče ne more oporekati. A ne na tak način. Eden od govorcev je celo dejal: Vemo, kje živite, pridemo tudi na dom." Po Šarčevih besedah, tovrsten način ne prispeva h kulturi dialoga. Dodal je, da z ministrico spoštujeta vsakega gasilca in gasilko, sindikalni dialog in državljanke in državljane, a pričakujeta "vsaj nekaj spoštovanja tudi nazaj".

V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo, da se gasilci uvrstijo v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se enako obravnavajo kot nekatere druge skupine. Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovili zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. A na vladni strani do zdaj za to ni bilo pripravljenosti, še dodatno pa so njihovo nezadovoljstvo okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju.

Vsak bo lahko izrazil svoja pričakovanja in zahteve

David Švarc je prejšnji teden pojasnil, da je zanje še posebej sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

V Ljubljani protestirali poklicni gasilci

Višje plače bodo sicer v sredo na protestnem shodu zahtevale tudi medicinske sestre. Sindikati javnega sektorja imajo do ponedeljka čas, da pripravijo svoje predloge za reformo plačnega sistema, o kateri se bosta strani pogajali v prihodnjih mesecih.