Hiša, kjer sta živela osumljena. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Hiša, kjer sta živela osumljena. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

39 let stara ženska in moški sta živela v hiši v ljubljanskih Črnučah. Hišo sta najemala od zakoncev iz južnega predela Ljubljane. TV Slovenija je z najemodajalcem opravila telefonski pogovor, saj pred kamero ni želel. Povedal je, da je par osebno spoznal in z njima ni imel nobenih težav, in dodal, da je vse podrobnosti podal kriminalistični policiji.

Sorodna novica Prijeli domnevna ruska vohuna v Sloveniji. Tanja Fajon: MZZ v zvezi z aretacijo ne vodi aktivnosti.

Viri TV Slovenija pravijo, da sta bila agenta ruske obveščevalne službe SVR, zbirala pa sta splošne informacije o dogodkih v naši državi. Neuradno je televizija izvedela še, da sta bila kljub argentinskemu potnemu listu Rusa.

"Pravnomočna preiskava poteka. Dva osumljena sta bila aretirana na začetku decembra z lažno identiteto," je dejala Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve. In dodala: "Osumljena sta delovanja proti nacionalnim interesom Republike Slovenije in sta pripadnika, po najnovejših podatkih, ruske obveščevalne službe.

Po prijetju, ki ga je razkril časopis Delo, jima bodo v prihodnjih dneh sodili zaradi vohunjenja in overitve lažne vsebine. Je mogoča izročitev tuji državi, v tem primeru Argentini, pred koncem postopka? "Načeloma ne. Ker velja teritorialna pristojnost, se pravi, če je kaznivo dejanje storjeno na slovenskih tleh, so pristojna slovenska sodišča in tudi slovensko pravo se uporablja," je razložil odvetnik, strokovnjak za kazensko pravo Blaž Kovačič Mlinar.

Sorodna novica Benedejčič: Ta, ki sta v postopku, pripadata zelo posebni vrsti obveščevalcev

Po prestani zaporni kazni – največ osem let – pa bi lahko sledil izgon iz države, pravi Kovačič Mlinar. "Iz primerov po svetu vemo, da se tovrstna kazniva dejanja kar strogo kaznujejo. Mislim, da je v tem pogledu slovenski zakonodajalec kar milo ravnal. Ampak je pa treba vedeti, da za tovrstna kazniva dejanja, vsaj za katera bi javnost izvedela, niti ni bilo kakšne sodne prakse."

Kazni se namreč med državami močno razlikujejo, ponekod so zelo stroge. 14. januarja je bil na primer v Teheranu usmrčen Ali Reza Akbari. Britansko-iranski dvojni državljan je bil zaradi vohunjenja za britansko obveščevalno službo po štirih letih zapora obešen. Pred desetimi dnevi pa sta bila v Stockholmu zaradi vohunjenja za rusko federacijo obsojena dva Šveda, sicer brata. Starejši bo v zaporu do smrti.

Ministrica: Res sta pripadnika ruske obveščevalne službe