Foto: MZEZ
Foto: MZEZ

Ob tem sta na novinarski konferenci v Mladiki oba podprla predlog resolucije Alžirije o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, o kateri je pozneje glasoval (in jo zavrnil) Varnostni svet ZN-a.

Ministrica Tanja Fajon je prepričana, da je ključnega pomena vzpostavitev premirja v Gazi, da se omogoči nujna dostava humanitarne pomoči. "Slovenija vztrajno na vseh ravneh ponavlja, da je ključno premirje in zagotavljanje humanitarne pomoči. Želim si, da bi tudi Varnostni svet Združenih narodov prevzel del odgovornosti za vzpostavitev miru in varnosti na Bližnjem vzhodu," je dejala.

Sorodna novica Unicef opozarja na lakoto otrok v Gazi. Strokovnjaki ZN-a poročajo o zlorabah Palestink.

Ob tem je ponovila, da bo Slovenija nadaljevala dobavo humanitarne pomoči v okviru agencije Združenih narodov za podporo Palestincem (UNRWA). Po njenih besedah bo vlada že kmalu pripravila nov paket pomoči.

Izjemen pomen UNRWA-ja je poudaril tudi minister Ajman Safadi, saj da je agencija rešilna bilka v teh temnih časih za Palestince tako v Gazi kot drugod. Prepričan je tudi, da je po razkritju o domnevni vlogi sodelavcev pri vdoru palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Izrael 7. oktobra agencija ukrepala pravilno.

Ministra sta izrazila še bojazen pred zaostritvijo razmer po grožnji Izraela, da bo začel kopensko ofenzivo na Rafo, če Hamas do ramadana, ki se začne 10. marca, ne bo osvobodil vseh talcev. "Vsi si prizadevamo, da bi se dogovorili," je dejala in poudarila, da so Izrael tudi pozvali, naj ne ponovi te grožnje.

Jordanski minister je ob tem posvaril, da če se spopadi ne bodo končali do ramadana, bo imelo to hude posledice za regijo, saj bo grožnja eskalacije še večja.

V okviru te grožnje Safadi tudi podpira alžirski predlog za resolucijo o Gazi, o katerem so glasovali v New Yorku. Prepričan je, da resolucija prihaja v ključnem trenutku. V okviru resolucije namreč med drugim svarijo pred napadom na Rafo na skrajnem jugu enklave, kjer je trenutno 1,5 milijona Palestincev. Sicer pa je bil tudi kritičen, češ da "koliko ljudi še mora umreti", da bo v Varnostnem svetu sprejeta resolucija. ZDA je pozneje pričakovano vložila veto na predlog resolucije.

Tanja Fajon in Safadi sta srečanje v Ljubljani namenila tudi dvostranskim odnosom. Priložnost za nadaljnjo krepitev odnosov in sodelovanja ministra vidita sicer na gospodarskem področju, predvsem na področju turizma. Safadi in Fajon sta danes tudi podpisala memorandum o političnem sodelovanju med zunanjima ministrstvoma obeh držav.

Safari se je srečal tudi z Golobom in Pirc Musarjevo

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je v pogovoru z jordanskim ministrom znova zavzela za takojšnjo prekinitev spopadov na območju Gaze. Izrazila je zaskrbljenost zaradi vse večje humanitarne katastrofe v Gazi in pozvala k doslednemu spoštovanju humanitarnega prava in osnovne človečnosti, piše na njeni spletni strani.

Izpostavila je pomen nadaljnjega financiranje agencije Združenih narodov za podporo Palestincev (UNRWA), saj bi ukinitev financiranja ogrozila življenja Palestincev v Gazi in na Bližnjem vzhodu.

Predsednica je poudarila pomen zagotavljanja humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in se zanjo zahvalila jordanskemu gostu, saj je Jordanija edina država, ki prebivalcem palestinske enklave pomoč dostavlja z letali iz zraka.

V imenu Slovenije je pozdravila vzpostavitev humanitarnega koridorja od Jordanije do Gaze decembra lani, ob tem pa opozorila na nujnost vzpostavitve dodatnih vstopnih točk in različnih poti za dostavo pomoči. Količina dostavljenih osnovnih življenjskih sredstev namreč še vedno ni zadostna.

Z ministrom sta govorila tudi o mirovnem načrtu za končanje vojne v Gazi, pri katerem sodeluje Jordanija.

O tem mirovnem načrtu, ki ga pripravljajo arabske države, je jordanski gost govoril tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Golob podprl vse napore arabske skupine za doseganje politične rešitve, sprejemljive za obe strani in v dobrobit prebivalcev na obeh straneh.

Golob se je s Safadijem sestal po tem, ko se je v soboto ob robu Münchenske varnostne konference pogovarjal tudi z jordanskim kraljem Abdulahom II. V pogovoru z Golobom se je jordanski minister znova zahvalil Sloveniji za uravnotežena, miroljubna stališča v skladu z načeli mednarodnega prava. Prav tako je pohvalil vlogo Slovenije znotraj EU-ja in v Varnostnem svetu ZN-ja.

S predsednikom vlade sta se sicer osredotočila predvsem na rešitve po koncu vojne na območju Gaze. Rešitev dveh držav ostaja edina politična rešitev. Potrebno bo trdo delo na podlagi številnih, žal neuresničenih, dogovorov iz preteklosti. Ključna bo obnovitev miru in političnega horizonta, Palestincem pa je treba ponovno dati upanje, da sta napredek in varnost možna, so o vsebini pogovora še sporočili iz kabineta premierja.