Piranski zaliv. Foto: BoBo
Piranski zaliv. Foto: BoBo

Hrvaška in Slovenija naj bi izdelali poskusni načrt, s katerim bi rešili težave ribičev v Piranskem zalivu, razkriva hrvaški časopis Večernji list. Državi sta se doslej dogovorili o skoraj vseh elementih začasne rešitve, ki pa ne bo prejudicirala končnega dogovora o meji. Rešitev o meji bo prišla na vrsto, ko bo dozorel čas za to, piše Večernji list, ki se sklicuje na diplomatske vire.

Cilj dogovora med državama o ribolovu v Piranskem zalivu je začasen skupni ribolov hrvaških in slovenskih ribičev na omejenem območju v Piranskem zalivu, razveljavitev vseh izdanih kazni ribičem iz Hrvaške in Slovenije, pa tudi ustavitev vseh sodnih postopkov in prenehanje kaznovanja ribičev.

Po tem dogovoru bi hrvaški in slovenski ribiči začasno lahko skupaj ribarili na območju in prehajali mejni črti, o katerih se ne strinjata. Hrvaška namreč zavrača arbitražo in meni, da bi meja morala iti po sredini zaliva, medtem ko je arbitražno sodišče Sloveniji prisodilo večji del zaliva.

S širitvijo območja ribarjenja hrvaški in slovenski ribiči tudi ne bi več dobivali kazni. Na absurd kaznovanja ribičev je po ponedeljkovem srečanju s slovenskim premierjem Janezom Janšo v Zagrebu opozoril tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Dejal je, da s tem služijo le odvetniki. Do zdaj ni bila plačana niti ena kazen. Sodne postopke in kazni sta nase prevzeli državi in najeli odvetnike, ki vlagajo pritožbe. Odvetniške stroške plačujeta državi.

Kot piše Večernji list, se državi nista dogovorili le še o točni zamejitvi območja skupnega ribolova. To naj bi predstavljalo rešitev za krajše obdobje, ki bo sprejemljiva za obe strani. Zagotovo pa to ne bo območje, ki ga je predvideval dvostranski sporazum o obmejnem sodelovanju (Sops), po katerem bi slovenski ribiči lahko lovili vse do Vrsarja, še navaja časopis.

Bosta pa ribiče na tem območju nadzorovali tako slovenska kot hrvaška ribiška inšpekcija, in sicer hrvaška hrvaške ribiče, slovenska pa slovenske.

Oblikovanje končnega načrta za ribiče sta Janša in Plenković naložila pristojnima ministroma, kar pomeni, da se bosta o njem naprej dogovarjala hrvaški in slovenski zunanji minister, Gordan Grlić Radman in Anže Logar.

Se pa lahko zgodi, da dogovor tudi propade, saj se v Sloveniji bližajo volitve, ki bodo lahko pomembno vplivale na njegovo nadaljnjo usodo, še navaja Večernji list.