Koalicijski partnerji ob 100 dneh vlade ocenjujejo, da je koalicija trdna. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji ob 100 dneh vlade ocenjujejo, da je koalicija trdna. Foto: BoBo

K hitri zajezitvi epidemije je pripomoglo tudi odločno ukrepanje aktualne vladne ekipe, ki je že prve dni mandata sprejela nekatere odločilne in učinkovite ukrepe, so ob sto dneh vlade Janeza Janše sporočili iz urada za komuniciranje (Ukom). Med najpomembnejšimi dosežki so omenili sprejem protikoronskih ukrepov ter napovedali spodbudo investicijam. Zasluge za uspešno zajezitev širjenja novega koronavirusa sicer pripisujejo predvsem večmesečnemu garanju zdravstvenega osebja, policistov, pripadnikov civilne zaščite in vseh, ki so dosledno upoštevali zaščitne ukrepe. "Nihče si ne želi ponovitve tistih dni, zato tudi nedavni poziv predsednika vlade Janeza Janše k doslednemu upoštevanju veljavnih ukrepov," so zapisali v Ukomu.

Tudi prvak SMC-ja Zdravko Počivalšek je po stotih dneh aktualne vlade zadovoljen z ukrepi za omilitev posledic epidemije, zdaj pa je po njegovih navedbah čas za zaveze iz koalicijske pogodbe. Dodal je, da je v dobro Slovenije treba strniti politični, razumski in ekonomski potencial. Počivalšek, ki je funkcijo gospodarskega ministra v tej vladi že branil na interpelaciji, je v izjavi spomnil, da ta vlada ni imela 100 dni miru, saj se je od začetka ukvarjala z obvladovanjem krize novega koronavirusa.

"Mi vemo, zakaj smo se odločili za to vlado," pa je dejal minister Počivalšek. Dodal je, da njihovi štirje ministri ne vodijo ministrstev za to, da bi se ukvarjali s promocijo, ampak bodo naredili vse za uresničitev ciljev iz koalicijske pogodbe. Foto: BoBo

"Največje naloge so ponovni zagon slovenskega gospodarstva, digitalizacija, vlaganje v raziskave in razvoj ter inovacije, debirokratizacija, skladen regionalni razvoj Slovenije in omilitev političnih strasti ter neskladij," je naštel gospodarski minister. Glede umiritve strasti ne misli na koalicijo, pač pa na celotno politično situacijo v Sloveniji: "Zdaj je čas, ko moramo stopiti skupaj in vsi, ki kaj znamo in zmoremo, narediti tisto, kar Slovenija potrebuje." Dodal je, da je v dobro Slovenije treba strniti politični, razumski in ekonomski potencial.

S protesti, ki ob petkih potekajo proti vladi, se ne more toliko ukvarjati, saj je usmerjen v omenjene cilje, je dejal. Prepričan je, da sta pogovor in sodelovanje najboljša pot za reševanje vseh perečih težav. Med ključnimi projekti Janševe vlade je tudi ustanovitev demografskega sklada, o katerem se strinjajo vse partnerice. Po Počivalškovih navedbah je to projekt vlade in ne projekt ene od strank. Kot je pojasnil, želijo nadgraditi in še boljše organizirati upravljanje državnega premoženja, zagotoviti stalne prihodke invalidskih blagajn in nasloviti vprašanje dolgotrajne oskrbe.

Počivalšek je pri vprašanju demografskega sklada optimist. Verjame, da bodo vsa osnovna vprašanja glede tega rešili pred jesenjo in zelo hitro, v začetku jeseni ali še prej, predložili zakonski predlog na vlado in za tem v DZ. Enotni so si, da gre vse državno premoženje pod eno streho, treba pa je dodelati še podrobnosti, je potrdil. Odločen je tudi glede ohranitve vseh štirih ministrskih položajev SMC-ja. V koaliciji je bilo namreč slišati o možnosti prerazporeditve pri vodenju resorjev glede na nova razmerja v DZ-ju med koalicijskimi strankami, potem ko sta SMC zapustila dva poslanca.

Tudi na podlagi internih raziskav v stranki NSi ocenjujejo, da je članstvo zadovoljno z delom njihove ministrske ekipe, z delom vlade in da je bila odločitev, da gredo v koalicijo, pravilna. Foto: BoBo
Tudi na podlagi internih raziskav v stranki NSi ocenjujejo, da je članstvo zadovoljno z delom njihove ministrske ekipe, z delom vlade in da je bila odločitev, da gredo v koalicijo, pravilna. Foto: BoBo

Tonin izpostavil pomen hitrega zagona gospodarstva

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je na vprašanje, če v stranki pričakujejo spremembe pri vodenju ministrstev, odgovoril, da niso v vladi zaradi položajev, "vsekakor pa je treba ta bremena pravično razdeliti". V koalicijskih pogovorih so to vprašanje že izpostavili, natančneje pa se bodo lahko o teh stvareh pogovarjali, ko se bodo razmere v drugih koalicijskih strankah konsolidirale.

Rezultati vlade so sicer po Toninovih besedah dobri. S prvim valom novega koronavirusa so po njegovi oceni opravili z odliko, pri čemer je izpostavil številke o okuženih na 100.000 prebivalcev. Vlada pa se je po njegovem mnenju tudi zelo hitro odzvala in pomagala ljudem pri soočanju z virusom. Ob tem je navedel, da je po podatkih mednarodnih organizacij Slovenija na sedmem mestu po tem, koliko denarja je bilo ljudem razdeljenega glede na delež BDP-ja. Po njegovih besedah želijo čim prej zagnati gospodarstvo. Sprejet je poseben zakon, ki bi odpravljal ključne birokratske ovire in pospeševal projekte z že zagotovljeno finančno konstrukcijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj želi odpraviti omejitve pri delu od doma. Na tem ministrstvu pa pripravljajo tudi celosten pregled socialnih transferjev in pomoči, da bi bili bolj učinkoviti in bi hkrati zagotovili, da se "bo delo splačalo", je nanizal Tonin.

Tonin ocenil 100 dni vlade

Demografski sklad in urad že jeseni?

Prav tako je izpostavil koalicijske pogovore o nacionalnem demografskem skladu in demografskem uradu. "Verjamem, da če bomo delali trdo, če se bomo potrudili, bi lahko jeseni ti dve instituciji tudi imeli," je ocenil. Za NSi je pri nacionalnem demografskem skladu pomembno, da se vse premoženje združi pod eno streho in da sklad ne bo skrbel zgolj za starejše in pokojnine, ampak za celotno populacijo, tudi za večjo rodnost in vračanje visoko kvalificiranih Slovencev v domovino, je pojasnil.

Pri demografskem uradu pa si želijo predvsem, da ne bi bilo podvajanja z ministrstvom, ki skrbi za socialo, in bi šlo za močan urad z jasno zapisanimi pristojnostmi in odgovornostmi. Ne želijo si namreč, da bi bil direktor demografskega urada tisti, "ki bi govoril, kaj se mora zgoditi, minister za socialo bi bil pa tisti, ki bi to moral realizirati". Ali bo urad vodil minister ali direktor, je po njegovih besedah stvar dogovora.

Ob pričakovanjih DeSUS-a v povezavi z omenjenim uradom je Tonin menil, da "koalicija ni samo NSi in ni samo DeSUS, v koaliciji smo štirje koalicijski partnerji, da dosežemo neki cilj, je potreben dogovor". Sicer pa je na vprašanje glede trdnosti koalicije odgovoril, da v politiki ni nič dokončnega, stvari se hitro spreminjajo. Tudi na podlagi internih raziskav pa v stranki ocenjujejo, da je članstvo zadovoljno z delom njihove ministrske ekipe, z delom vlade in da je bila odločitev, da gredo v koalicijo, pravilna.

Da pa bodo za to plačali neko ceno, so vedeli vnaprej in jo tudi sprejemajo, je dejal ob dejstvu, da so doslej v vsaki koaliciji pridobivale največje stranke, manjše pa nekoliko izgubljale. Prepričan je, da se je njihova ministrska ekipa izkazala, na "dolgi rok pa se vendarle nekje rezultat mora tudi pokazati".

Igor Pribac in Dejan Steinbuch o prvih 100 dneh vlade
Mineva prvih 100 dni vlade Janeza Janše