"Odločno moramo reči, da je dovolj nasilja in samovolje glasne in brezobrazne manjšine," je med drugim zapisal Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po njegovih navedbah si glasna manjšina domišlja, da predstavlja ljudstvo, ter ne izbira sredstev in načinov.

"Verjamem v strpno in spoštljivo politiko. Politiko, ki zna soočiti argumente in jih zmore izraziti na kulturen in dostojen način. Dogodki na Kredarici kažejo, da v naši družbi vsi ne delimo istih vrednot," je Tonin opozoril v izjavi, ki so jo posredovali iz NSi-ja.

Protestniki so se v petek odpravili pred sedeže strank, tudi NSi-ja. Tonin ugotavlja, da "vsakič dokazujejo, da gredo v svoji brezidejnosti in agresivnosti lahko še nižje". Kot je opozoril, so protestniki pročelje sedeža stranke "polepili s kljukastimi križi in totalitarnimi simboli", na enak način pa so uničevali tudi markacije in smerokaze na Triglav.

"Odločno moramo reči, da je dovolj nasilja in samovolje glasne in brezobrazne manjšine. To ni politika NSi-ja in to ni vizija Slovenije, ki jo gradimo v NSi-ju," je še poudaril Tonin.

Protestniki so se sicer znova zbrali na Trgu republike. Znova so zahtevali odstop vlade in se odpravili do poslopij političnih strank, kjer so jim izročili javne pozive, naj se tudi z dejanji izrečejo glede podpore neonacističnim gibanjem. Opozorili so na krepitev nacizma in fašizma, ki jo po njihovem mnenju podpira politika sama.

Bratušek: Protestni shodi so legitimno sredstvo za izražanje nezadovoljstva

"Protestni shodi so osnovna oblika demokratične družbe in so legitimno sredstvo za izražanje nezadovoljstva nad politiko in odločitvami vlade. Kdor ne sprejema tega, s stranko SAB ne bo mogel sodelovati. Zagovarjamo strpno izražanje stališč in mnenj in kolesarji že več kot eno leto dokazujejo, da se da izražati mnenja na kulturen način, kljub stalnim diskreditacijam in napadom s strani vlade, vladnih strank in nekaterih gibanj, ki jih plačujejo, da provocirajo in netijo nemire. Sama se držim pravila, da izvoljeni politiki na protestih nimamo kaj iskati ali jih zlorabljati, saj smo bili izvoljeni, da probleme po najboljših močeh rešujemo v parlamentu," pa je na Facebooku zapisala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek.

"Če bi se tisti, ki se oglasijo samo, ko se protestniki ustavijo pred njihovo stranko, oglasili, ko se ruši pravna država, ko se ruši RTV, ko STA eno leto ne dobi plačila, ko se na dnevni ravni blati novinarje, ko se na tedenski ravni blati tuje politke in predsednike držav, bi imeli pravico tudi komentirati protestnike. Ko bi morali kaj povedati, so tiho, ko se oglasijo, bi bilo pa bolje, da bi bili tiho!" je še dodala.

Šarec protestnikom: Pozni ste

Protestniki so v petek med drugim zahtevali, da se sprožijo vsi ustrezni postopki na ministrstvu za kulturo in da se vse politične stranke opredelijo do situacije v zvezi z Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot. Predsednik društva Urban Purgar je namreč pred kratkim na Twitterju med drugim zapisal, da je Hitler heroj, nacisti pa junaki, kar je pozneje, ko se je usul plaz ogorčenja v javnosti, izbrisal in dejal, da je zgolj provociral.

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v petek zvečer protestnikom tvitnil: "Pozni ste. Mi smo se že izjasnili." Tvitu je priložil fotografijo novice na spletni strani stranke iz 3. avgusta, ko so pozvali ministra za kulturo Vaska Simonitija, da omenjenemu društvu odvzame status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.

V LMŠ-ju so tedaj "zahtevali, da Vlada Republike Slovenije in pristojni organi pregona zaradi objave predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki v svojem zapisu poveličuje voditelje totalitarizmov, nacistični režim in Hitlerja kot simbol nacizma, začnejo ustrezne postopke po uradni dolžnosti".

Sorodna novica Jenull: Je sprejemljivo, da imajo v Sloveniji neonacisti društvo v javnem interesu?