Predsednik NSi-ja Matej Tonin je dejal, da NSi ne bo razbijal vlade le nekaj mesecev pred volitvami. Foto: Twitter Matej Tonin
Predsednik NSi-ja Matej Tonin je dejal, da NSi ne bo razbijal vlade le nekaj mesecev pred volitvami. Foto: Twitter Matej Tonin

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je v nagovoru programskega kongresa, ki tokrat zaradi aktualne epidemiološke slike poteka digitalno, spomnil, da bo prihodnje leto super volilno leto. Poudaril je, da je NSi na leto 2022 pripravljen.

Sobotnega digitalnega kongresa NSi-ja se je udeležilo 328 delegatov. V NSi-ju so predstavili svoje kandidatke in kandidate, ki se bodo za mesto v DZ-ju potegovali na listi NSi-ja. Prav tako je kongres sprejel, kot je dejal Tonin, "vladni program za prihodnje mandatno obdobje".

"Imamo sposobne ljudi in natančen program. Čas je, da slovenski javnosti sporočimo, da smo pripravljeni voditi naslednjo vlado," je dejal. "Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli NSi, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS-a."

Programski kongres poteka v digitalni obliki. Foto: Twitter Matej Tonin
Programski kongres poteka v digitalni obliki. Foto: Twitter Matej Tonin

Tonin: NSi je glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti

Po njegovih besedah NSi je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru. NSi bo, kot je napovedal, zato v vsaki vladi vztrajal pri dialogu in spoštovanju vseh državljanov. "Verjamemo v sodelovanje. Zavedam se, da razdeljeni izgubljamo, povezani pa zmagujemo," je dejal Tonin, sicer tudi podpredsednik zdajšnje vlade.

V tem mandatu se je NSi po njegovem mnenju izkazal kot stranka, ki zna in zmore. Ekipa NSi-ja je motivirana in želi ustvarjati razvito, zeleno in sproščeno Slovenijo. Ob tem je pohvalil tudi nekatere dosežke ministrov iz vrst NSi-ja.
Poudaril je, da so v stranki vse od vstopa v vlado trdo delali. "Kljub epidemiji in težkim razmeram nam je skupaj s kolegi v vladi uspelo gospodarske kazalnike obrniti navzgor in preprečiti katastrofo. Slovenija je ta teden dosegla rekordno visoko zaposlenost, kar na drugi strani pomeni eno izmed najmanjših brezposelnosti na svetu," je poudaril.

Dejal je tudi, da so z odliko opravili slovensko predsedovanje Svetu EU-ja, ki je trenutno v sklepnem delu. Zavrnil je tudi najpogostejše očitke, ki letijo na NSi: "Vprašanji STA-ja in delegiranih tožilcev sta rešeni. Očitki o političnem kadrovanju pa so popolnoma neutemeljeni in zlonamerni." Kot je dejal, so v NSi-ju neomajni podporniki načel korporativnega upravljanja, pri kadrovanjih v državna podjetja pa po njihovem mnenju štejeta kompetentnost in sposobnost.

Tonin: NSi pred volitvami ne bo razbijal vlade

"Številni rezultati na ministrstvih in dobri ekonomski kazalniki so najboljši odgovor na vprašanje, zakaj vztrajamo v tej vladi. Vztrajamo zato, ker lahko delamo in premikamo meje," je dejal in dodal, da delajo v dobro Slovenije in da bodo to počeli tudi v prihodnje.

Napovedal je, da NSi ne bo razbijal vlade nekaj mesecev pred volitvami. Priznal je, da so tudi v tej vladi težave, a kot pravi, ko pride do težav ali nesporazumov, v koaliciji "ne postavljajo ultimatov, ampak iščejo rešitve".

"V Novi Sloveniji namesto revanšizma napovedujemo dialog, namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije," je naštel.

Tonin: Šarec napoveduje kadrovske čistke

Ob tem je nekaj kritičnih besed namenil delu opozicijskih strank. Tako je na primer izpostavil, da "Marjan Šarec po naslednjih volitvah napoveduje vsesplošni revanšizem oziroma kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost". Za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja po mnenju NSi-ja ne bi smelo biti prostora in proti temu se bomo borili z vsemi močmi, je napovedal.

Tonin je v uvodnem delu nagovora vse tudi pozval k solidarnosti pri boju z epidemijo covida-19 s cepljenjem in spoštovanjem pogoja PCT.

Osnutek programa za volitve sprejet z veliko večino

NSi je na sobotnem digitalnem programskem kongresu z veliko večino sprejel osnutek programa za obdobje 2022–2026, s katerim bo stranka nastopila na prihajajočih državnozborskih volitvah. V njem nizajo ukrepe, s katerimi bi po njihovih besedah okrepili slovensko gospodarstvo ter zagotovili dostopno javno zdravstvo in enakomeren razvoj Slovenije.

Osnutek volilnega programa, ki je akcijsko in delovno naravnan, niza nabor konkretnih ukrepov, ki jih želi stranka izpeljati še v zdajšnjem in nato v prihodnjem mandatu, je že pred kongresom napovedal predsednik NSi-ja Tonin.

V nagovoru udeležencev kongresa je poudaril, da je NSi programsko močna stranka. "Številni gledajo neverjetne rezultate naše ministrske ekipe in se sprašujejo, kako je to mogoče. Odgovor je jasen: ker imamo izdelan program, ki ga lahko začnemo izvajati takoj, ko vstopimo v vlado," je prepričan.

Tonin: Ustvariti Slovenijo kot deželo uspeha

Po besedah Tonina so tudi letos pripravili natančen in realen vladni program za prihodnja štiri leta. "Po naslednjih volitvah bomo partnerjem v podpis ponudili koalicijsko pogodbo. Naša ključna zahteva bo ustvariti Slovenijo kot deželo priložnosti in gospodarskega uspeha," je napovedal. V govoru je izpostavil nekaj ključnih ciljev programa z naslovom Verjamemo v sodelovanje: delo se mora splačati, javno zdravstvo mora biti vsem dostopno, prihodnost bo zelena ter Slovenija mora biti prijazna do mladih in družin.

Pet vsebinskih sklopov

Programski dokument ukrepe deli na pet vsebinskih sklopov: zeleno socialno-tržno gospodarstvo, dostopno javno zdravstvo, država v službi človeka, vsestranski razvoj posameznika in povezana enakomerno razvita Slovenija.

Med drugim predlagajo postopen dvig splošne dohodninske olajšave na 7500 evrov, saj želijo razbremeniti izginjajoči srednji sloj, je v predstavitvi povedal koordinator priprave programa Vid Meglič. Predlagajo tudi t. i. socialni copatek za najranljivejše. S tem bi uvedli minimalni znesek dohodka od dela, od katerega prejemniki dohodka ne bi plačevali prispevkov za socialno varnost.

Posebno pozornost namenjajo tudi visokokvalificiranemu kadru, zato se zavzemajo za razvojno kapico pri 4600 evrih in petletno dohodninsko olajšavo za zaposlitev visokokvalificiranih oseb, ki se priselijo v Slovenijo.

Javno zdravstvo, konec koncesij in samostojni nosilci

"Javno zdravstvo na papirju ni dovolj," je poudaril Meglič. Ukinili bi koncesije in uvedli samostojne nosilce zdravstvene dejavnosti. S tem bi se, kot je pojasnil Meglič, vsak z zdravniško licenco lahko odločil, kje bo opravljal zdravniško prakso. V NSi-ju so prepričani, da konkurenca pomeni boljše zdravstvene storitve, ki pa jih posameznik ne plačuje iz svojega žepa.

Napovedujejo tudi ustanovitev agencije za preverjanje kakovosti in standardov v zdravstvu, mogoče mora biti tudi nagrajevanje po rezultatih dela. Javni zdravstveni zavodi bi po predlogu NSi-ja delovali neprofitno, a po načelih gospodarskih družb.

Zeleni prehod in pravosodje

V NSi-ju se zavzemajo za odločen, odgovoren zeleni prehod, ki ne bi ogrožal energetske suverenosti Slovenije in ohranja dostopne cene električne energije. Prepričani so, da lahko Slovenija s postavitvijo drugega bloka jedrske elektrarne Krško postane neto izvoznica električne energije. Kot je poudaril Meglič, je vsak, ki živi v revščini, preveč. Delo daje človeku dostojanstvo, nihče, ki dela, pa ne sme biti reven.

Po predlogu NSi-ja bi lahko vsak upokojenec in iskalec zaposlitve zaslužil 350 evrov neto, ki bi se izvzeli iz dohodnine. V stranki se zavzemajo tudi za večji nadzor nad izplačevanjem socialnih transferjev.

Na področju pravosodja NSi med drugim napoveduje v celoti elektronsko poslovanje sodišč. "Sodni spisi se tako ne bodo mogli izgubiti, procesnih rokov ne bo mogoče spregledati. Odmevni primeri ne bodo zastarali," je cilje programa predstavil Meglič.

Pomladitev Slovenije

Napovedujejo program za pomladitev Slovenije. Med drugim predlagajo, da mora država prek posebne jamstvene sheme omogočiti lažje najetje bančnega posojila, pri tem pa mora vsak otrok pomeniti odpis dela dolga, ki naj ga v poplačilo prevzame država.

Na področju izobraževanja želijo uravnotežiti pravice in dolžnosti učencev in staršev. Podpirajo stimulativno nagrajevanje najboljših učiteljev in uvedbo javne objave podatkov o zaposljivosti diplomantov po študijskih smereh.

Zaostritev zakona o tujcih

Predlagajo tudi spremembo zakona o tujcih, ki bi kot pogoj za pridobitev dovoljenja za bivanje v Sloveniji uvedla znanje slovenskega jezika. Prav tako predlagajo, da bi se tujci lahko zaposlovali samo tam, kjer domače delovne sile ni na voljo. Kot je še dodal Meglič, mora EU postati močan svetovni igralec, a tudi odločno zavarovati svoje zunanje meje.

Tretji pas za ljubljansko obvoznico

Ljubljansko obvoznico bi razširili s tretjim pasom, modernizirali bi železniško omrežje in vsako leto uredili 300 kilometrov novih kolesarskih površin.

Pripravili so tudi predloge ukrepov za živo, obdelano in poseljeno podeželje, tudi z vrnitvijo staleža velikih zveri in divjadi na obdobje izpred tridesetih let.

Pozdrav Manfreda Webra in Donalda Tuska

V uvodnem delu kongresa so zbrane nagovorili tudi ministri NSi-ja Janez Cigler Kralj, Matej Vrtovec in Boris Mark Andrijanič. Kongres sta pozdravila tudi vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki verjame, da je NSi ključ do družbenega in političnega ravnotežja, ki ga Slovenija po tej vladi nujno potrebuje. Nekdanja predsednica stranke verjame, da bo NSi na volitvah dosegel dober izid, sama pa pričakuje, da bo stranka v še večji meri odločno povedala, kadar so kršene človekove pravice, vladavina prava, kadar demokracija ne gre v pravo smer. "Tu so oči uprte v NSi, tu moramo narediti še korak naprej," meni.

Horvat pa je poudaril, da tudi v zdravstveni krizi ne smejo spregledati ključnih vrednot NSi-ja, ki so človekovo dostojanstvo, svoboda, pravičnost in varnost. Kongres NSi-ja sta pozdravila tudi vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Delegati kongresa so danes potrdili osnutek programa, o vsebinah programa v prihodnje sledi še široka javna razprava, napovedujejo v stranki.