Gostje sobotne oddaje Zadnja beseda. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Gostje sobotne oddaje Zadnja beseda. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Gostje sobotne oddaje Zadnja beseda na naši televiziji so v okviru razprave o dogajanju v družbi med drugim komentirale tudi smiselnost naložb v Slovensko vojsko (SV) v vrednosti 780 milijonov evrov v šestih letih, kot to predvideva pred kratkim sprejeti zakon o zagotavljanju sredstev za investicije. V kontekstu razprave o tem vprašanju so se dotaknile tudi vloge vojske na misijah v tujini.

"Sama smatram, da je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo," je v oddaji med drugim dejala gostja Jadranka Juras. Kot je dodala, je velika odgovornost tudi to, da slovenski vojaki "hodijo nekam, kjer v bistvu ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca".

Oster odziv ministra za obrambo

Omenjena izjava pa je v delu politične javnosti nato naletela na buren odziv. Obrambni minister Matej Tonin jo je označil za izpad. "Očitno so za uničenje Slovenske vojske dovoljena vsa sredstva! Velik škandal in sramotenje Slovenske vojske! Višek vseh viškov," je navedel na Twitterju.

Poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc pa je v izjavi za medije poudaril, da jih namigi na to, da pripadnice in pripadniki SV hodijo na misije zato, da bi pobijali lokalno prebivalstvo, žalostijo ter globoko žalijo njihovo profesionalno dostojanstvo.

Kmalu bo po njegovih besedah četrt stoletja, odkar SV sodeluje v okviru različnih mednarodnih organizacij pri zagotavljanju globalnega miru in varnosti. V vsem tem času nikoli in nikjer ni prišlo do kakršnega koli omembe vrednega incidenta, pripadnice in pripadniki SV so naloge zmeraj opravljali častno in odgovorno, je povedal. Po prepričanju Škerbinca bi bilo zato prav, da bi se Jurasova pripadnicam in pripadnikom SV za svojo izjavo opravičila.

Glede sredstev, predvidenih v pred kratkim sprejetem zakonu, pa je Škerbinc povedal, da se omenjena vsota sicer sliši velika, a je to še vedno veliko manj od tistega, kar bi potrebovali za izgradnjo potrebnih zmogljivosti, da bi bilo za obrambo domovine ustrezno poskrbljeno in da bi zagotovili potrebno raven kredibilnosti tudi v okviru kolektivne obrambe.

RTV Slovenija: Izjava je bila iztrgana iz konteksta

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija je pojasnila, da posameznih izjav gostov na televiziji ne komentira, opozarjajo pa, da je bila konkretna izjava "iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah".

Iz razprave je mogoče razumeti, da "so komentatorke govorile v prid Slovenski vojski", omenjale so tudi srečanje z vojakinjami Slovenske vojske v studiu oddaje Zadnja beseda pred časom.

Poleg tega je Katarina Kresal "nedvoumno pojasnila, da je večina misij slovenskih policistov in vojakov izobraževalne narave, ter dodala, da v tem vidi koristen prispevek k ohranjanju vsesplošnega miru".

Tudi Jurasova je pozneje v oddaji zatrdila, da nasprotovanje 780 milijonom evrov za investicije v SV ne pomeni, da je proti slovenskim vojakom.

Prav tako so komentatorke jasno izrazile skrb za življenja in zdravje slovenskih vojakov. "Če je kdor koli izjavo, ki je bila izvzeta iz konteksta, razumel kot obtožbo, je iz zgoraj navedenega jasno, da je bil namen ravno nasproten – želeli smo soočiti mnenja ob aktualnem vprašanju v slovenski družbi."