Minister za okolje Andrej Vizjak. Foto: BoBo
Minister za okolje Andrej Vizjak. Foto: BoBo

V delu opozicije so po objavah posnetkov pogovora ministra Andreja Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom izrazili pričakovanje, da se glede podpore Vizjaku opredelita koalicijski stranki NSi in SMC. SDS se bo o podpori ministru izrekel po zagovoru v interpelaciji.

Tonin: Vizjak nima več podpore NSi-ja

"Besede ministra Vizjaka, ki so bile posnete nezakonito v zasebnem pogovoru, so neprimerne in nedostojne, to smo povedali že davno, to pa je povedal tudi Vizjak sam. Ničemur se ne izogibamo, smo pa resna stranka in partner, kar pomeni, da najprej preverimo dejstva, predvsem pa damo našim koalicijskim partnerjem možnost, da se o stvareh, ki se jim očitajo, tudi izrečejo," je v Odmevih stališče NSi-ja pojasnil predsednik stranke Matej Tonin, ki je hkrati tudi obrambni minister in podpredsednik vlade.

Z ministrom Vizjakom so se pogovorili, Tonin pa se je po njegovih besedah sešel tako z Vizjakom kot s predsednikom vlade Janšo. "Prepričan sem, da je minister Vizjak zelo izkušen politik in da bi izjemno težko naprej deloval v teh okoliščinah ter da ima to zelo konkreten vpliv na samo delovanje vlade. Verjamem, da bo minister Vizjak o teh stvareh še enkrat premislil in da se bodo zadeve končale še pred samo interpelacijo," je Tonin namignil, da bo verjetno minister Vizjak ponudil svoj odstop.

"Ministru Vizjaku in premierju sem predstavil naše stališče, kakšno pa bo njihovo ukrepanje, tega pa ne vem," je povedal Tonin in hkrati zatrdil, da minister Vizjak podpore NSi-ja ne uživa več.

Tonin: Vizjak ne more več računati na podporo NSi-ja

Tonin: NSi nima s kadrovanjem v energetiki nič

Stoji za menjavami v energetiki stranka NSi, kot pravi razrešeni direktor Energetike Ljubljana Andrej Ribič? "To ne drži. Je pa to največkrat zelo preprost trik tistih, ki so razrešeni. NSi pri tem nima nič, imamo zelo jasen sistem korporativnega upravljanja, na čelu katerega je SDH, SDH imenuje tudi nadzornike Elektra Ljubljana in nadzorniki so se odločili, da zamenjajo gospoda Ribiča," je glede očitkov, da v energetiki kadruje stranka NSi, v Odmevih dejal Tonin in dodal, da je treba njih vprašati, zakaj so se tako odločili.

Bratušek: Takšne stvari ne bi smele biti dovoljene

"Predlagam, da zagotovite odgovore od dveh koalicijskih partneric, NSi-ja in SMC-ja. Če je za ti stranki in poslance to, kar slišimo vsak dan znova, dopustno, potem ne vem, v kateri državi oni živijo. Slovenija je demokratična, napredna, moderna država, kjer takšne stvari ne bi smele biti dovoljene. Za nekatere očitno kljub temu so, na žalost," je v izjavi za medije dejala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je dejal, da ima sedanji okoljski minister Vizjak po vsakem objavljenem posnetku pogovora, ko je bil gospodarski minister, neko novo zgodbo oz. interpretacijo dogajanja, ki se potem kmalu izkaže za laž. "To, kar smo slišali v zadnjem posnetku, kaže jasno na to, da sta Vizjak in Petan dobesedno pripravljala priročnik o tehnikah gospodarskega kriminala. Tisto, kar na koncu manjka, je samo še priznanje tega, da to počneta. Tu me predvsem bolj zanima, koliko časa se bosta še NSi in SMC sprenevedala o tem, da ministra še podpirata," je pred današnjo sejo DZ-ja medijem povedal Vatovec.

Sorodna novica Daljši posnetek pogovora Vizjak-Petan, o davkih spregovorila štirikrat

Da naj se do ravnanj Vizjaka opredelita koalicijski partnerici, menijo tudi v LMŠ-ju. Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović se ob tem sicer zaveda, da se je to dogajalo pred 14 leti, a bi moral Vizjak odstopiti že zaradi današnjega ravnanja. "Vsekakor pa to, kar se razkriva v medijih, kaže na vzorec delovanja te vlade. Podobni zgodbi smo zdaj priča pri energetiki," je pojasnil Golubović.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je ob tem dejala, da težko komentira to dogajanje, saj se ji zdi, kot da "živimo v nekem vzporednem svetu, da se nam to vse skupaj dogaja". Prepričana je, de je to nekaj, kar ne sodi v polje delovanja nobenega ministra v nobeni vladi in v nobeni državi.

"Vsak dan na neki način na plano prihajajo nova dejstva. S tem celotna politika kaže, da smo moralno na dnu in da bomo potrebovali kar nekaj časa, da se bo politika na neki način oprala vseh teh slabih zadev. Kako bo pa ta koalicija s tem primerom živela, je pa seveda vprašanje predvsem za podpornike te koalicije, za samo stranko SDS in seveda za gospoda Vizjaka," pa je pred sejo novinarjem povedal vodja poslancev SD-ja Matjaž Han.

V izjavi za javnost v DZ-ju je tudi SD-jev poslanec Matjaž Nemec predsednika vladnega NSi-ja in podpredsednika vlade Mateja Tonina pozval, naj se "jasno in glasno opredeli", ali NSi še podpira ministra Vizjaka ali ne. Kot je poudaril, se je izkazalo, da so posnetki Vizjakovih pogovorov izpred 14 let pristni, v NSi-ju pa so oktobra dejali, da bi moral okoljski minister v primeru dokazane avtentičnosti odstopiti s položaja. Nemca ob tem zanima, ali bo NSi, če bo Vizjak ostal, izstopil iz vlade in omogočil predčasne volitve.

Vizjak dopušča možnost odstopa

Vizjak je medtem za časnik Delo dejal, da dopušča možnost odstopa. Ta časopis pa danes poroča še, da se del interne javnosti SDS-a zavzema za njegov odstop, a ne zaradi vsebine pogovorov, temveč zaradi razbremenitve pritiska na stranko pred volitvami. Časopis Delo je objavil tudi neuradne informacije, da je predsednik sveta stranke SDS Anže Logar pisal predsedniku stranke Janezu Janši, da bi moral Vizjak odstopiti.

Glede interpelacij se bodo v stranki SDS po zagovoru posameznega ministra odločali, ali je še vedno deležen njihovega zaupanja ali ne, pa je bil jasen vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec. "Mislim, da moramo to možnost dati vsakemu, ki je interpeliran, do takrat pa ni potrebe, da se opredeljujemo," je ocenil Krivec.

Vizjak je medtem za časopis Delo dejal, da dopušča možnost odstopa. Del interne javnosti SDS-a se zavzema za njegov odstop, a ne zaradi vsebine pogovorov, temveč zaradi razbremenitve pritiska na stranko pred volitvami.

Sorodna novica Ribič: Za mojo razrešitvijo stoji minister Vrtovec. Vrtovec: Očitki so iz trte izviti.

Nemec: Vrtovec ne ve ali pa noče vedeti, da SDS mimo njega kadruje v energetiki

Predsednik NSi-ja Tonin naj se po kadrovanju, ki se dogaja v energetiki, opredeli do statusa infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, je v DZ-ju pozval poslanec SD-ja Nemec. Kot je v izjavi za javnost poudaril Nemec, čakajo, da Tonin, sicer tudi obrambni minister, pove, kako vidi dogajanje v energetiki oz. se opredeli do statusa svojega strankarskega in ministrskega kolega Vrtovca.

Ta po Nemčevih besedah ali ne ve ali pa noče vedeti, da SDS mimo njega kadruje v energetiki "na partijski način, na političen način" oz. na način, "kot ga v teh prostorih še nismo videli". To se dogaja v času velike energetske krize, je opozoril. "Vlada namesto da bi reševala energetsko krizo, lomasti po energetskem sektorju na najbolj brutalen način," je bil oster podpredsednik SD-ja.

Ob tem je spomnil na predvolilno zavezo NSi-ja, da se bo politika odpovedala kadrovanju v gospodarstvu, zdaj pa se po njegovih besedah dogaja prav nasprotno. Morda se Vrtovec "preprosto spreneveda in ne želi prevzeti odgovornosti za tako ravnanje njegovih kolegov", je nadalje razmišljal Nemec.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Razrešitev Andreja Ribiča

S tem se je sicer dotaknil dogajanja v energetiki. Nadzorni svet Elektra Ljubljana je namreč v petek razrešil tamkajšnjega direktorja Andreja Ribiča. Razrešeni direktor je v ponedeljek dejal, da za njegovo razrešitvijo stojita SDS in infrastrukturni minister Vrtovec. Sekretar SDS-a Borut Dolanc naj bi ga namreč povabil v prostore poslanske skupine te stranke in mu tam ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave, Vrtovec pa je pred časom v Hrastniku dejal, da se bodo morali stari direktorji v energetiki posloviti. Ribič je s prstom pokazal tudi na Slovenski državni holding (SDH), kjer da so mu že na poletni skupščini dali vedeti, da se mu, če ne bo sodeloval, lahko zgodi predčasna razrešitev.

Kot je še dejal Ribič, je končni cilj umik Roberta Goloba s čela slovenskega trgovca z električno energijo Gen-I. Skupščina te družbe v torek dejansko ni glasovala o njegovem ponovnem imenovanju, temveč o novih kandidatih Gen Energije za člane uprave Gen-I, in sicer Juretu Sokliču v vlogi predsednika uprave in Davorju Dimiču v vlogi člana uprave. Kandidata nista dobila podpore.

Kot poročajo mediji, Soklič, nadzornik Gen Energije, velja za kader blizu NSi-ja, medtem ko Dimiča, vodjo finančno planske službe v Termoelektrarni Brestanica in nadzornika Elektra Ljubljana, nekateri uvrščajo v krog SMC-ja, drugi pa k NSi-ju.

Lastništvo v energetiki je prepleteno. Gen-I je v polovični lasti Gena Energije, preostala polovica trgovca z elektriko pa je v rokah družbe Gen-EL. Polovični lastnik te je Gen-I, po četrtino pa imata v rokah Elektro Ljubljana in Gen Energija.

Bo moral minister Vizjak oditi?