Prva voditeljica Alenka Höfferle. Foto: TV Slovenija
Prva voditeljica Alenka Höfferle. Foto: TV Slovenija

V poplavi številnih obletnic te dni na TV Slovenija praznuje tudi oddaja Obzorja duha: mineva namreč 30 let od predvajanje prve oddaje. "V spreminjajočih se družbenih razmerah je duhovnik dr. Drago Klemenčič, ki je bil svetovalec direktorja Televizije, želel dati prostor svetu vere in verujočih," začetke oddaje opisuje zdajšnja voditeljica Romana Kocjančič in dodaja, da so v novi oddaji lahko verniki s predstavniki večjih verskih skupnosti prvič svobodno spregovorili o religiji in o pomenu vere v osebnem in družbenem življenju.

Oddajo je postavil Drago Klemenčič. Prvi stalni sodelavci so bili (kronološko) Katarina Vukovič, Mateja Šetinc, Iztok Kržič in Vid Stanovnik. Nato so se jim pridružili še drugi sodelavci. Poleg Tatjane Markošek tudi Boštjan Debevec in Silvestra Sadar.

Danes delajo prispevke za oddajo novinarji Karmen Bončar, Simona Padjen Gorše, Milena Keržič Misson in Peter Perše, pojasnjuje Romana Kocjančič, ki oddajo od leta 1998 tudi ureja, pred njo so se v voditeljski vlogi zvrstile Alenka Höfferle, ki je bila prva voditeljica, pa Ida Baš, Katarina Vukovič, Barbara Pungerčič Puntar.

Razširite duha in zadihajte v nova obzorja! Naj vam bo oddaja svetilnik, ki vam razsvetljuje pot v novi teden in novo leto! To si želimo tudi v bodoče ustvarjalci oddaje Obzorja duha v uredništvu verskih oddaj pod taktirko Vida Stanovnika.

Želje ustvarjalcev ob jubileju

"V teh desetletjih je bilo veliko odmevnih oddaj. V zadnjih letih gotovo pogovor z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom, pa z generalnim ministrom manjših bratov Michaelom Perryem, z apostolskim nuncijem v RS msgr. dr. Speichom ali pa z novim krškim škofom Marketzem. Zelo odmevna je bila oddaja s kulturnikom iz Makedonije Aleksandrom Rusjakovim ali ujetnikom IS-ja, z indijskim duhovnikom Tomom in nazadnje z našim rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem," pravi Romana Kocjančič in poudarja, da ima oddaja Obzorja duha v času pandemije visoko gledanost, "kar pomeni, da človek išče odgovore na temeljna vprašanja, ki nam jih koronavirusna kriza odkriva: kdo sem in za koga živim".

Gledalca gotovo pritegne scena, ugotavlja voditeljica in spomni, da se jih je v treh desetletjih zvrstilo kar nekaj: "Najbolj smo si zapomnili rozeto, ki jo je naredil akademski slikar Jože Spacal, potem preprosto sceno z mizico in stolom, sledili so žarki Grete Godnič. To sceno, ki jo imamo danes in ki je zagledala luč pred letom dni, sta izdelala scenografka Mojca Vilhar in režiser Vojko Boštjančič, ki je oddajo obogatil tudi z videovsebinami, kar jo dela sodobno in televizijsko."

Spodaj si lahko ogledate uvod v prvo oddajo, nedeljsko praznično oddajo in nekaj fotoutrinkov, ki so nastali med snemanji v preteklih desetletjih.

Začetek prve oddaje Obzorja duha
30 let oddaje Obzorja duha