Foto: BoBo
Foto: BoBo

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, se je osredotočila na občine in javne zavode, ki jih vodijo direktorji javnih zavodov ali župani, ki so člani stranke SDS ali pa so kandidirali z njihovo podporo. Več kot 40 občin in javnih zavodov je namreč pred volitvami v DZ-ju plačevalo objave v medijih, ki jih izdajajo Nova obzorja, katerih 30-odstotni lastnik je stranka SDS. Skupna višina teh objav po podatkih komisije znaša nekaj manj kot 83.000 evrov.

Direktor trženja Novih obzorij Domen Rant je na večino vprašanj odgovoril, da nanje ne more odgovoriti, ker je to poslovna skrivnost, kot jo opredeljuje njegova pogodba o zaposlitvi, in da mu tudi direktor podjetja Novih obzorij Boris Tomašič tega ne dovoli. Predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek (Svoboda) mu je večkrat pojasnila, da lahko sejo tudi zaprejo za javnost, a se za to možnost ni odločil.

Dejal je, da je dejanska cena, ki jo je za omenjene objave prejela Demokracija, 67.000 evrov, saj so morali plačati tudi DDV. To se mu zdi glede na doseg medija bistveno premalo. Z letaka Demokracije je po navedbah članov komisije razvidno, da je naklada 9000 izvodov, prodanih pa jih je 8000. Rant je dejal, da ima Demokracija na spletu 240.000 bralcev, ko k temu prišteje še tiskano izdajo, pa pridejo na številko 300.000 bralcev. Poudaril je tudi, da so mediji v lasti Martina Odlazka v istem obdobju prejela 1,9 milijona evrov.

Sorodna novica Biščak pred komisijo zanikal obvodno financiranje volilne kampanje stranke SDS

Od vseh omenjenih občin je po njegovih podatkih oglaševalo le 11 županov iz vrst SDS-a. Občine so v njihovih medijih svoje turistične in kulturne znamenitosti oglaševale celo leto, zato ne ve, zakaj to povezujejo z državnozborskimi volitvami. Trženje po njegovem mnenju nima nobene povezave s politiko. Pri pridobivanju oglasov pri njem ni posredoval nihče iz politike, je zatrjeval.

Na očitke, da so nekatere ponudbe na občine, konkretno na občino Brežice, prispele teden dni po tem, ko je bil plačan članek objavljen v Demokraciji, je odgovoril, da se primera ne spomni, nato pa le dodal, da je bila morda sodelavka na dopustu in da se napake dogajajo. Na očitek, da nekateri župani, ki niso bili iz vrst SDS-a, niso vedeli, da se bo objava morala plačati, pa je dejal, da nobena faktura ni bila zavrnjena.

Na Novih obzorjih je Rant zaposlen od 1. novembra 2021, čeprav se je pod ponudbe kot njihov direktor trženja podpisoval že prej. Pojasnil je, da je to delo opravljal pro bono. Večkrat je tudi zatrdil, da posluje v skladu z vsemi poslovnimi standardi in zakonito. Na očitek, da vsebina teh objav ni bila označena kot oglasna, pa je dejal, da je bilo to pojasnjeno v kolofonu. Meni, da je namen preiskovalne komisije prestrašiti njihove oglaševalce in naročnike, da ne bi več sodelovali z njimi, ker so opozicijska zasebna družba.

Direktor komunale trdi, da intervju v Demokraciji ni bil povezan z volitvami

Zaslišan je bil tudi direktor komunale Novo mesto Bojan Kekec, ki je dolgoletni član stranke SDS in ki je kandidiral na letošnjih državnozborskih volitvah. Intervju z njim je bil v Demokraciji objavljen tri dni pred državnozborskimi volitvami, 21. aprila. Kekec je dejal, da je bil intervju takrat objavljen, ker je 22. aprila dan Zemlje, vsebina intervjuja, za katerega se je dogovoril z Rantom, je okoljska problematika, politike pa da ni omenil niti z besedo.

Sorodna novica Iz preiskovalne komisije o financiranju politične propagande izločili SDS-ova poslanca

To je bila poslovna odločitev, zatrjuje, saj so mu na Demokraciji ponudili 50-odstotni popust in je za intervju plačal 1100 evrov. Po podatkih Erarja je Komunala Novo mesto Demokraciji nakazala 2400 evrov, je poudarila Mojca Šetinc Pašek. Da mora objavo plačati, se mu ni zdelo nenavadno, saj da na komunali plačujejo večino objav. Medijev pa ne obravnava glede na politično usmeritev medija, je dejal.

Člani komisije so izpostavili tudi fotografijo Kekca, objavljeno v plačanem intervjuju, ki je identična tisti na volilnih plakatih in jo je posnela fotografinja Demokracije. Kekec je dejal, da je bila to fotografija, ki jo je imel pri roki in jo je posredoval Demokraciji za objavo ob intervjuju.

Kekec je dejal, da je zasedal različne funkcije v stranki SDS, med drugim je bil član izvršnega odbora in strokovnega sveta SDS-a, je pa tudi državni svetnik. Večkrat je poudaril, da nikoli ni živel od politike ali političnih funkcij, da je celo svojo kariero ustvaril v gospodarstvu.