Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Na shodu se je zbralo okoli tisoč protestnikov (po navedbah organizatorjev 3500), ki so se na transparentih in letakih zavzeli za dostojno in legitimno slovensko vlado ter ugotavljali, da so levosredinske stranke zamenjale sklepanje kompromisov z desnico za "direktno kolaboracijo".

V pismu poslancem, ki so ga prebrali, so sporočili, da so jih izvolili, da bi delali dobro za Slovenijo in da je od njih "odvisno, ali bomo dobili vlado, ki tvori Orbanovo zavezništvo, od katerega se distancira vsa Evropa". "Glas za novo koalicijo je glas za izredna stanja," so še ocenili. V govorih so tako poslancem dali "zadnjo priložnost", da prihodnji teden na glasovanju o mandatarju Janezu Janši glasujejo, kot so obljubili.

Podali so tudi nekaj sporočil ljubezni in miru, med drugim so se opremili z rdečimi baloni v obliki srca in na enega od transparentov zapisali, da se želijo igrati z igračami, ne pa z orožjem.

Eden izmed organizatorjev shoda Filip Dobranić je za MMC glede števila udeležencev dejal, da je "kar zadovoljen, vendar to še nič ne pomeni. Zadovoljni ali žalostni bomo naslednji teden. Upam, da bomo lahko ponosni na poslance in poslanke."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Metka Majer, je zborovanje minilo mirno, tudi policija nima podatkov o resnih incidentih. Po njenih besedah je bil shod prijavljen, vendar prepozno, saj je bil prijavljen dva dni pred protestom, namesto treh dni, kot predvideva zakonodaja. Zato je policija organizatorjem izdala opozorilo.

SMC kaže na Šarca, DeSUS: Čas je, da se nehamo deliti

Protestniki so stranki SMC in DeSUS tudi razglasili za grobarje demokracije. Na Twitterju so se na protest odzvali v SMC-ju in zapisali, da protestnike podpirajo v njihovem prizadevanju za krepitev demokratičnih standardov, "a jih moramo spomniti, da k temu vodi samo spoštljiv in ne izključujoč dialog". Pravi naslov za očitke protestnikov pa je po mnenju SMC-ja "v drugem nadstropju stavbe, pod katero so se zbrali". "Če ne bi bilo nepremišljenega odstopa predsednika vlade, se tudi pogovori o novi večini ne bi začeli."

"Ohranjamo vrednote in pogled na polpreteklo zgodovino, a gledamo naprej, predvsem v skrbi za starejšo generacijo, naše programske vsebine, zato vstopamo v to programsko vlado. Čas je, da se prenehamo deliti in da začnemo delati za ljudi. Vsak miroljuben protest pa je za nas popolnoma legitimen, saj živimo v svobodni družbi," pa so zapisali v DeSUS-u.

Levica: Prelomljene obljube iz strahu za stolčke

Med protestniki je bilo opaziti tudi nekaj znanih obrazov, med drugim režiserja Dragana Živadinova, nekdanjega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo, pa tudi poslanca Levice Miho Kordiša. V Levici so že pred shodom pritrdili organizatorjem, da sta stranki SMC in DeSUS pred volitvami nedvoumno obljubili, da ne bosta vstopili v koalicijo pod vodstvom predsednika SDS-a Janeza Janše. Kot so sporočili iz Levice, je shod "zadnji poziv strankama sredine, naj ne prelomita svojih obljub v imenu oportunizma in strahu za stolčke".

Po mnenju generalnega sekretarja SAB-a Jerneja Pavliča so protesti, še preden se je vlada sploh oblikovala, "zelo nekorektni". Vsaka vlada, ne glede na to, ali je leva ali desna, si zasluži prvih 100 dni miru, da začne delati, je opozoril.

Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je pojasnil, da SD ni med organizatorji, in izrazil pričakovanje, da nihče ne bo grozil ne protestnikom in ne poslancem.

Janša se je odzval prek Twitterja

Janša, ki bo, kot kaže, vodil novo vlado, pa se je na Twitterju na proteste odzval s fotografijo izrazov protesta proti njegovi politiki izpred let na programskem svetu Radiotelevizije Slovenija in napis "smrt janšizmu" pospremil z besedami, da "gre v tem primeru seveda za izraz ljubezni" do plačnikov rtv-prispevka. V uradnem listu je sicer ravno danes objavljen poziv h kandidaturam za osem novih programskih svetnikov.

"Mandatar diskreditira protestnike"

Že dopoldne so se tudi v društvu Alternativna akademija, kjer menijo, da se z novo vlado pod Janezom Janšo približuje obdobje nižanja demokratičnih standardov, erozije pravne države, napadov na sodstvo in nove avtoritarnosti.

"Da si verjetni prihodnji mandatar privošči na svojih socialnih profilih diskreditirati protestnike še pred njihovim shodom in jih primerjati z ljudožerci, nas ni presenetilo, ker takšne žalitve uporablja že najmanj od protestov leta 2012, ko jih je poimenoval za levičarske fašiste in zombije. Toda njegova posredna obramba svojega morebitnega ministra za notranje zadeve, poslanca Zvonka Černača, ki je odkrito podprl grožnje s fizičnim obračunom s protestniki – te bi morali pričakati in 'dobro nalomiti' – zelo neposredno priča o nezaslišani politični volji mirno dopuščati najmanj verbalne napovedi nasilja, ne zgolj širiti sovraštva in nestrpnosti," so komentirali dogajanje na družbenih omrežjih.

Tudi v društvu Alternativna akademija pozivajo poslance, naj razmislijo, "ali so pripravljeni prevzeti svojo osebno in politično odgovornost s tem, ko prihodnost Slovenije predajajo v roke politični kliki, ki še pred izvolitvijo niti malo ne skriva svojega resničnega obraza in se odkrito spogleduje s totalitarnostjo".

Shod proti novi koaliciji