Robert Pavšič, predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19. Foto: Matija Sušnik/DZ
Robert Pavšič, predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19. Foto: Matija Sušnik/DZ

Pavšič je dejal, da se je vlada Janeza Janše pri sprejemanju proticovidnih ukrepov pogosto sklicevala na stroko, stroka pa je na številnih zaslišanjih preiskovalne komisije DZ-ja potrdila, da ni bila slišana.

To je po besedah predsednika komisije na zaslišanju v torek potrdil tudi nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je dejal, da je "bila stroka večkrat podaljšana roka vlade". Ob tem je Gantar pojasnil, da je zdravstveno ministrstvo z raziskavo javnega mnenja ugotovilo, da je zaupanje ljudi v ukrepe in vlado nizko. Sam je zato zagovarjal odstop celotne vlade.

Pavšič kot pomembno poudarja tudi Gantarjevo navedbo, da je odločitev o uvedbi množičnega hitrega testiranja na koronavirus sprejel predsednik vlade Janša, prav tako naj bi on osebno usmerjal oblikovanje strategije cepljenja proti covidu-19.

Ugotovitve komisije zaradi "zavestnega vtikanja enega človeka v obvladovanje epidemije mimo mnenj stroke" zahtevajo naznanitev sumov več kaznivih dejanj, je dejal. O tem člani komisije sicer še niso razpravljali.

Pavšič: Stroka je pogosto preslišana

Zoper Klemna Nicolettija iz Majbert Pharma člani komisije predlagajo sankcije

So pa na predlog Pavšiča člani predlagali sankcije zoper drugega vabljenega na torkovo zaslišanje, enega od lastnikov podjetja Majbert Pharm Klemna Nicolettija. Za kakšne sankcije gre, Pavšič ni razkril. Je pa spomnil, da je Nicoletti na seji na vprašanja komisije ni želel odgovarjati, odzval se ni niti na ponujeno možnost zaprtja seje za javnost.

Majbert Pharm je državi decembra 2020 prodal večjo količino hitrih testov za množično testiranje. Pogodbo je podpisal takratni zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je kmalu zatem odstopil. Na zaslišanju v torek je dejal, da pri razpisu za nakup testov ni sodeloval. Teste je verificiral Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Nekdanja zaposlena na NLZOH, virologinja Metka Paragi, je na zaslišanju pred komisijo poudarila, da so bili hitri testi omenjenega podjetja neustrezni za hitro testiranje na koronavirus, NLZOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi.

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je pred komisijo zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Celje 14. decembra lani opravljali hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih ter zasegli elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Neuradno so bile hišne preiskave povezane z verifikacijo hitrih testov Majbert Pharma.