Spodnje Stranje, sanacija po poplavah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Spodnje Stranje, sanacija po poplavah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da so bila sredstva namenjena tako za neposredno odpravo posledic poplav, sanacijo posameznih objektov ter nujne občinske in državne infrastrukture kot za ohranjanje delovnih mest, kar neposredno vpliva na življenje slehernega posameznika na prizadetih območjih.

"Na območju Slovenije je bilo od 5. avgusta 2023 do 9. novembra 2023 v okviru interventnih ukrepov po poplavah delo zaključeno že na 590 deloviščih. V okviru interventnih ukrepov na vodotokih je bilo delo končano na več kot 400 kilometrih vodotokov, pri čemer je šlo na nekaterih odsekih za zahtevna in obsežnejša dela, kot je vračanje vodotokov v struge. 9. novembra 2023 je delo potekalo na 240 deloviščih. Na deloviščih izredne ukrepe izvaja več kot 1500 delavcev z več kot 1000 delovnimi stroji," so navedli na Ukomu.

Ob tem so poudarili, da se izredni ukrepi že izvajajo tudi na Savi v Sneberjah. "Tako kot druga prizadeta območja tudi sneberško nabrežje skrbno spremljamo, skrbi prebivalcev jemljemo resno in pristojne službe opozarjamo, da se izvedejo vsi ukrepi s ciljem zagotavljanja njihove varnosti in varnosti njihovega premoženja," so navedli na Ukomu in poudarili, da so se dela na sneberškem nasipu začela po končni odločitvi direkcije za vode.

"Dolžina novega nasipa je približno 350 m. Na lokacijo je bilo pripeljane približno 4500 m3 zemljine. Stroški za izvedbo intervencijskega nasipa bodo plačani iz državnih proračunskih sredstev, ki so namenjena za izvajanje nujnih ukrepov po poplavah. Trenutna ocena stroškov znaša 350 tisoč evrov," pojasnjuje Ukom in dodaja, da je bil nasip umeščen na odsek, kjer je brežina reke Save najnižja.