V osmi, zadnji letošnji epizodi podkasta o politiki Umetnost možnega, voditelja Tanja Starič (TV Slovenija) in Aleš Kocjan (Radio Slovenija) gostiva novinarja in komentatorja časopisa Dnevnik Zorana Potiča.

Gost nove epizode Umetnost možnega je novinar in komentator časopisa Dnevnik Zoran Potič. Foto: Jaka Gasar
Gost nove epizode Umetnost možnega je novinar in komentator časopisa Dnevnik Zoran Potič. Foto: Jaka Gasar

"Stranka SDS je Janez Janša, ki tudi kot premier v prvi vrsti nagovarja svojo volilno bazo, nikakor ne celotne Slovenije. Zakaj premier dovoli ministru Hojsu, da se obnaša kot prvi epidemiolog v tej državi in da prestopa vse civilizacijske norme pravne države? Zato ker je njihovim volivcem takšna odločna in avtoritarna drža všeč?"

Zoran Potič

Ključ do razpleta krize ima seveda SMC, ki ne bo mogla v nedogled vztrajati v dvojni vlogi – kot zvesta vladna partnerica na eni strani in kot podpornica opozicijskih predlogov v parlamentu na drugi. Je lahko točka preloma poročilo Računskega sodišča o nabavah zaščitne opreme v začetku epidemije, ki je že napisano? "Vprašanje, ali se bo kaj zgodilo. Občutljivosti na take vsebine in občutka za etiko v politiki ni več. To vidimo pri tej vladi, saj se stranke ne ozirajo več na to, kaj je spodobno in kaj ni," pravi Zoran Potič, ki obtožbe na račun predsednika Tomaža Vesela na družbenih omrežjih in v medijih iz orbite vladajoče stranke razume kot "character assassination", torej medijski umor.

"Sem zelo kritičen do stanja v družbi in te vlade, ker se vlada ne bori le proti epidemiji, ampak si prizadeva tudi za preobrazbo te družbe. To se nam dogaja ob vsakem protikoronskem paketu, ki ga sprejema državni zbor. V vsakem imamo t. i. podtaknjence in pri tem gre za prav nič skrivajoči se ideološki boj."

Zoran Potič

Zoran Potič se strinja, da je bil ključni politični dogodek iztekajočega se leta, odstop Marjana Šarca: "Ker česa takega še v 30-letni zgodovini države še nismo videli. To je bila norost – na tak način se odpovedati oblasti. Šarec kot predsednik vlade ni izkoristil priložnosti, ki mu jih je ta pozicija prinašala. Nič ni storil za krepitev in povezovanje liberalnih strank. Tedaj je bil v prednosti in kot predsednik vlade bi moral narediti vse, da bi povezal ta razbiti blok liberalno-sredinskih strank. Namesto tega jih je odgnal od sebe in levji delež odgovornosti, da je država dobila drugo vlado, katero skušajo zdaj opozicijske stranke zrušiti, nosi on. To ga bo spremljalo dolgo in vprašanje, ali se bo sploh rešil tega bremena."

Ker po vseh raziskavah javnost vse manj zaupa politiki, vladni in tudi opozicijski, je zanimivo vprašanje, kdo od sedanjih ali nekdanjih politikov, vladnih ali opozicijskih, bi s cepljenjem pred kamerami prepričal dvomljivce, da je cepivo varno in koristno. "Ko smo že toliko poslušali o enotnosti te dni in ob prazniku, naj to enotnost demonstrirajo predsedniki parlamentarnih strank. Naj se primejo za roke, stopijo na oder in naj se zgodi masovno cepljenje. To bi bila ena lepa demonstracija enotnosti. Morda bi koga celo prepričala," predlaga komentator Dnevnika.

Več o teh in drugih aktualnih političnih temah v osmi epizodi podkasta Umetnost možnega. In, ja, tudi nov avizo imamo in je seveda najboljši.