Glede konstruktivne nezaupnice je Igor Zorčič dejal, da težko napoveduje, kaj se bo zgodilo.
Glede konstruktivne nezaupnice je Igor Zorčič dejal, da težko napoveduje, kaj se bo zgodilo. "Napovedi v politiki so bistveno bolj nehvaležne kot napovedovanje potresov," je dodal. Foto: DZ/Matija Sušnik

Predsednik državnega zbora in podpredsednik stranke SMC Igor Zorčič je v ponedeljek pojasnil, da pred odločitvijo SMC-ja za pogovore z Erjavcem in strankami Koalicije ustavnega loka (KUL) pričakujejo pogovore in povezovanje med opozicijskimi strankami, zlasti z LMŠ-jem, s SAB-om in z DeSUS-om. "Res je, sam sem zagovornik tega, a sem danes, kot vidim v nekih člankih, že doživel pogrom," je ugotavljal v današnji izjavi ob robu seje državnega zbora.

Po njegovem mnenju pa je to pogoj za dolgoročno stabilno slovensko politiko. "Preprosto se moramo zavedati, da je premajhnih strank preveč, sploh na levem delu političnega prostora. Če želimo kot alternativo tej ali kateri koli drugi vladi postaviti koalicijo nekih strank, bi bilo prav, da te stranke najprej izkažejo sposobnost medsebojnega povezovanja izven tega, da samo hodijo skupaj pred kamere in povedo, da so se povezale," je poudaril Zorčič.

Zorčič: SMC ne bo zgolj porok za potrebne glasove

Glede na to, da so zdaj tri stranke v opoziciji, po njegovem mnenju lahko pokažejo gesto s tem, da začnejo pogovore o medsebojnem povezovanju, "ki je bilo leta 2019 vsaj dvakrat zamujeno".

V SMC-ju po Zorčičevih besedah opozarjajo politične akterje, da ni mogoče le enkrat v mandatu malo premešati karte, ker imaš potem še vedno iste karte v roki. Pač pa je treba, kot pravi, dati vsem akterjem novo obliko in vsebino, zdaj pa je najprimernejši trenutek za to.

Ob vprašanju, ali ima Erjavec kot možen kandidat za mandatarja nove vlade v DZ-ju dovolj glasov, je Zorčič spomnil, da je v parlamentu 90 poslancev. Če so se nekateri osredotočili le na SMC, jih morajo tudi poslušati, je opozoril. Vsaka politična stranka mora po njegovih besedah zasledovati ne le svoje politične cilje, ampak tudi politično stabilnost.

"Da bomo postavljeni le pred dejstvo, naj damo glasove, potem pa se bomo že dogovorili ... Take igre pa se tudi ne moremo iti," je še poudaril.

Sorodna novica Vložitev nezaupnice se odmika v prihodnje leto, Erjavec bi rad opravil pogovore s SMC-jem

Han: Nezaupnica ni pokopana

V luči vprašanj o konstruktivni nezaupnici je Zorčič dejal, da težko napoveduje, kaj se bo zgodilo. "Napovedi v politiki so bistveno bolj nehvaležne kot napovedovanje potresov," je ugotavljal. Če bo prišlo do glasovanja o nezaupnici, pa bo sam prevzel glasovnico, saj je dvig glasovnice in glasovanje, četudi je tajno, ena od pravic poslancev in kot predsednik parlamenta s svojim zgledom ne more delati drugače.

Potem ko je Erjavec minuli teden napovedal, da bodo do konca leta vložili konstruktivno nezaupnico, pa njegove ponedeljkove izjave kažejo, da verjetno ne bo tako. Na sestanku s KUL-om so se dogovorili, da SMC povabijo na pogovore, saj če želijo novo vlado, potrebujejo tudi njihovo podporo.

Erjavec je prepričan še, da bodo štirje poslanci DeSUS-a sledili sklepom organov stranke, ki je zapustila koalicijo Janeza Janše in Erjavca podprla za mandatarja. A poslanci DeSUS-a že od odločitve sveta stranke molčijo – brez komentarjev so bili tudi po današnjih sestankih.

Vodja poslancev stranke SD Matjaž Han pa je v današnji izjavi ocenil, da nezaupnica ni pokopana, "je pa mogoče včasih zelo dobro, da se bolj pogovorimo v sobah in manj pred kamerami".

Predsedstvo SD-ja podprlo vložitev konstruktivne nezaupnice s kandidatom za mandatarja Erjavcem

Oblikovanje alternativne protikrizne vlade in konstruktivno nezaupnico vladi s kandidatom za mandatarja nove vlade Erjavcem pa je danes podprlo tudi predsedstvo SD-ja.

"Za SD je ključno, da do rednih volitev leta 2022 Slovenijo varno pripeljemo iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize. Pripravljena strategija omogoča, da v tem času ustvarimo zdrave temelje za razvoj naše države, se uspešno spopademo z epidemijo in okrepimo javne storitve, še posebej v zdravstvu in pri oskrbi starejših," so v stranki v pisnem sporočilu po seji predsedstva povzeli izjavo predsednice stranke Tanje Fajon.

Po njenem prepričanju nova vlada pomeni tudi "obnovo zaupanja, normalizacijo razmer in končanje zaostrene komunikacije, ki je med nami poglobila delitve". Njihov cilj je, da Slovenija "spet postane zgled urejene, demokratične, zelene in inovativne države".

Zato je predsedstvo obravnavalo programske prioritete KUL koalicije in načrt projektov za razvojni preboj Slovenije, ki je nastal kot alternativa vladnemu nacionalnemu načrtu za okrevanje in odpornost.

Podporo koalicijskemu povezovanju opozicije za oblikovanje nove vlade je sicer pred tedni že sprejela konferenca stranke, najvišji organ SD-ja med dvema kongresoma. Sinoči so na posvetu pozitivno mnenje h konstruktivni nezaupnici dali tudi predsedniki območnih in občinskih organizacij stranke, so še pojasnili v stranki.

Kandidaturo Erjavca za mandatarja za sestavo nove vlade so že pred SD-jem podprli v LMŠ-ju in SAB-u. Organi Levice pa bodo o podpori Erjavcu odločali v novem letu, so pojasnili.