"Mislim, da bi bilo škoda, da bi zamudili to priložnost, da zopet naredimo Slovenijo normalno," meni predsednik DeSUS-a Karl Erjevec. Foto: BoBo

"Mi razumemo, da je to stranka, ki ne deli takšnih vrednot, ki jih ima aktualna vlada, ko gre za vladavino prava in kršitev ustavnih načel, gre za liberalno stranko in v tem tednu pričakujem, da bodo pripravljeni tudi na pogovor o tem, kakšne so možnosti, da ustavijo to denormalizacijo te države," je o SMC-ju po sestanku s strankami, združenimi v KUL, dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Da bi lahko bila koalicija ustavnega loka uspešna, potrebuje "še nekaj glasov in še nekaj podpore", je priznal Erjavec, a je prepričan, da to podporo lahko pridobijo. "Ko bo, bomo pa tudi vložili konstruktivno nezaupnico," je dejal.

Sorodna novica Zorčič: DZ bi o nezaupnici vladi lahko odločal prvi teden januarja

Erjavec je sicer še pred dnevi napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili do konca tega leta, "vendar glede na to, da tukaj ne gre za avanturo, ampak dejansko želimo, da se oblikuje vlada, ki bo spoštovala ustavna načela, svobodo medijev, ki bo spet vrnila Slovenijo tja, kamor sodi, ko govorimo o njenem mednarodnem pravnem položaju, smo se danes dogovorili tudi v KUL-u, da povabimo predstavnike SMC-ja na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije", je dejal.

Ob tem je zagotovil, da želi nova vlada, če bo dobila in imela podporo, "na vsak način dokončati mandat". "Mislim, da je to pomembno za vse poslance, pomembno pa je tudi za Slovenijo. Ne nazadnje imamo tukaj spopad z epidemijo covida-19 in ga želimo dobiti," je dejal Erjavec. Glede tega je povedal, da so prepričani, da če bi se naslonili na stroko, bi bile številke za Slovenijo ugodnejše.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je v prvi polovici decembra zatrdil, da je poslanska skupina SMC-ja enotna v tem, da ne bo podprla Erjavca za mandatarja. Ob tem so se pojavili tudi namigi, da so med nekaterimi poslanci prisotni pomisleki. Foto: BoBo
Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je v prvi polovici decembra zatrdil, da je poslanska skupina SMC-ja enotna v tem, da ne bo podprla Erjavca za mandatarja. Ob tem so se pojavili tudi namigi, da so med nekaterimi poslanci prisotni pomisleki. Foto: BoBo

Erjavec pričakuje zadostno podporo

"Druga zadeva, ki je pa izjemnega pomena, je pa tudi predsedovanje Slovenije EU-ju," je spomnil Erjavec. Kar zadeva druge stvari, "je pa to seveda predmet dogovora, mi imamo koalicijsko pogodbo v bistvu že pripravljeno, imamo pa odprto eno poglavje, kjer bi tudi SMC povedal, kaj je tisto, kar želi, da se še postori do konca mandata", je napovedal Erjavec in zavrnil navedbe, da je oblikovanje nove vlade odvisno od tega, kako se bodo izšli postopki zoper predsednika SMC-ja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je v preiskavah zaradi domnevno spornih nabav zaščitne opreme.

Na vprašanje, ali bodo nezaupnico vložili, tudi če ne bodo imeli zagotovljene zadostne podpore, pa je Erjavec ponovil le, da pričakujejo, da bodo imeli dovolj podpisov. Za zdaj jih še nekaj manjka, je priznal, ampak "če bo odločitev v SMC-ju takšna, da bodo prispevali k normalizaciji Slovenije, potem se ne bojim za te glasove". Vabilo je poslanski skupini poslal že pred 10 dnevi, "vabilo pa daje tudi s tega mesta". "Takoj, ko bo jasno, kakšna je odločitev SMC-ja, bomo pač odločili," je dejal Erjavec. "Mislim, da bi bilo škoda, da bi zamudili to priložnost, da spet naredimo Slovenijo normalno."

Če bodo torej pogovori s SMC-jem uspešni, bodo takoj vložili konstruktivno nezaupnico, v nasprotnem primeru pa se bodo znotraj KUL-a odločili, kakšne korake bodo naredili naprej. Erjavec je ob tem izrazil še prepričanje, da bodo štirje poslanci DeSUS-a sledili sklepom organov stranke, medtem ko bo poslanec Robert Polnar, ki ni več član stranke, ravnal po svoji vesti.

Vložitev nezaupnice se odmika

Erjavec: Veliko olajšanje na terenu

Štirje poslanci stranke DeSUS sicer od odločitve sveta stranke za izstop iz koalicije molčijo. Na terenu pa je po Erjavčevih besedah prišlo do prečiščenja stranke, saj so odšli predvsem nekateri podporniki prejšnje predsednice Aleksandre Pivec, sicer pa je "veliko olajšanje in zadovoljstvo na terenu, da nismo več del te vlade", je še dejal.

Glede domnevnih pritiskov na posamezne poslance pa je Erjavec dejal, da v politiki v zadnjem času vsi doživljajo takšne in drugačne pritiske. "Tudi sam vsak dan prejemam različne grožnje, ampak tega se mora človek navaditi. Če je v kuhinji prevroče, pač ne greš v kuhinjo in tako je v politiki," je bil slikovit. Padec podpore v javnomnenjskih anketah pa je komentiral z navedbami, da nanje nič ne da.

SMC najprej pričakuje povezovanje znotraj koalicije KUL

Preden se bi se v SMC-ju odločili, da bi se odzvali vabilu KUL-a na pogovore, pričakujejo pogovore in začetek povezovanja zlasti med LMŠ-jem, DeSUS-om in SAB-om. Le tako bodo te stranke pokazale, da so zmožne preseči nesoglasja in "narcisizem majhnih razlik", zaradi katerih je propadla prejšnja vlada in le tako bodo odpravljeni tehtni pomisleki, da utegne KUL razpasti iz enakih razlogov kot prejšnja vlada, meni Igor Zorčič (SMC).

Zorčič je spomnil še, da je SMC še pred izstopom DeSUS-a iz koalicije Janeza Janše dal iniciativo povezovanja znotraj koalicije z DeSUS-om. S tem se je DeSUS sprva strinjal, "a je te pogovore nato stranka prekinila, odšla iz koalicije, danes pa je očitno njena prioriteta mandatarstvo", ugotavlja Zorčič.

Počivalšek naj bi po poročanju POP TV-ja za sredo prvič po pol leta sklical svet stranke.

SAB podpira Erjavca, SD bo o tem odločal v torek

Izvršni odbor stranke SAB je na ponedeljkovi seji sprejel sklep, da soglaša s predlogom stranke DeSUS in podpira Karla Erjavca za mandatarja ob vložitvi konstruktivne nezaupnice. V SAB-u pa so sicer že pred časom izrazili zadovoljstvo z dogovorjenimi in usklajenimi programskimi izhodišči. Svet stranke SD bo o tem odločal v torek.

Opozicija bo počakala do novega leta
Anketa Dela: Erjavec z zelo nizko podporo

Da je Karl Erjavec zelo primeren kandidat za predsednika morebitne levosredinske vlade, meni devet odstotkov vprašanih, medtem ko se 19 odstotkom zdi za to funkcijo zelo neprimeren, kaže anketa, ki jo je za Delo opravila agencija Mediana.

Kot najprimernejšega za ta položaj so anketiranci videli Aleksandra Čeferina. Za predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) se je znašla predsednica SD-ja Tanja Fajon. Na tretjem mestu je predsednik LMŠ-a Marjan Šarec, sledi pa mu ekonomist Jože P. Damijan.

Javnomnenjsko anketo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana opravil na vzorcu 711 oseb.