104. člen predloga interventnega zakona je določal, da bi policisti lahko brez odredbe sodišča od operaterjev mobilnih omrežij pridobivali podatke o lokaciji komunikacijskega sredstva oseb v karanteni, če bi te s tem pisno soglašale. Foto: BoBo
104. člen predloga interventnega zakona je določal, da bi policisti lahko brez odredbe sodišča od operaterjev mobilnih omrežij pridobivali podatke o lokaciji komunikacijskega sredstva oseb v karanteni, če bi te s tem pisno soglašale. Foto: BoBo

"Takšnih posegov v temeljne ustavne pravice posameznikov nismo mogli dovoliti," je SMC zapisal na Twitterju. Napovedujejo pa tudi spremembe 103. člena.

Predlog vladnega interventnega zakona za zajezitev epidemije novega koronavirusa v 103. in 104. členu med drugim predvideva, da smejo policisti za namen zajezitve in obvladovanje epidemije ter za zagotovitev spoštovanja posebnih ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, uporabiti tudi pooblastila, kot so iskanje oseb, izvajanje prepoznave oseb po fotografijah, izdelovanje fotorobota, postavljanje cestne zapore z blokadnimi točkami, vstop v tuje stanovanje in v druge prostore, začasno omejevanje gibanja oseb, privedba osebe ter zbiranje in obdelovanje podatkov.

Opozorila o nesorazmernosti ukrepov

Do predlogov so bili kritični tako v opozicijskih vrstah kot tudi v uradih varuha človekovih pravic in informacijske pooblaščenke. Pri varuhu človekovih pravic so opozorili, da je težko utemeljiti nujnost vseh predvidenih ukrepov, po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik pa pomenijo poseg v ustavne pravice in v praksi vzpostavitev policijske države.

"Prva vrednota je človeško zdravje, vendar obenem ne smemo pozabiti, da moramo vse ukrepe sprejemati sorazmerno in paziti, da ne gremo tako globoko v omejevanje človekovih pravic, da potem ni poti nazaj. Mora biti dovolj jasno in popolnoma nedvoumno pojasnjeno ter koliko časa bo to trajalo, da ne traja v nedogled. Potrebujemo sodelovanje vseh – politike, različnih strok, ustavnega sodišča ... vsi moramo skupaj stopiti in razrešiti ta problem, saj je naš skupen, le v sodelovanju bomo lahko odstranili vse dvome, ki bi lahko vznemirjali državljane," je glede sprejemanja omejevalnih ukrepov v boju z epidemijo novega koronavirusa v Odmevih poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Predlog širitve policijskih pooblastil dviga prah

Hojs: Zniževanje policijskih pooblastil

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v ponedeljek v Odmevih pojasnil, da 104. člen zakona govori izključno o tem, da dopuščajo tistim, ki bi bili napoteni v karanteno, da jo lahko preživijo v domačem okolju. Pod pogojem, da so pripravljeni podpisati oz. sodelovati v tej smeri, da dovoljujejo nadzor njihovega gibanja.

Umik spornega člena zakonskega predloga po njegovih navedbah pomeni, da dobršnemu številu tistih, ki bi želeli karanteno preživljati v domačem okolju, tega žal ne bodo mogli omogočiti.

Pojasnil je tudi, da pooblastila v 103. členu zakona niso nova. V tem členu so po ministrovih navedbah več kot 30 pooblastil policiji zmanjšali na tiste, za katere ocenjujejo, da so nujna za zajezitev epidemije koronavirusa. Člen pa je bil usklajen med ministrstvom za zdravje, ministrstvom za notranje zadeve in službo vlade za zakonodajo.

"Če kdo misli, da strokovnjaki na teh področjih ne vedo dovolj, naj to sporoči poslancem, ki bodo odločali o tem zakonu. A s tem drastično znižujemo pooblastila policije za zajezitev epidemije," je poudaril minister.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.