Novico o smrti Tasića so za Delo potrdili v njegovi družini. Foto: BoBo
Novico o smrti Tasića so za Delo potrdili v njegovi družini. Foto: BoBo
Publicist Igor Omerza, ki se je podpisal pod knjigo JBTZ - Čas poprej in dnevi pozneje, o Davidu Tasiću

Davida Tasiča se spominjam kot človeka z zelo toplim značajem. V njem ni bilo nikakršne hudobnosti, zlobe, privoščljivosti ali agresivnosti. Skratka imel je po mojem mnenju zelo lep značaj in bil je izjemno občutljiv za krivice, za kršenje človekovih pravic. Ne verjamem, da so kakšni ljudje, vsaj ne med njegovimi znanci, ki ga niso iskreno imeli radii. Za to okornostjo in medvedjo dobrodušnostjo pa se je skrival oster in angažiran novinar, ki je znal pogledati tudi v ozadja in jih razkrivati v časih, ko si moral imeti kar nekaj poguma za takšno novinarsko početje. Morda je zanimivo, da je celo Aleksander Vasiljević, brezkompromisni in visoki oficir KOS-a (hudo so se ga bali celo znotraj vojske), ki je na Metelkovi zasliševal priprtega Davida, o njem kasneje podal prijazno oceno, nekako v smislu, da mu je bil Tasič simpatičen, čeprav trd zasliševanec. Preko JBTZ se je David zapisal z velikimi črkami v našo zgodovino, prijatelji pa se ga bomo radi spominjali in ob tem pogrešali njegovo veliko srce, ki je žal prehitro omagalo.

Med letoma 1981 in 1989 je bil David Tasić novinar in urednik pri časopisu Mladina.

Vojaški organi Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so 31. maja 1988, le dobro uro po aretaciji Janeza Janše, zaprli tudi podoficirja Ivana Borštnerja. V imenu vojaških preiskovalnih organov je nato Služba državne varnosti (SDV) 4. junija aretirala še novinarja Mladine Davida Tasića. Odgovorni urednik Mladine Franci Zavrl pa se je dober teden pozneje, da bi se izognil aretaciji, umaknil v psihiatrično bolnišnico. Vojaško tožilstvo je četverico obtožilo zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti.

Razlog za aretacijo Janše je bila najdba tajnega vojaškega dokumenta, ki so ga slovenski pripadniki Službe državne varnosti (SDV) konec aprila 1988 našli v računalniškem podjetju Mikroada, v katerem je bil Janša zaposlen. Na dokument so naleteli, ko so skušali ugotoviti, kako je prišla v javnost razprava Milana Kučana na 72. seji Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije.

Konec julija tistega leta je senat vojaškega sodišča Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janšo in Zavrla na poldrugo leto zapora, Tasića pa na pet mesecev. Sredi oktobra 1988 je Vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiću pa kazen zvišalo na deset mesecev zapora. Četverico so pogojno izpustili na začetku avgusta 1989.

Aretacije so v Sloveniji sprožile val protestov in veliko vznemirjenje javnosti, saj se je zdelo, da je vojaški vrh začel zapirati kritike JLA-ja in nasilno posegati v slovensko v slovensko politično življenje, o čemer se je že dolgo govorilo.

Umrl je David Tasić
Konec julija 1988 je senat vojaškega sodišča Ivana Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janeza Janšo in Francija Zavrla na poldrugo leto zapora, Davida Tasića pa na pet mesecev. Sredi oktobra 1988 je Vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Davidu Tasiću pa kazen zvišalo na deset mesecev zapora. Foto: BoBo
Konec julija 1988 je senat vojaškega sodišča Ivana Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janeza Janšo in Francija Zavrla na poldrugo leto zapora, Davida Tasića pa na pet mesecev. Sredi oktobra 1988 je Vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Davidu Tasiću pa kazen zvišalo na deset mesecev zapora. Foto: BoBo
Sorodna novica Spomin na proces proti četverici

Leta 1989 je David Tasić zapustil uredništvo Mladine in se poslovil od novinarstva. Ustanovil je eno prvih neodvisnih zasebnih založb v Sloveniji, Založbo Karantanija. Od leta 1999 se je tudi ukvarjal s faleristiko – vedo, ki preučuje odlikovanja in njihovo zgodovino. Ustvaril je nekaj zgodovinskih zbirk odlikovanj iz obdobja socialistične Jugoslavije, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, Kraljevine in Kneževine Srbije, Kraljevine in Kneževine Črne gore ter avstro-ogrske monarhije, evropskih odlikovanj in sokolskih značk z območja nekdanje Jugoslavije.

Sorodna novica Afera JBTZ spremenila Slovenijo

Na okrogli mizi ob 25. obletnici obletnici afere JBTZ je Tasić poudaril, da je "zgodovinski spomin žal prekratek". Po njegovih besedah danes že pozabljamo, v kakšnem režimu smo takrat živeli in kako nevaren je bil boj za spremembe in demokracijo. Dodal je, da so imeli srečo, da se je proces zgodil v času, ko se je totalitarni režim razkrajal, zaradi česar so dobili tudi široko podporo javnosti.

Kot je na Twitterju zapisal Janša, je bil Tasić "junak slovenske pomladi 1988 in 2014, dober in pokončen človek, bojevnik svobode in luči". Zavrl pa ga je videl kot človeka, ki je bil "vedno naiven". "Bil pa je strašno pošten in nepokvarjen ter ni toleriral nepravičnosti. Kot novinar
je bil vljuden, a hkrati kritičen," je dejal za STA. Tudi vlogo Tasića v aferi JBTZ Zavrl vidi kot eno največjih: "Bil je v samem jedru dogajanja. Imel je toliko poguma, da je ta kamenček, ki je potem sprožil vsa množična gibanja, vzel v roke in ga po novinarsko obdelal."

David Tasić