Young leta 2004. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Young leta 2004. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Johnnyju Youngu so decembra 2020 postavili diagnozo raka na trebušni slinavki, je sporočila njegova vdova Angie Young.

Leta 1940 rojeni Young je bil ameriški poklicni diplomat, ki je kariero začel leta 1967, upokojil pa se je po izteku veleposlaniškega mandata v Sloveniji, kamor ga je leta 2001 imenoval tedanji predsednik ZDA George Bush mlajši.

"Slovenija je kot hrček na kolesu, teče in teče, svet pa se premika"

Young je bil četrti veleposlanik ZDA v Sloveniji. Na položaju je nasledil Nancy Ely-Raphel, pred tem pa sta bila ameriška veleposlanika v Sloveniji Victor Jackovich in Allan Wendt. Younga je na položaju nasledil Thomas Bolling Robertson.

Od leta 1997 do leta 2001 je bil Young veleposlanik v Bahrajnu, pred tem pa je zasedal veleposlaniške položaje v Togu in Sierri Leone. Kot diplomat je delal na različnih položajih na Madagaskarju, Gvineji, Keniji, Katarju, Jordaniji, na Nizozemskem in v Washingtonu. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade.

Med vodenjem veleposlaništva v Sierri Leone v času državljanske vojne je leta 1991 in 1992 vodil operacijo evakuacije Američanov iz te afriške države, imenovano Operacija oster rob. Pomagal je tudi pri evakuaciji 2400 oseb iz Liberije preko Sierre Leone.

WikiLeaks: Slovenski mediji naklonjeni levici, RTV Slovenija verodostojna

Po upokojitvi iz diplomatske službe je delal kot svetovalec, predavatelj in od leta 2007 do leta 2013 izvršni direktor Konference katoliških škofov ZDA za migracije in begunce. Izdal je tudi avtobiografijo z naslovom From The Projects to the Palace: A Diplomat's Unlikely Journey from the Bottom to the Top, ki opisuje njegovo pot iz revščine do veleposlaniške kariere.

Še preden je prišel v Slovenijo, je Young malce razburil z izjavo, da bo uspešna denacionalizacija pogoj za vstop Slovenije v zvezo Nato. Zaradi iraške vojne leta 2003 je podpora vstopu v zvezo Nato v Sloveniji krepko padla, vendar je na koncu še pred iztekom Youngovega mandata leta 2004 le vstopila v Severnoatlantsko zavezništvo. Young je vstop Slovenije v Nato odločno podpiral.