Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Televizija Ljubljana je začela oddajati leta 1958, deset let pozneje je šla prvič v eter slovenska različica Dnevnika. Peter Likar se je zaposlil že leta 1965, program je torej soustvarjal že v pionirskih letih naše televizije.

Država se je še razvijala, v ospredju sta bili industrializacija in gradnja infrastrukture. Peter Likar je bil prvi, ki je na televiziji poročal o znanosti, varstvu okolja in tehnološkem razvoju. Ker v tistih časih novinarji niso zgolj poročali, ampak so tudi ozaveščali javnost, je bila njegova vloga neprecenljiva, še posebej pri opozarjanju na nujnost vlaganja v znanost, raziskave in razvoj.

Ko sem po njegovi upokojitvi leta 1992 prevzel poročanje o njegovih področjih in po naključju celo sedel za njegovo mizo, sem še dolga leta poslušal pohvale na njegov račun v slovenskih podjetjih, znanstvenih in raziskovalnih ustanovah. V spominu je ostal kot uglajen, razgledan gospod, za našo televizijo, kjer gre večinoma za stresno delo, nenavadno umirjen in preudaren.

Tudi po upokojitvi je ostal zvest svojim pogledom in se je ukvarjal s spodbujanjem inovativnosti pri mladih. Ob televizijski karieri je bil tudi plodovit pisec knjig, publicističnih del in izobraževalne literature. Z današnjimi očmi gledano, pa je morda najpomembnejše njegovo zgodnje opozarjanje na okoljevarstveno problematiko.

Poslovil se je Peter Likar