Poziva tudi k javni razpravi o prihodnosti visokošolskega izobraževanja, prva bo že konec februarja, so sporočili z univerze.

"Zavedamo se, da se moramo univerze odzivati na potrebe trga dela, vendar pa so za to potrebne strateške analize in usmeritve na ravni celotne države. Mladi ljudje, ki jih izobražujemo na naših univerzah, lahko s svojimi potenciali ustvarjajo gospodarstvo za višjo dodano vrednostjo," je povedal predsedujoči rektorski konferenci, rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič.

Po njegovem mnenju je nujno upoštevati predvsem kakovost visokošolskega izobraževanja in zagotoviti odlično izobražene mlade tudi na področjih, ki niso neposredno povezana z gospodarstvom, a so "pomembna za razvoj in delovanje družbe znanja".

Rektorji ljubljanske, mariborske, primorske in novogoriške univerze so danes sklenili, da bodo pripravili načrt promocije poklicne prehodnosti in ustvarjanje novih poklicev ter promocije enakomerne zastopanosti spolov na področjih s stereotipnimi vzorci vpisa na študijske programe.

Hkrati pozivajo pristojne državne organe k pripravi strategije razvoja države, pri kateri bi rektorska konferenca sodelovala in dejansko vodila v razvoj celotne družbe, so navedli v sporočilu za javnost.

Rektorska konferenca, ki združuje vodilne javne visokošolske ustanove v medregionalni akademski kolektiv, bo organizirala serijo javnih razprav o aktualnih vprašanjih in prihodnosti visokega šolstva, prvo že konec februarja.

Prva redna seja rektorske konference je bila namenjena tudi problematiki vpisa tujih študentov in zaposlovanja tujcev na univerzah ter seznanitvi z aktualnimi razmerami glede epidemije covid-19. Rektorji so se strinjali, da so se univerze izkazale z odličnim obvladovanjem epidemije, zlasti zaradi visoke precepljenosti proti covidu-19 in doslednega spoštovanja preventivnih ukrepov.

Ljubljanska univerza je po šestih letih letos znova prevzela dvoletno predsedovanje rektorski konferenci. Novi predsednik Majdič je pred današnjo sejo poudaril, da je treba visokošolski prostor obravnavati celostno, javne univerze pa imajo ključno vlogo, zlasti pri zagotavljanju kakovosti in razvoja tega sistema.

"Zato želimo s pobudo rektorske konference za javni dialog zagotoviti premišljene politike, ki bodo tudi prihodnjim rodovom, tako kot več kot 60.000 študentkam in študentom, ki jih izobražujemo javne univerze danes, zagotovile enake možnosti za vrhunski študij," je dejal Majdič.