Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Novembrski in decembrski 1,8-odstotni dodatek bo izračunan na podlagi oktobrske pokojnine in je začasen. Decembra pa bodo upokojenci ob tem na svoje račune prejeli tudi t. i. zimski dodatek, ki je letošnja novost po vzoru letnega dodatka.

Po besedah generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) Marijana Papeža bo zimski dodatek nakazan najpozneje z decembrsko pokojnino 28. decembra. Ob tem je napovedal, da si bodo na zavodu prizadevali, bi bilo izplačilo izvedeno že pred božičem. T. i. zimski upokojenski regres bo izplačan v petih višinah, tisti z najvišjimi pokojninami bodo prejeli 58 evrov, tisti z najnižjimi pa 182 evrov.

Prihodnja redna uskladitev pokojnin v prihodnjem letu pa bo – glede na letošnjo rast plač – okrog 8-odstotna. "Zadnji podatek bo znan 15. februarja, ampak okrog 8 odstotkov," je Papež dejal za Radio Slovenija. Upokojenci bodo višjo pokojnino imeli na računih februarja, s poračunom tudi za januar.

Pokojninska reforma predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta

Pogoji za upokojitev se prihodnje leto ne spreminjajo. V pripravi pa je nova pokojninska reforma. Polna pokojninska doba naj bi ostala 40 let, iz izhodišč pa je razbrati, da se razmišlja o dvigu upokojitvene starosti: "Sta pa dve varianti. Da ostane isto 60 in 65 oziroma da se s 60 dvigne na 62 in s 65 na 67," je pojasnil Papež.

Pokojninska reforma je trenutno v usklajevanju, predlog naj bi na vlado prišel sredi prihodnjega leta, do konca leta pa naj bi jo sprejel državni zbor.