Pravno nasledstvo in lastništvo znamke SKD so iz stranke SLS predali Lojzetu Peterletu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pravno nasledstvo in lastništvo znamke SKD so iz stranke SLS predali Lojzetu Peterletu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po podpisu dogovora s stranko SLS je Lojze Peterle dejal, da bo delo Zavezništva slovenske krščanske demokracije (SKD) namenjeno Sloveniji, enako kot je bilo nekoč delo krščanske demokracije. Kot je poudaril, ne gre za stranko, temveč za pogovor o ključnih vprašanjih Slovenije in EU-ja. Napovedal je, da je cilj prispevati h krepitvi demokrščanske linije na evropskih in parlamentarnih volitvah.

V zavezništvu želijo nagovarjati vse, ki so v eni ali drugi stranki, pa tudi tiste, ki so v tako imenovani stranki abstinentov. V tej je tudi marsikdo izmed krščanskih demokratov, ker politično situacijo motri kritično in ne vidi podlage za svoje vključevanje, je prepričan Peterle, sicer tudi soustanovitelj NSi-ja.

Rešitve za krepitev krščanske demokracije so po njegovih besedah lahko različne, nadaljnji pogovori bodo pokazali, kaj bodo prvi koraki. "Razdeljeni ne bomo nagovorili več volivcev," je ob tem poudaril. "Demosu je uspelo, ker smo se najprej pogovorili, kaj je prvo, potem pa smo se pogovorili, kdo bo prvi. V tem zaporedju bi kazalo delati tudi zdaj," je ob tem potegnil vzporednice s časom ob prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji.

Tako zagotavlja, da zavezništvo ne nastaja z namenom nagovarjati ljudi, naj stopijo "sem ali tja". "Mi nismo nad strankami, nismo ob njih, smo pa za. Želimo, da stranke stopijo skupaj in dosežejo dober rezultat," je poudaril Peterle. Po njegovih besedah namreč skrbi situacija v Sloveniji, v katero se vrača koncept sovražnika. Po nekaj več kot 30 letih samostojne Slovenije je po Peterletovi oceni še veliko neuresničenega, najboljša pot naprej pa ni v "izmišljanju novega človeka in novih vodilnih, ampak je treba malce pogledati naše korenine". Tako ocenjuje tudi, da vlak za sodelovanje na desnici ob prihajajočih evropskih volitvah še ni odpeljal. Meni, da bo veliko odvisno tudi od ambicij, ki se bodo pokazale znotraj zavezništva.

SLS je Peterletu podelila pravico za uporabo imena SKD - Slovenski krščanski demokrati

Balažic: Če želimo korak naprej, je to pravi trenutek za ustanovitev zavezništva

Da vrata nikakor niso zaprta, je, čeprav je SLS ob povabilu za skupen nastop NSi-ja dal košarico, dejal tudi predsednik stranke SLS Marko Balažic. Prepričan je, da se preveč energije v Sloveniji, tudi na desnici, izgublja na tem, "kdo s kom ne". Če želi Slovenija ob izzivih, ki jo čakajo, korak naprej, je trenutek za ustanovitev zavezništva pravi, je ocenil ter zatrdil, da SLS "ta klic zgodovine razume". "Pri čedalje hujši polarizaciji v Sloveniji potrebujemo nadstrankarsko civilno vrenje in pri tem ne smemo izgubljati časa," je poudaril.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je že pred dnevi na družbenem omrežju X zapisal, da je podelitev dovoljenja za uporabo imena SKD "človeku, ki je celo življenje dal za krščansko demokracijo, pozitivna in partnerska". "Razumem jo kot prispevek h krepitvi krščanske demokracije v Sloveniji," je navedel.

SLS in takratni SKD sta sicer moči združila leta 2000 v novonastalo SLS + SKD Slovensko ljudsko stranko. Ob združitvi je SLS izstopil iz takratne koalicije Janeza Drnovška in se pridružil novi vladi Andreja Bajuka, ki pa se je na položaju obdržal le do konca novembra 2000.

Pod imenom SLS + SKD je stranka sicer nastopila na volitvah v DZ oktobra 2000, kjer je dobila devet poslancev. Pričakovanja strank SLS in SKD, da bosta v slovenskem političnem prostoru z združitvijo postali precej močnejši igralec, se niso uresničila, kmalu so nastale razprtije.

Del SLS-a + SKD-ja na čelu z Bajukom in Peterletom je tako ustanovil novo stranko NSi, preostanek pa se je že decembra 2001 odločil preimenovati nazaj v SLS. Ta stranka je postala tudi pravna naslednica in lastnica znamke SKD, ki jo je zdaj predala Peterletu.