Kot je Urbanija zapisal na Twitterju, mora slovenska javnost od vseh medijev in sodstva zahtevati enaka merila za vse in ob tem razkrivati in javno objavljati vsak medij, vsakega novinarja, vsakega sodnika, ki se poslužuje manipulacij. Ob tem je dodal, da "bomo le tako dobili dobre medije".

Oster odziv v SD-ju, Levici in LMŠ-ju

Na tvit so se ostro odzvali v SD-ju in Levici. "Poziv, naj javnost razkriva in javno objavlja vsak medij, vsakega novinarja, vsakega sodnika, ki se očitno in brezsramno poslužuje manipulacij, spominja na ovaduštvo," je zapisala predsedujoča SD Tanja Fajon. Ocenila je, da "vlada s svojim ravnanjem predstavlja resno tveganje za medije, sodstvo in demokracijo".

"Če je javno razkrivanje način, da bomo dobili dobre medije, potem je razumevanje te vlade do zaščite novinarstva povsem zgrešeno. Namesto iskanja rešitev, ki bi omejile pritisk politike na medije in na sodstvo, vlada napada, žali, posega v neodvisnost. V ta namen nadaljuje tudi poskus prevzemanja medijskega prostora, zlorablja in manipulira z informacijami, in preko medijev, ki so ji blizu, tudi z lažmi ustvarja paralelno resnico," je med drugim dodala.

V Levici pa so ocenili, da v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje "sporoča, da bi preganjal vsakega novinarja, ki je kritičen do vlade ali koalicijskih partnerjev, in vsakega sodnika, ki si drzne razsoditi v nasprotju z interesi vlade, njenega šefa ali največje vladne stranke". Kot so menili, vladi ni dovolj oblast v zakonodajni in izvršilni veji oblasti, podrediti si hoče tudi sodstvo in medije.

"V Levici ne bomo dopustili, da bi se to v Sloveniji kadarkoli zgodilo. Branili bomo vsakega napadenega novinarja in sodnika posebej, pri vseh poskusih posegov v sodstvo in medije pa uporabili vsa pravno dopustna sredstva, da jih preprečimo – vključno z referendumom," so izpostavili.

Kritičen je bil tudi predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, ki je ocenil, da je nezaslišano, da se vodja vladnega urada za komuniciranje ukvarja s "takimi zadevami". Kot je zapisal na Twitterju, gre za "izvrševanje pritiska na neodvisne novinarje in sodstvo".

Na poziv Urbanije se je odzval tudi izredni profesor s katedre za novinarstvo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević, ki je na svojem Facebooku zapisal, da vladni urad za komuniciranje ni pristojen za to, da bi skrbel za "dobre medije". Po njegovi oceni je to logika diktatur ali starih komunističnih režimov, "da kot inženirji duš nadzirajo vse medije in določajo, kaj je 'dober medij' - kar je za takšne vladarje običajno sinonim za poslušen, nekritičen medij".

Za boljše medije bi moralo ministrstvo za kulturo, kot je dodal, skrbeti prek oblikovanja smiselnih zakonov z dobrimi rešitvami. Ministrstvo po njegovem mnenju ne izpolnjuje dela in nalog, urad pa si lasti naloge ali 'skrb', ki mu ne pripada.

Urbanija navedbe, da je z njegovim pozivom mišljeno ovaduštvo, zavrača

Urbanija je navedbe, da je s tem mišljeno ovaduštvo, za STA zavrnil. Na takšne primere je treba po njegovem javno opozarjati, jih javno analizirati in o njih polemizirati, je pojasnil.