S predsednico državnega zbora se je pogovarjala Vida Petrovčič. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
S predsednico državnega zbora se je pogovarjala Vida Petrovčič. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Urška Klakočar Zupančič, ki je maja letos postala prva predsednica državnega zbora v Republiki Sloveniji, je dogajanje v slovenskem parlamentu v dobrih sedmih mesecih, odkar je bila imenovana, ocenila kot delavno in burno. "Ena od mojih prednostnih nalog je bila in še vedno je, da se kultivira govor, ker ta vpliva potem tudi na govor državljank in državljanov. In že s tem, ko se začnemo med seboj bolj kulturno pogovarjati, vključno z mano, lahko stopimo eno stopničko višje in začnemo tudi reševati težave na bolj kulturen način, in sicer z iskanjem konsenza," je dejala. Prepričana je, da stične točke gotovo obstajajo in da se je treba osredotočiti na tisto, kar država res potrebuje.

S svojimi nastopi in izjavami predsednica DZ-ja pogosto vzbuja pozornost tako splošne kot politične javnosti. Veliko prahu je dvignila tudi z zahtevo po prisotnosti poslank in poslancev na sejah parlamenta. "Nikoli ni bil namen, da bi poslanci v veliki dvorani sedeli 12 ur, kor tudi lahko traja seja, ker je to popolnoma neprimerno od nekoga zahtevati in niti to ni mogoče," je pojasnila. Ob tem je poudarila, da poslanci s tem, ko se udeležijo začetka seje, ko se sprejemajo uvodne odločitve, dnevni red, večkrat se prebere tudi kakšna poslanica ali izvede minuta molka, s svojo prisotnostjo "izkažejo spoštovanje tako do državnega zbora kot do predsedujočega in navsezadnje tudi do državljank in državljanov".

Kot opaža, so sicer poslanke in poslanci po uvodnem razburjenju zahtevo razumeli kot nekaj, kar je popolnoma normalno, in se v večji meri začeli udeleževati začetkov sej. "Kolikor mi je uspelo v teh šestih mesecih spoznati svoje kolegice in kolege, lahko z vso svojo integriteto zagotovim, da tam niso zato, da bi sedeli samo na tistih stolih, ampak da dejansko želijo narediti nekaj dobrega za našo državo," je dodala.

Rdeča preproga in pozdrav množici na državni proslavi

Urška Klakočar Zupančič je magistrica pravnih znanosti in ljubiteljica zgodovine. Je tudi avtorica romana Gretin greh, ki opisuje življenje žensk v srednjem veku. Pred odhodom v politiko je bila v javnosti znana predvsem kot sodnica, ki si je drznila kritizirati vladajočo politiko. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Urška Klakočar Zupančič je magistrica pravnih znanosti in ljubiteljica zgodovine. Je tudi avtorica romana Gretin greh, ki opisuje življenje žensk v srednjem veku. Pred odhodom v politiko je bila v javnosti znana predvsem kot sodnica, ki si je drznila kritizirati vladajočo politiko. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Pozornost javnosti je predsednica DZ-ja vzbudila tudi s svojim prihodom na junijsko proslavo ob dnevu državnosti, ko je s sproščeno kretnjo pozdravila zbrano množico. "Zanimivo, da je marsikdo v teh nekajsekundnih kretnjah, nasmehu in tako naprej videl neki globlji pomen, pa pravzaprav to ni. Sama sem bila preprosto vesela," je dejala in pojasnila, da se je odzvala čisto človeško.

"Verjetno bi se enako odzvala zdaj, ker imam ljudi rada – na to pot sem se podala zato, ker res želim nekaj dobrega narediti za državo, država so pa ljudje in mislim, da ni popolnoma nič narobe, če se obrneš k ljudem in jim izkažeš nekaj topline. Ker navsezadnje so ljudje tudi željni tega," je prepričana.

Na očitke, da je pri tem obrnila hrbet častni straži, pa odgovarja, da ta tam ni bila zaradi nje, ampak zaradi predsednika republike. "Verjamem, da če se je kdor koli od gardistov počutil prizadetega, da mi je to oprostil. Sama sem se tudi opravičila za to, vedno se opravičim za vsako dejanje, za katero mislim, da je morda šlo čez mejo, vsekakor ni bil moj namen kogar koli užaliti, ampak samo pokazati neko toplino ljudem in naslednjič jo bom tudi gardi," je napovedala.

Izstop iz sodniških vrst in skok na politični parket

Svoj vstop v politiko Urška Klakočar Zupančič opisuje kot tek dogodkov, pri katerih se ni veliko spraševala ali pa odločala. Ko je bila sodnica, je na svojem zasebnem profilu na Facebooku objavila zapis, ki je bil kritičen do takratne vlade. Zaradi tega se je zagovarjala pred disciplinsko komisijo na sodišču. "Zaslišanja sem uspešno prestala, bila sem oproščena, ampak kljub temu so me stvari v naši državi pod prejšnjo vlado motile," je dodala in med drugim naštela ciničnost, sarkastičnost, nespoštovanje prejšnje vlade, neustrezno komunikacijo prejšnjega premierja in notranjega ministra z državljani, pa tudi uporabo vodnega topa in solzivca.

Poudarila je, da jo je zmotilo tudi ravnanje sodišča, ki jo je potem poslalo v disciplinski postopek, in utrpela sankcijo, preden bi disciplinski postopek ugotovil, da je kriva. Dodala je, da je bila o tem, da odide iz sodstva, odločena že pred disciplinskim postopkom, ampak je želela čez postopek zato, ker se ne želi izmikati odgovornosti.

Kot predsednica DZ-ja bi si sicer želela, da bi mediji več kot o njenih posameznih gestah, odnosih in videzu govorili o vsebinah, ki jih zagovarja in udejanja. Izpostavila je prizadevanja za izboljšanje položaja otrok s posebnimi potrebami, otrok, ki živijo v revščini in nasilju, varovanja in zaščite živali ter netoleranco do diskriminacije.


Več o tem, ali se Urška Klakočar Zupančič ima za feministko, kaj jo je v času od njene vključitve v politiko najbolj presenetilo ter kakšen je njen odnos z Marto Kos in kakšen z novo predsednico republike Natašo Pirc Musar, si lahko ogledate v celotnem intervjuju, ki ga je s predsednico državnega zbora opravila Vida Petrovčič.

Pogovor s predsednikom: Pogovor s predsednico Državnega zbora