Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada se je na dopisni seji seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem Strateškega sveta za digitalizacijo, ki je posvetovalno telo predsednika vlade.

Njegova dela in naloge so, da za "predsednika vlade v roku pet mesecev pripravi okvirni predlog potrebnih sistemskih sprememb za pospešitev digitalizacije slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in državne uprave; pripravlja mnenja k vprašanjem, pobudam ali predlogom, povezanim z digitalizacijo gospodarstva, javne uprave in družbe kot celote; za predsednika vlade pripravlja mnenja in predloge glede strategije razvoja umetne inteligence, kibernetske varnosti in ostalih področij delovnega področja sveta; spremljanje izvedbe strategij, načrtov in ukrepov na področju digitalizacije (Digitalna Slovenija, Strategija razvoja javne uprave ...); spremljanje globalnega razvoja digitalnih tehnologij in priprava strateških usmeritev; predsedniku vlade predlaga konkretne ukrepe in pravne akte s področja digitalizacije."

"Ustanovili smo Strateški svet za digitalizacijo. Velike spremembe, kot so bile nekoč posledica odkritja in uporabe kolesa, jadra, smodnika, pare, nafte, elektrike, računalnika, interneta ‒ danes prinaša umetna inteligenca. Hitro in nezadržno," je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Za predsednika strateškega sveta je bil imenovan Mark Boris Andrijanič, vodja javnih zadev v Srednji in Vzhodni Evropi pri Uberju v Varšavi.

Člani strateškega sveta, ki svoje delo opravljajo brezplačno, pa so Daniel Avdagič, Marko Bajec, Julij Božič, Emilija Stojmenova Duh, Tomaž Gornik, Marko Grobelnik, Darja Grošelj, Andraž Kastelic, Jure Knez, Miha Lavtar, Jure Leskovec, Medeja Lončar, Gregor Macedoni, Andrej Mertelj, Maja Mikek, Jure Mikuž, Nejc Novak, Marko Pavlišič, Gregor Pipan, Mark Pleško, Matej Potokar, Irena Nančovska Šerbec, Sonja Šmuc, Aleš Špetič, Matej Tomažin, Andraž Tori, Žiga Turk, Žiga Vavpotič, Ajša Vodnik in Igor Zorko.