Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ustavno sodišče se je v odločbi, sprejeti 16. februarja, odločilo zadržati izvrševanje dela 23. člena novele zakona o RTV Slovenija, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Ustavno pobudo je sicer vložilo več vodilnih na RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Po njihovem mnenju novi način oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo v celoti jemlje pristojnost DZ-ja za imenovanje članov sveta ter jo prenaša na interesne skupine in nekatere državne institucije, kot sta informacijski pooblaščenec in varuh človekovih pravic. Tako pobudniki kot tudi vlada so se zavzeli za to, da se pobuda obravnava javno.

Na mizi ustavnih sodnikov že trije predlogi za izločitev sodnikov

Dodaten zaplet v obravnavi so povzročili predlogi za izločitev treh sodnikov iz ustavne presoje. Gregorčič je podal predlog za izločitev Neže Kogovšek Šalamon. Kot razlog je navedel njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu, ki je sodeloval v referendumski kampanji o noveli.

Sorodna novica Ustavna presoja zakona o RTV-ju: Na ustavno sodišče še predlog za izločitev sodnika Jakliča

DZ in vlada sta nato predlagala izločitev Klemena Jakliča. V referendumski kampanji o zakonu o RTV Slovenija leta 2005 je namreč zagovarjal zakonske rešitve zakona, ki jih novela spreminja. Glede na to se poraja dvom o njegovi nepristranskosti, med drugim piše v predlogu DZ-ja, pod katerega se je podpisala predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Vlada je predlog ustavnemu sodišču za izločitev Jakliča sprejela na dopisni seji v sredo. Kot so sporočili iz urada za komuniciranje, vlada dvomi o Jakličevi objektivni in subjektivni neodvisnosti.

Po poročanju medijev pa je na mizi ustavnih sodnikov zdaj tudi predlog v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije za izločitev predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta. Ustavnega sodnika Roka Čeferina so medtem izločili iz odločanja v tej zadevi že januarja, saj njegova pisarna sodeluje z javnim zavodom.