Foto: Reuters/EPA
Foto: Reuters/EPA

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi Tomaž Pečjak, je v nasprotnem primeru obvezna 10-dnevna karantena za vse potnike, tako za avstrijske državljane kot za tujce. Karanteno je sicer predčasno mogoče prekiniti po petih dneh z negativnim izvidom testa. A tako tujci kot avstrijski državljani se bodo v tem primeru morali prijaviti na posebnem portalu, ki ga je pripravila avstrijska vlada. "Za vse cepljene in prebolele, a brez poživitvenega odmerka, je obvezna samoizolacija oziroma karantena na domu. Ta je krajša, izognemo se ji lahko s PCR-testom, ki ni starejši od 72 ur, samoizolacija pa se lahko konča tudi z negativnim PCR-testom, ki je opravljen po prihodu v Republiko Avstrijo. A tudi v tem primeru je obvezna elektronska registracija."

Sorodna novica V Avstrijo brez karantene s poživitvenim odmerkom, dvakrat cepljeni in prebolevniki pa s PCR-testom

Izjeme pravila PC oziroma zahteve po poživitvenem odmerku veljajo le za nosečnice, za ljudi, za katere iz zdravstvenih razlogov cepljenje ni priporočeno in imajo glede tega posebno zdravniško potrdilo. "Svetujemo, da je tako potrdilo v nemškem ali angleškem jeziku, kajti v preteklih mesecih smo že bili priča, da avstrijski varnostni organi slovenskih potrdil niso upoštevali."

Za otroke, mlajše od 12 let, pravila ne veljajo, če potujejo v spremstvu polnoletnih oseb, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo, v nasprotnem primeru je tudi zanje karantena obvezna.

"Izjema so le šoloobvezni otroci, ki lahko v Avstrijo vstopijo s covidnim potrdilom na avstrijski šoli ali s podobnim dokazilom o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom." Izjema velja tudi za dnevne delovne migrante, zanje še vedno velja pogoj PCT, kot je veljal do zdaj. Kot je navedeno na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju, morajo ljudje, ki redno prehajajo mejo, delovni migranti, šolarji, dijaki in študenti, osebe, ki obiskujejo družinske člane ali življenjskega partnerja, opraviti predhodno registracijo in jo obnavljati na 28 dni. Vstop v Avstrijo pa je omogočen s potrdili o cepljenju, prebolelosti ali z negativnim hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 24 ur, ali PCR-testom, ki ni starejši od 72 ur.

Novi ukrepi pomenijo težave tudi za delovne migrante

Veljavnost testov je krajša, testne postaje pa zasedene, je za Radio Slovenija opozoril Robert Vavh iz Sindikata delavcev migrantov za Koroško.

"V večini podjetij si morajo delavci migranti sami iskati termine in izgubijo veliko časa, da si dnevno urejajo teste," je dejal.

Čeprav za delavce migrante za zdaj ni sprememb, pa novi ukrepi napovedujejo nova zaostrovanja v januarju, je poudarila vodja Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Vesna Hodnik Nikolić: "Kaj se bo točno zgodilo, ne vemo. Vemo pa približno tudi to, da je več kot 60 odstotkov delovnih migrantov cepljenih. Teh je okoli 25.000."

Še vedno pa je obvezna tudi predhodna registracija po spletu.

Za tranzit ni ovir

Tranzit čez ozemlje Avstrije je dovoljen brez vmesnih postankov (razen iz nujnih razlogov). Pri tem je treba verodostojno izkazati, da bo zagotovljen izhod iz Avstrije oz. da bo oseba lahko vstopila v sosednjo državo. V primeru tranzita ni treba izpolnjevati PCT-pogoja, prav tako se ni treba elektronsko registrirati.

Ker se v času pred božično-novoletnimi prazniki poveča število potovanj v tujino, je Pečjak vsem, ki se odpravljajo v tujino, priporočil, naj se pred potovanjem pozanimajo o pogojih, ki jih za vstop zahteva posamezna država.
Ker se v času pred božično-novoletnimi prazniki poveča število potovanj v tujino, je Pečjak vsem, ki se odpravljajo v tujino, priporočil, naj se pred potovanjem pozanimajo o pogojih, ki jih za vstop zahteva posamezna država. "Prav v teh časih številne države v Evropi in po svetu spreminjajo pogoje za vstop v državo zaradi širjenja nove različice omikron." Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Pogoji za vstop v Avstrijo

Za prihode iz Slovenije se zahtevajo potrdilo o cepljenju ali prebolelosti in veljaven negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali potrdilo o poživitvenem cepljenju. Prijava v teh primerih ni potrebna.

Ljudje, ki so zgolj cepljeni ali preboleli, se morajo prijaviti (angleški jezik ali nemški jezik) in nastopiti obvezno karanteno, ki se lahko prekine takoj po predložitvi negativnega izvida PCR-testa.

Ljudje, ki niso cepljeni ali preboleli, se morajo prijaviti in nastopiti 10-dnevno karanteno, ki jo s predložitvijo negativnega izvida PCR-testa lahko prekinejo šele peti dan po nastopu karantene.

Za prebolele se upošteva: EU-digitalno covidno potrdilo oz. zdravniški ali upravni certifikat o prebolelosti v zadnjih šestih mesecih (v nemškem ali angleškem jeziku).

Za cepljene se upošteva
: EU-digitalno covidno potrdilo oz. certifikat o cepljenju s cepivi podjetij BioNtech-Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac ali Covishield (v nemškem ali angleškem jeziku), ki mora izkazovati, da:
A) je oseba prejela oba odmerka cepiva, pri čemer od drugega odmerka ni minilo več kot devet mesecev;
B) je od cepljenja preteklo več kot 22 dni in manj kot devet mesecev, če gre za cepivo, pri katerem je predviden zgolj en odmerek;
C) od cepljenja ni minilo več kot devet mesecev, če je bil vsaj 21 dni pred cepljenjem izveden pozitiven PCR-test ali se je pred cepljenjem razpolagalo z dokazilom o nevtralizirajočih protitelesih;
D) je med osnovnim in poživitvenim cepljenjem minilo vsaj 120 dni.

Več na: http://www.celovec.konzulat.si/index.php?id=6024&L=912

V Italijo le z ne več kot 48 ur starim negativnim izvidom PCR-testa

Pogoji so se s 16. decembrom spremenili tudi v Italiji. Potniki iz Slovenije in iz večine Evropskih držav lahko v Italijo vstopijo, ne da bi morali v karanteno ob hkratnem izpolnjevanju treh pogojev. Prvi je izpolnjena digitalna registracija, t. i. DPLF (digital passanger locator form), in jo je treba pokazati ob nadzoru v elektronski ali tiskani obliki. Drugi je eno od zelenih potrdil za covid-19, ki ga izda pristojni zdravstveni ali ustrezni državni organ in potrjuje, da je bilo zaključeno cepljenje opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali da je potnik prebolel covid-19, potrdilo o prebolelosti pa velja 180 dni od datuma prvega pozitivnega izvida. Hkrati morajo potniki imeti opravljen negativen izvid PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur, kar velja za vse potnike, starejše od šestih let.

Otroci od dopolnjenega 6. leta morajo imeti opravljen negativen izvid testa na novi koronavirus. Otrokom med 6. in 12. letom, ki vstopajo v spremstvu osebe, ki izpolnjuje vse pogoje, ni treba v samoizolacijo.

Kdor pogoja PC ne izpolnjuje, mora v Italiji opraviti PCR- ali hitri antigenski test, oditi v samoizolacijo na naslovu, ki ga je navedel v DPLF-formularju, in po koncu samoizolacije opraviti hitri ali PCR-test v Italiji.

Vse izjeme, ki so do zdaj veljale za državljane Slovenije in so se nanašale na čezmejne delavce, šolarje ali osebe, ki vstopajo dnevno v Italijo (gre za dnevne migrante, ki vstopajo v Italijo s stalnega ali začasnega bivališča, oddaljenega ne več kot 60 km), ostajajo nespremenjene.

Pogoji za vstop v Italijo

Potniki iz Slovenije lahko vstopijo v Italijo brez karantenske obveznosti ob hkratnem izpolnjevanju naslednjih pogojev:

1. Izpolnjena digitalna registracija
- dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (treba jo je izpolnjevati tudi v primeru tranzita), ki jo je treba pokazati v elektronski ali tiskani obliki.

2. Eno od veljavnih t. i. zelenih potrdil covid-19
, ki ga izda pristojni zdravstveni organ in potrjuje:
a.) zaključeno cepljenje proti covidu-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo;
b.) prebolelost covida-19.

3. Negativni izvid test na novi koronavirus (molekularni PCR-test, ki ni starejši od 48 ur, ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 24 ur) od trenutka odvzema vzorca za vse potnike, starejše od šestih let.

Ljudje, ki ne izpolnjujejo pogoja PC (prebolel, cepljen), morajo za vstop v Republiko Italijo:
a.) opraviti molekularni ali hitri antigenski test;
b.) opraviti petdnevno samoizolacijo na naslovu, ki ga navedejo v formularju dPLF;
c.) opraviti novi test na novi koronavirus (PCR- ali hitri antigenski test) po koncu samoizolacije.

Vstop otrok in mladoletnih oseb:
1. PRC-molekularni ali hitri antigenski test:
do 6. rojstnega dne je vstop mogoč brez kakršnega koli testa; od 6. leta do 18. rojstnega dne je obvezen negativni izvid testa.
2. Samoizolacija:
do 6. rojstnega dne se otroci izvzamejo iz samoizolacije, če potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki mu ni treba prestajati samoizolacije;
od 6. leta do 18. rojstnega dne se otroci izvzamejo iz samoizolacije, če imajo zeleno potrdilo o zaključenem cepljenju ali prebolelosti ali potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki vstopa v Italijo z veljavnim zelenim potrdilom o zaključenem ciklusu cepljenja ali prebolelosti covida-19. Obvezno pa morajo pred vstopom opraviti test (PCR- ali hitri antigenski). Če negativnega izvida testa nimajo, so napoteni v samoizolacijo, čeprav vstopajo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki poseduje veljavno zeleno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.

Več na: http://www.rome.embassy.si/index.php?id=5940

Smučanje v Sloveniji

Na vladni novinarski konferenci so predstavili tudi ukrepe za zamejevanje epidemije na slovenskih smučiščih. Ugodne snežne razmere na slovenskih smučiščih so omogočile zgodnejši začetek smučarske sezone, skupaj s smučarji pa so se na smučišča podali tudi pristojni nadzorni organi, ki preverjajo upoštevanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot je na novinarski konferenci povedala glavna inšpektorica inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon, nadzor nad žičniškimi napravami in smučišči poleg infrastrukturnega inšpektorata nadzirajo še policija, inšpektorat za notranje zadeve in zdravstveni inšpektorat.

V preteklem koncu tedna je bilo odprtih 16 smučišč, na katerih je delovalo 83 od 109 žičniških naprav. Na teh smučiščih so nadzorni organi v zadnjem tednu vključno s preteklim koncem tedna opravili skupno 26 nadzorov, v katerih so zaradi ugotovljenih nepravilnosti izrekli devet opozoril. "V večini primerov je šlo za nepravilnosti v povezavi z vrstami pred blagajno oziroma pred vstopom v zaprte kabinske naprave, kjer se ni zagotavljala predpisana medosebna razdalja 1,5 metra," je pojasnila inšpektorica. V vseh navedenih primerah so bile nepravilnosti odpravljene takoj po opozorilu inšpektorjev.

Inšpektorat za infrastrukturo se je prejšnji konec tedna odzval tudi na obvestilo o neizvajanju preverjanja PCT-pogoja na enem od večjih slovenskih smučišč. "Nadzor je bil opravljen dan po obvestilu, inšpektorji pa so ugotovili manjše nepravilnosti, ki so bile odpravljene, izvajanje preverjanja PCT-pogoja pa se je izvajalo," je povedala Furlan Fon. Združenje slovenskih žičničarjev je po tem vse upravljavce žičniških naprav znova pozvalo k upoštevanju in preverjanju pogoja PCT.

Uporaba žičniških naprav in smučarskih prog je po pojasnilih glavne inšpektorice infrastrukturnega inšpektorata dovoljena le ljudem, ki upravljavcu žičniških naprav ob nakupu vozovnice na blagajni ali smučišču predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in osebni dokument. Spomnila je tudi, da je v žičniških napravah z zaprtimi kabinami in na sedežnicah, ko so zasedeni vsi sedeži, obvezno nošenje kirurške ali FFP2-zaščitne maske.