Odbor za zunanjo politiko DZ-ja je pretehtal sedem kandidatov za veleposlanike. Foto: Komisija vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobov/Radio Slovenija
Odbor za zunanjo politiko DZ-ja je pretehtal sedem kandidatov za veleposlanike. Foto: Komisija vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobov/Radio Slovenija

V stranki LMŠ zato predsednika Boruta Pahorja pozivajo, naj tik pred volitvami prepreči politično kadrovanje v diplomaciji. Postopek izbire kandidatov za veleposlanike je sicer do pridobitve soglasja države gostiteljice tajen, zato na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) in v DZ-ju imen kandidatov ne razkrivajo. Kot je v izjavi pred sejo OZP-ja dejal poslanec LMŠ-ja Nik Prebil, pa so kandidati, ki se bodo danes predstavili v DZ-ju, "težavni iz dveh vidikov".

Po njihovem mnenju so vidno blizu SDS-a in NSi-ja oziroma prihajajo iz ozkega kroga zunanjega ministra Anžeta Logarja, zato imajo v LMŠ-ju občutek, da gre za "nov podaljšek politične kvote" diplomatskih predstavnikov.

Poleg tega je tako ravnanje vlade slabe tri mesece pred volitvami nehigienično, je dejal Prebil. V LMŠ-ju zato predsednika Pahorja pozivajo, naj ukaza o imenovanju novih veleposlanikov ne podpiše do novega sklica DZ-ja. "S tem bomo preprečili dodatno kadrovanje vlade Janeza Janše, ki presega vse, kar smo videli do zdaj. Ne želimo, da se tak trend nadaljuje v zunanji politiki," je dejal Prebil in napovedal, da poslanci LMŠ-ja danes kandidatov ne bodo podprli.

Sedem novih veleposlanikov

Po poročanju portala N1 naj bi se poslancem predstavili kandidati za veleposlaniška mesta v Zagrebu, Bratislavi, Københavnu, Seulu, Kairu, Abu Dabiju in Rimu. V Zagreb naj bi odšel državni sekretar na MZZ-ju Gašper Dovžan, v Bratislavo drugi državni sekretar Stanislav Raščan, v København pa vodja kabineta ministra Logarja Mihael Zupančič. Generalni direktor direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Jernej Müller naj bi odšel v Seul, vodja kadrovske službe na MZZ-ja Sašo Podlesnik pa v Kairo. Vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod Natalia Al Mansour naj bi postala veleposlanica v Abu Dabiju, dosedanji veleposlanik v Grčiji Matjaž Longar pa veleposlanik v Rimu.

V skladu z zakonom o zunanjih zadevah se mora kandidat za veleposlanika, potem ko vlada poda predlog, predstaviti odboru DZ-ja za zunanjo politiko, po pridobitvi soglasja države gostiteljice pa mora ukaz o imenovanju veleposlanika podpisati še predsednik republike.

Veleposlanikom se iztekajo mandati

Kot so januarja pojasnili na zunanjem ministrstvu, se v tem letu iztečejo mandati vodij veleposlaništev v Abu Dabiju, Berlinu, Bratislavi, Bruslju, Canberri, Haagu, Kairu, Københavnu, Moskvi, Rigi, Rimu, Sofiji, Seulu, Teheranu, Varšavi in Zagrebu ter na generalnih konzulatov v Milanu in Trstu.

Večina razporeditev v zunanjo službo se bo formalno iztekla v poletnem času, nekaterim vodjem pa bo zaradi zakonskih omejitev mandat potekel že v prvi polovici leta, so še pojasnili.