Zaključek poletnih počitnic do začetka šole je eno bolj problematičnih obdobij na slovenskih cestah. Foto: BoBo
Zaključek poletnih počitnic do začetka šole je eno bolj problematičnih obdobij na slovenskih cestah. Foto: BoBo

Zaradi povečanja prometnih tokov se policija v prihajajočih dneh in tednih boji drastičnega poslabšanja prometne varnosti. Lani je od 13. do 31. avgusta na slovenskih cestah umrlo 11 ljudi. Policija je zato v petek na Torovem opozorila na pričakovane zastoje in pozvala voznike, da so strpni in da se na pot te dni odpravijo le, če je res nujno.

Obdobje okrog 15. avgusta in do začetka šole je na cestah problematično, pravi Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, je za Prvi poročala Romana Erjavec. "Na policiji smatramo to kot zelo problematično obdobje, ko se lahko stanje prometne varnosti drastično poslabša," je dejal.

In ker letos v primerjavi z lani tudi sicer zaznavajo kar 10-odstotno povečanje števila nesreč, na naših cestah je življenje tako že izgubilo 63 ljudi, so opozorila policistov zagotovo na mestu. Zgoščen promet ta vikend in v naslednjih dneh pričakujejo predvsem proti Avstriji.

Stanje na cestah in mejnih prehodih

Aktualno stanje na cestah in mejnih prehodih lahko preverite TUKAJ.

V ponedeljek gneča proti Brezjam

"Glede prazničnega ponedeljka pričakujemo povečan promet proti Gorenjski že v dopoldanskem času, predvsem proti Brezjam. Ker se vračajo tudi tuji turisti z morja proti domu, pa bo več prometa predvsem proti Šentilju in Karavankam," je navedel Kapun.

Zato policija tudi domačinom na najbolj obremenjenih območjih polaga na srce. "Vse vožnje naj bodo vnaprej načrtovane, da gremo pravočasno od doma in da smo pri vožnji strpni, da spoštujemo cestnoprometne predpise," je opozoril.

In kot je še dodal Kapun, na pot se odpravite le, če je res nujno, zunaj prometnih konic in po manj obremenjenih lokalnih cestah.

Poostreni nadzori policije

Policisti v poletnem času izvajajo različne poostrene nadzore, v katerih ugotavljajo tehnično brezhibnost vozil, psihofizično stanje voznikov in druge kršitve cestno prometnih predpisov. Trenutno poteka akcija Hitrost, v okviru katere so policisti v prvih štirih dneh ugotovili več kot 800 prekoračitev hitrosti.

Prometna policija, ki se, kot je poudaril Kapun, sooča s precejšnjim pomanjkanjem kadra, izvaja tudi aktivnosti, povezane s turistično sezono in druge preventivne akcije. V petek je poostreno nadzirala tovorni promet in avtobuse. Ponoči in zjutraj je nadzor, pri katerem med drugim sodelujejo tudi inšpektorji in finančna uprava, potekal na nadzornih točkah Kompolje in Log, pozneje pa še na Torovem.

Tovorna vozila in avtobusi

Kot je poudaril Kapun, tovorna vozila in avtobusi zaradi svoje velikosti, teže in drugih karakteristik pomenijo veliko nevarnost za druge udeležence v prometu. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 1562 nesrečah, od tega so jih sami povzročili 57 odstotkov.

V posledicah teh nesreč je življenje izgubilo pet oseb, od tega štirje vozniki tovornih vozil, 19 oseb je bilo hudo, 176 oseb pa lažje telesno poškodovanih. 24 prometnih nesreč so vozniki tovornjakov povzročili pod vplivom alkohola, od tega tudi dve nesreči s smrtnim izidom.

Prav tako je potreben tudi nadzor nad vozniki avtobusov, kar kaže nedavna tragična nesreča na Hrvaškem. "Kljub temu da gre pri takšnih prometnih nesrečah lahko za splet okoliščin, moramo storiti vse, da tveganje zmanjšamo na minimum, zato v nadzorih med drugim preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov, spoštovanje prometnih pravil in pravil o obveznih počitkih in odmorih pri voznikih," so poudarili na policiji.

V letošnjem letu so bili vozniki avtobusov na slovenskih cestah udeleženi v 173 prometnih nesrečah. Sami so povzročili četrtino teh nesreč. V nesrečah sta bila dva potnika hudo poškodovana, lažje poškodovanih pa jih je bilo 39 in dva voznika.

Gneče na cestah ta vikend ne bo manjkalo