Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki," je napovedal predsednik vlade Janez Janša in pojasnil, da so zato oblikovali strokovno skupino. Vodil jo bo Matej Lahovnik. Vlada ob tem pripravlja tudi rešitve za sistemsko blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, so se o usmeritvah v petek prvaki koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS že uskladili.

Krizni dodatek upokojencem in najranljivejšim skupinam prebivalstva in znižanje plač funkcionarjem

Potem ko je vlada v četrtek sklenila plače ministrov in državnih sekretarjev umestiti v najvišji plačni razred, je zdaj napovedala znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. Za čas epidemije je napovedala tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najranljivejšim socialnim skupinam prebivalstva.

Matej Lahovnik. Foto: BoBo/Bor Slana
Matej Lahovnik. Foto: BoBo/Bor Slana

Dodatki na plačo za zaposlene v kritičnih dejavnostih

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo.

Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Zakonski sveženj se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in splošni okvir za povračilo, je napovedala.

Ne bo znižanja plač zaposlenim v javnem sektorju

Vlada zanika, da je v pripravi predlog o znižanju plač zaposlenih v javnem sektorju kot posledici virusne epidemije. Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (UKOM), je minister za javno upravo Boštjan Koritnik vse napore intenzivno usmeril v zagotavljanje dodatnega plačila za dodatno delo. Veljavna ureditev že zdaj omogoča, da se zaposlenim, ki so najbolj ogroženi zaradi nujnosti opravljanja nalog v času epidemije, izplačajo dodatki k plači. To ne velja le za medicinsko osebje, temveč za vse, ki pomagajo pri zaščiti in varnosti prebivalstva ali z drugimi nalogami pomagajo, da se zagotovi izvajanje nujnih javnih storitev.

V pripravi ukrepi za blaženje posledic krize
Napovedani novi ukrepi in pomoč gospodarstvu
Napoved prepoved gibanja zunaj občine, cenejša elektrika