Pred podpisom sporazuma z Levico se med koalicijskimi partnerji pojavljajo pomisleki o sodelovanju z njo. Foto: BoBo
Pred podpisom sporazuma z Levico se med koalicijskimi partnerji pojavljajo pomisleki o sodelovanju z njo. Foto: BoBo

Židan je povedal, da so se na današnjem predsedstvu pogovarjali o sporazumu, ki sta ga "medsebojno uskladili Levica in LMŠ". Sporazum ima načelno podporo SD-ja, "saj je Levica pripeljala v sporazum nekatere teme, ki pozicijo SD-ja v vladi krepijo, saj so to tiste teme, ki jih je SD vpeljal v koalicijski sporazum".

Strokovna skupina SD-ja bo predlagala še nekatere dopolnitve sporazuma, ki gredo po Židanovih navedbah v smer, da bi delali učinkoviteje, hitreje in pogumneje. Tako želijo med drugim jasnejšo zavezo, kar zadeva odpravljanja čakalnih vrst v zdravstvu, boljšega položaja upokojencev in kako priti do demografskega sklada. Glede na odločitev predsedstva SD-ja tako kaže, da ta dokument, čeprav ga načelno podpirajo, še nekaj časa ne bo zaživel.

Cerar ne pričakuje zapletov
Predsednik SMC-ja Miro Cerar je ob tem izrazil upanje, da se ne bo zapletlo pri sporazumu o sodelovanju vlade z Levico. Pred podpisom sporazuma morajo nekatere stranke, tudi SMC, to potrditi še na pristojnih organih stranke. Cerar je ob tem napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke, ki ga bo sklical prihodnji teden ob vrnitvi s službene poti v tujini, predlagal, da čim prej zavzame dokončno stališče.

Ob tem je dejal, da bo SMC sporazum podpisal, če bo na torkovem koalicijskem vrhu od premierja in ministra za finance dobil zagotovilo, da s projekti, ki jih predvideva sporazum, ostajajo v mejah javnofinančne vzdržnosti. "Za zdaj ni razloga za nezaupanje, za zdaj si le želimo dodatnih pojasnil," je zagotovil Cerar. Je pa spomnil, da imajo nekatere resnejše pripombe na omenjeni protokol v SD-ju. Tako dopušča možnost, da bo ob morebitnih pripombah SD-ja potrebna nova razprava. "Upam pa, da se zadeva ne bo preveč zapletla, ker to ne bo v korist delovanja vlade in države," je dodal.

V koaliciji pomisleki o sodelovanju z Levico

Cerar obžaluje, da Levice ni v vladi
Ob tem je izrazil obžalovanje, da Levica ni vstopila v vlado. S tem, ko včasih podpira vlado, drugič pa ravna kot opozicijska stranka, sicer dobiva politične točke, a odgovornosti ne prevzema, je opozoril. "Kljub temu Levico potrebujemo, zato z njo poskušamo konstruktivno sodelovati," je pojasnil.

Hkrati je dodal pričakovanje, da bo tudi Levica konstruktivna, saj da je bil zadnje tedne večkrat priča žaljivih izjav, ki so letele nanj in na druge ministre. "Ne vem, ali je to najbolj korekten pristop, da kritiziraš, ko se ti zazdi, celo kritiziraš zelo, bi rekel, brutalno, v nekem primitivnem žargonu, na drugi strani pa se delaš, kot da si ti tisti najpomembnejši uspešen del koalicije. Zagotovo cenimo, da Levica sodeluje z nami pri pomembnih in dobrih projektih, bo pa treba ta odnos na teh negativnih segmentih izboljšati," je bil kritičen Cerar.

Koalicijski partnerji imajo nekatere zadržke
Koalicijske partnerje je prejšnji teden razgrela negotovost glede dogovora o sporazumu o sodelovanju z zunanjo partnerico Levico. Sporazum so tik pred glasovanjem DZ-ja o rebalansu proračuna vendarle parafirali, pred podpisom pa ga morajo potrditi še na nekaterih organih strank.

Predvsem v SMC-ju in SD-ju, pa tudi v SAB-ju, jih je namreč zmotilo, da sporazum ni nastajal v sodelovanju Levice z vsemi strankami koalicije, ampak so nad tem bdeli v LMŠ-ju. Tam so sicer opozorili, da so pri oblikovanju sporazuma sodelovali ministri tudi drugih strank. S spremembo o načinu koordinacije, ki v dopolnjenem sporazumu večjo vlogo daje vsem koalicijskim partnerjem, jim je uspelo pomiriti pomisleke in s parafo zagotoviti podporo poslancev Levice rebalansu proračuna.