"Gori praktično na istem mestu, kamor se je odpravila že prva odprava. Veter še naprej menja smeri, vlaga v ozračju pa ostaja nizka, kar ohranja pogoje za širjenje požara," je povedal Janez Bordon, vodja intervencije druge odprave. Foto: Twitter/Uprava RS za zaščito in reševanje

V skupini, ki se je podala proti Severni Makedoniji, je 43 gasilcev in 9 pripadnikov civilne zaščite, ki bodo skrbeli, da bodo gasilci na terenu varno in učinkovito opravljali svoje naloge. Na območju bodo predvidoma šest dni, v Slovenijo pa se bodo vrnili 17. avgusta. Sedanja ekipa šteje 48 pripadnikov in 17 vozil. Vozila bodo zdaj ostala v Severni Makedoniji, zamenjala se bo le skupina gasilcev.

Sedanja skupina se z ognjenimi zublji v težkih razmerah bori vsak dan po 12 ur. Delujejo v dveh ekipah ‒ "ko so eni v ognju, si drugi medtem lahko odpočijejo", je pojasnil Marko Adamič, operativni vodja druge odprave. Poudaril je, da morajo paziti tudi na varnost in zdravje gasilcev. Doslej so zabeležili le eno lažjo poškodbo gasilca, ki se je zgodila pri popravilu gasilskega vozila.

Sorodna novica Slovenski gasilci se v Severni Makedoniji borijo s požari

Razmere v Severni Makedoniji so še vedno zelo resne. "Gori praktično na istem mestu, kamor se je odpravila že prva odprava. Veter še naprej menja smeri, vlaga v ozračju pa ostaja nizka, kar ohranja pogoje za širjenje požara," je povedal Janez Bordon, vodja intervencije druge odprave.

Gasilci tokratne odprave prihajajo iz Severnoprimorske regije, in sicer: PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Spodnja Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk ter Obalno-kraške regije, in sicer: PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Izola ter GB Koper, so še sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pomoč tako Severni Makedoniji kot tudi Italiji, Grčiji in Albaniji v boju z uničujočimi gozdnimi požari je sicer zagotovilo več držav članic EU-ja.

Nova skupina gasilcev v Severno Makedonijo