Slovenska karitas je od začetka vojne v Ukrajini sodelovala pri več projektih, ki so se osredotočali na pomoč ukrajinskih otrok in mladostnikov. Foto: AP
Slovenska karitas je od začetka vojne v Ukrajini sodelovala pri več projektih, ki so se osredotočali na pomoč ukrajinskih otrok in mladostnikov. Foto: AP

Med humanitarnimi projekti, ki so jih s pomočjo donacij v zadnjih dveh letih od začetka ruske invazije izpeljali v Ukrajini, so v Slovenski karitas poudarili predvsem tiste, s katerimi so pomagali otrokom in mladostnikom. Za obnovo doma za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih v pokrajini Žitomir v Ukrajini je tako organizacija v preteklih dveh letih namenila 66.000 evrov, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa 374.000 evrov.

K obnovi so prispevale še Karitas Hrvaške, Švedske, Nemčije, Luksemburga in Litve ter Japonsko veleposlaništvo v Ukrajini. "Toda brez začetne pobude in financiranja od Slovenije odprtja tega doma, ki je zelo potreben, zagotovo še ne bi bilo," so zapisali na Slovenski karitas in dodali, da v regiji Žitomir živi 6000 otrok s posebnimi potrebami.

Drugi projekt, ki ga je Slovenska karitas izvajala v sklopu strateškega partnerstva z ministrstvom in v sodelovanju s Caritas-Spes Ukrajina, je bil projekt zagotovitev zmogljivosti za psihosocialno pomoč otrokom in mladostnikom v pokrajini Harkov v Ukrajini, ki ga je slovensko zunanje ministrstvo sofinanciralo v vrednosti 200.000 evrov, Slovenska karitas pa s 50.500 evri. "Otroci in mladostniki v Ukrajini so zaradi stresa in strahu izpostavljeni tveganju depresije, tesnobe, posttravmatske stresne motnje in drugih duševnih motenj," so ob tem poudarili v Slovenski karitas.

Letovanje za otroke v Sloveniji in pomoč najranljivejšim gospodinjstvom

Sorodna novica Minevata dve leti od začetka ruske invazije v Ukrajini. Šojgu obiskal enote v Ukrajini.

Poleti so v sklopu partnerstva z ministrstvom za boljše psihosocialno počutje otrok iz Ukrajine izvedli tudi poletno letovanje mladih iz Ukrajine v Sloveniji v vrednosti nekaj manj kot 60.000 evrov. Kot so zapisali, je v Strunjanu letovalo 50 otrok in mladih iz kijevske regije.

Četrti projekt, ki je bil v vrednosti 200.000 evrov prav tako financiran od ministrstva za zunanje zadeve, je humanitarna pomoč za najranljivejše v regiji Harkov v Ukrajini. Namenjen je bil več kot 4000 ranljivim gospodinjstvom v pokrajini, so zapisali. Obnovo v vojni porušenih domov in institucij v regiji Harkov in Mikolajev je medtem slovensko zunanje ministrovo financiralo v vrednosti 100.000 evrov, so zapisali pri Slovenski karitas in poudarili, da je vojna v Ukrajini poškodovala že 1,5 milijona domov.

Humanitarna organizacija donacije za pomoč ljudem v Ukrajini zbira še naprej, saj so potrebe, kot so poudarili, zelo velike. Ob drugi obletnici vojne v Ukrajini so se oglasili tudi v Karitas Evropa in poudarili, da mora Evropa še naprej podpirati Ukrajino. "Članice EU-ja pozivamo k oblikovanju dolgoročnih rešitev za financiranje humanitarne pomoči in za zaščito beguncev," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.