Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poškodovaneiso predvsem kleti in pritličja, veliko škode je na opremi, učnih pripomočkih, igralih, knjigah, učbenikih, na športni opremi, pa tudi na arhivskem gradivu in v kuhinjah, pojasnjuje Boris Zupančič, namestnik direktorja Direktorata za osnovne šole na ministrstvu za izobraževanje: "Med temi so Osnovna šola Cerklje na Gorenjskem, Osnovna šola Moste Komenda skupaj z vrtcem, osnovna šola Mengeš skupaj z vrtcem in podružnična šola Kovor."

Prizadete so tudi šole in vrtci na Koroškem, a po njihovih prvih podatkih manj od pričakovanj. Poudarja, da bodo lahko v večini šol 1. septembra normalno začeli šolsko leto, preostale pa vsaj do sredine septembra.

"Na nekaterih šolah bodo morali narediti ali zamik začetka šolskega leta ali pa seveda s pomočjo občine reševati prostorske stiske in težave z zabojniškimi začasnimi učilnicami," je pojasnil.

Felda obiskal šoli v Komendi in Mengšu

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda se je z ekipo odpravil na ogled Osnovne šole Komenda Moste in Osnovne šole Mengeš, ki sta poškodovani zaradi poplav. "V prihodnjih dneh bodo pristojni, tudi v sodelovanju z ministrstvom, skupaj ocenili škodo na vzgojno-izobraževalnih zavodih in možnosti za čimprejšnjo sanacijo. Iskreno se zahvaljujem lokalnim skupnostim, ravnateljem in ravnateljicam, vsem drugim zaposlenim na šolah, prostovoljcem, družinam učencev, gasilcem, pripadnikom Slovenske vojske, skratka vsem, ki ste v teh izredno težkih razmerah, ko so morda poškodovani tudi vaši domovi, nemudoma priskočili na pomoč pri čiščenju in obnovi vzgojno-izobraževalnih zavodov ter prispevali k temu, da je večina škode že odpravljena," je dejal minister.

Škoda v šolah in vrtcih

Kako je na fakultetah?

Položaj je kritičen tudi med študenti in študentkami. Kot pravi minister za visoko šolstvo Igor Papič, so se številni že odzvali, saj zaradi izrednih razmer ne bodo mogli opravljati jesenskih izpitnih rokov. Na ministrstvu so zato univerzam zagotovili, da lahko po potrebi podaljšajo roke. A bolj kot to je po ministrovem mnenju pomemben zamik vpisa.

"Če se jim danes ne uspe pripravljati na izpitno obdobje, potem z dodatnimi izpitnimi roki v samem septembru ne bomo veliko dosegli, to bi bilo kvečjemu smiselno potem pozneje," meni Papič.

Visokošolski zavodi zato vpis lahko podaljšajo za mesec dni, torej do 30. oktobra. Poudarja pa, da bodo vse nastale študentske problematike obravnavane v krovnem interventnem zakonu za pomoč po poplavah. Tega so že začeli sestavljati, končno različico pa bodo predstavili predvidoma prihodnji teden.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je poleg tega podaljšalo rok za oddajo prošnje za podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov in rok za oddajo prošnje za sprejem študentov, ki želijo biti uvrščeni na prvo prednostno listo, do vključno 23. avgusta. Študenti, ki so bili prizadeti v poplavah, bodo po določbi v 18. členu pravilnika o subvencioniranju bivanja upravičeni do dodatnih 100 točk.

Večina šol pouk kljub poplavam začenja redno, nekatere izjeme šele sredi septembra