Borut Pahor in veleposlanica Nemčije Natalie Kauther sta odkrila spominsko ploščo v Vidmarjevi vili. Foto: BoBo/Borut Živulović
Borut Pahor in veleposlanica Nemčije Natalie Kauther sta odkrila spominsko ploščo v Vidmarjevi vili. Foto: BoBo/Borut Živulović

Nemčija je Vidmarjevo hišo v Rožni dolini v Ljubljani kupila leta 2016. V njej se je pred 80 leti začel slovenski upor proti okupatorju, kjer je bila ustanovljena Osvobodilna fronta. Nemška veleposlanica Natalie Kauther je ob tej priložnosti povedala, da na nemškem veleposlaništvu čutijo "veliko odgovornost, da s to hišo in njeno zgodovino ravnajo skrbno in ohranjajo spomin na to, kar se je tukaj dogajalo pred 80 leti".

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Nimam pravice, da bi kot gostja v vaši državi delila nasvete. Zlasti kot Nemka ne. Lahko pa izrazim svojo hvaležnost za to, da smo bili Nemci po vsem tem trpljenju in grozotah, ki jih je naša država prizadejala neštetim ljudem, znova sprejeti v skupnost narodov. Za nas je to, da lahko do nekoč najhujših sovražnikov danes gojimo globoko prijateljstvo in se skupaj zavzemamo za boljši, pravičnejši svet, res veliko darilo," je povedala veleposlanica v govoru v slovenskem jeziku.

Pahor: Odpustimo si v korist sožitja

Predsednik države Borut Pahor se je veleposlanici zahvalil za nemško gesto v obliki spominske plošče, ki so jo predstavili skupaj z Muzejem novejše zgodovine. "Z vaše strani je to dejanje simbolno, ima pa tudi stvaren pomen v luči prihodnosti. Gre za duh, na katerem je utemeljena naša skupna evropska domovina. Ne na tem, da pozabimo, vendar da se vsega spomnimo in kaj tudi odpustimo v korist sožitja," je povedal Pahor. Opozoril je, da so taka dejanja ključnega pomena za zgled mladim, saj jim omogočajo miren razvoj v času velikih sprememb.

Pahor je ob dnevu upora proti okupatorju povedal, da si želi, da bi bili državljani Slovenije "na ta upor ponosni" in da bi razumeli, da je tudi to dejanje omogočilo obstoj slovenskega naroda in ustanovitev Slovenije. Pred državnim praznikom je povabil Slovence in Slovenke, da ga "praznujejo vzneseno, s ponosom in se spomnijo korenin partizanskega upora, brez katerega ne bi bilo naše nacionalne osvoboditve".

Predsednik države bo v torek pred Vidmarjevo hišo v Rožni dolini v Ljubljani položil venec, s predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije pa bosta iz predsedniške palače nagovorila slovensko javnost.

V trboveljskem Delavskem domu znova kipi narodnim herojem

V sklopu osrednje slovesnosti občine Trbovlje ob dnevu upora proti okupatorju sta županja Jasna Gabrič in predsednik Združenja za vrednote NOB-ja Trbovlje Bogdan Šteh razgrnila še kipe narodnih herojev, ki zdaj, na pobudo županje, znova krasijo avlo Delavskega doma Trbovlje. Slovesnost je sicer zvečer potekala v spletni obliki.

Foto: Delavski dom Trbovlje
Foto: Delavski dom Trbovlje

Kot so sporočili iz trboveljske občine, so doprsni kipi v avli tamkajšnjega kulturnega hrama znova postavljeni, ker si narodni heroji zaslužijo, da njihova imena poznajo tudi mlajše generacije in obiskovalci iz drugih delov Slovenije in sveta.

Zgodovinska imena, kot so Tončka Čeč, Alojz Hohkraut, Fric Keršič, Franc Vresk in Anton Vratanar, so za Trbovlje izjemno pomembne osebnosti, ki so v kritičnih razmerah za slovenski narod poslušali glas svojega srca in za narodov blagor postavili na kocko tudi tisto največ, kar lahko posameznik da za svojo domovino in soljudi – svoje življenje.

Križman: Znova je čas za Osvobodilno fronto slovenskega naroda

Pred torkovim dnevom upora proti okupatorju so ob tem v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije pripravili spletno slovesnost. Slavnostni govornik, predsednik združenja Marjan Križman, je dejal, da je po 80 letih znova nastopil čas za upor slovenskega naroda, saj so po njegovem mnenju pod aktualno vlado kršene osnovne človekove pravice.

"Ne dovolimo soditi mladim ljudem, ker želijo v šolo, kaznovati ljudi, ki si upajo izraziti nasprotovanje vladnim ukrepom, rušiti javni RTV in STA, ustrahovati novinarjev, onemogočati umetnosti in kulture," je bil oster Križman. Po njegovih besedah tudi ne smemo dovoliti sramotnih dejanj: "Rušenja spomenikov NOB-ja, sovražnega govora, ob domačih zdrahah sramotiti in smešiti Slovenije v Evropi in svetu." Prav tako nasprotuje "spreminjanju zgodovinskih dejstev, ki povzdigujejo kolaboracijo z okupatorji in izničujejo veličino vseljudskega upora in partizanskega boja".

"Uprimo se kratenju osnovnih pravic, ki smo jih zapisali v ustavo," je v nagovoru pozval predsednik ZZB-ja NOB-ja Marijan Križman. Foto: BoBo

Za geslo letošnjega praznovanja so v ZZB-ju NOB-ja izbrali Upor, zmaga, svoboda. Ob tem je Križman pozval, naj praznične dni, skupaj s praznikom dela, preživimo z "mislijo na naše prednike, ki so za svobodo dali svoja življenja in nas vzgojili v spoštovanju občečloveških vrednot, ki jih prenašamo na naslednje rodove". Križman je na slovesnosti predstavil tudi posebno spomenico, ki jo je predsedstvo ZZB-ja NOB-ja sprejelo ob 80. obletnici ustanovitve OF-a. Z njo pozivajo svoje članstvo in širšo slovensko javnost k spoštovanju temeljnih človekovih pravic in vrednot upora, svobode, solidarnosti in enakopravnosti ter poudarjajo vlogo in pomen OF-a in narodnoosvobodilnega boja ter aktualnost njunih vrednot.

"Današnja 'sprava' temelji predvsem na potvarjanju zgodovine"

Kot je poudaril Križman, je bila ustanovitev OF-a častni odgovor na zasedbo slovenskega ozemlja. Pod njegovim vodstvom so Slovenci drugo svetovno vojno končali kot del zmagovitega protinacističnega zavezništva z mednarodno priznano partizansko vojsko. Po njegovih besedah na Slovenskem med drugo svetovno vojno ni bilo državljanske vojne, ker ta v razmerah okupacije ni mogoča in ker so se maloštevilni nasprotniki partizanov borili pod neposrednim poveljstvom fašističnih in nacističnih oboroženih sil.

"Krivdo za bratomorni boj nosijo tisti cerkveni in posvetni politiki, ki so lastne koristi postavili pred narodov obstoj, sprejeli orožje od smrtnih sovražnikov narodne skupnosti in se s tem za vedno zaznamovali s sramoto izdajstva," je med poudarki spomenice navedel Križman. Zato v ZZB-ju zavračajo sedanje poskuse sprave in poenotenja, "saj današnja 'sprava' temelji predvsem na potvarjanju zgodovine za politične obračune in preobračanju zločincev v žrtve. Z enačenjem osvobodilnega boja z izdajstvom in kolaboracijo se uničuje slovenski zgodovinski spomin." Zato je edini pristop k pomiritvi med ljudmi spoštljivo in resnično prikazovanje zgodovinskih dejstev o drugi svetovni vojni, je še poudaril.

V Vidmarjevi hiši odkrili spominsko ploščo
Iz oddaje Tednik: Spomin na upor