Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mediji so v zadnjih dneh poročali, da naj bi v Domu upokojencev Postojna eden od stanovalcev posilil sostanovalko, drugo pa poskusil posiliti. Na Policijski upravi Koper so potrdili, da kriminalisti preiskujejo sum kaznivega dejanja posilstva v enem od zavodov na njihovem območju.

Tako v zbornici zdravstvene in babiške nege – zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov kot v združenju Srebrna nit menijo, da morajo biti zaposleni v domovih seznanjeni z oblikami neprimernega vedenja, povezanega s spolnim nadlegovanjem oz. nasiljem. Prav tako morajo biti po njihovih besedah opolnomočeni z znanjem, navodili, protokoli in drugimi mehanizmi za preprečevanje nasilnih dejanj.

Med nujnimi nalogami ob zaznavi spolnega napada oz. posilstva sta po njihovih navedbah takojšnja prijava dogodka policiji in pristojnemu centru za socialno delo in obvestilo sorodnikom. Povzročitelja je treba po njihovih besedah takoj odstraniti iz okolja in mu preprečiti možnost, da napad ponovi. V navodilih je treba po prepričanju Srebrne niti natančno doreči postopke, ki v primerih spolnega napada veljajo za zaposlene, in tiste, ki veljajo za vodstvo.

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri omenjeni zbornici – zvezi pa vodstvom ustanov svetuje, da preverijo, ali so stanovalci opazili kaj spornega, pa tega niso nikomur povedali. Treba jih je informirati, komu lahko povejo, če se jim zgodi kaj neprijetnega ali nedopustnega, kdo jim lahko pomaga in kako se lahko zaščitijo v ogrožajoči situaciji, so opomnili.

Tako delovna skupina kot združenje pozivata pristojni ministrstvi za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in za zdravje, da nemudoma poskrbita za sistemsko rešitev, ki bi zavodom omogočila takojšnjo preselitev nasilnega stanovalca na drugo primerno lokacijo.

Svetina: Ukrepanje in učenje odnosov temeljna ključa do zmanjšanja nasilja nad starejšimi

Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović
Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo 15. junija, poudarja, da sta ustrezno ukrepanje na eni strani in učenje odnosov na drugi temeljna ključa do zmanjšanja nasilja nad starejšimi, so sporočili iz urada varuha.

"Nasilje nad starejšimi je relativno nevidno, a kljub temu vseprisotno v različnih odnosih, od družinskih do institucionalnih, kaže se v grobosti vnuka ali nesramnosti občinske uradnice. Kot družba moramo imeti vedno in povsod ničelno toleranco do nasilja nasploh," poudarja varuh.

Starejši pogosto postanejo žrtve nasilja in zlorab tam, kjer je njihova moč izrazito okrnjena in kjer so zaradi fizične, psihične, socialne, čustvene ali materialne šibkosti v odvisnem položaju od drugih. "Zato se je treba pri zmanjševanju nasilja do starejših v prvi vrsti ukvarjati z našim odnosom do njih, saj lahko z neozaveščenostjo nasilju nehote tlakujemo pot," meni Svetina.

Po njegovem mnenju so pomembni tudi strukturni ukrepi, ki lahko zmanjšajo neenak položaj starejših v družbi in jim omogočijo pravičnejšo obravnavo v primerjavi z drugimi družbenimi skupinami.