Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Državni zbor pozivajo, naj čim prej obravnava in sprejme interventni zakon, ki ga je v parlament vložila iniciativa.

"Vedno več je starejših in njihovih bližnjih, ki so se zaradi slabo ali celo nedelujočega zdravstvenega sistema znašli v izjemnih stiskah in ki kličejo po takojšnjem ukrepanju oblasti," so v javnem pismu zapisali v Srebrni niti.

Problem pomanjkanja družinskih zdravnikov in več kot 100.000 prebivalcev Slovenije brez izbranega osebnega zdravnika je po njihovem mnenju treba reševati takoj, saj "gre za grobo, tudi ustavno kršitev temeljne človekove pravice - dostopa do zdravstvene oskrbe".

V Srebrni niti poudarjajo, da so "pacienti brez izbranega osebnega zdravnika alarm, da je država zatajila pri izpolnjevanju svoje dolžnosti, zapisane v ustavi in direktivah EU-ja." Ker pravica do osebnega zdravnika predstavlja temeljno pravico v okviru osnovne zdravstvene dejavnosti, hkrati pa se tudi preostale pravice primarno uresničujejo prek osebnega zdravnika, je po navedbah združenja pacientom brez osebnega zdravnika preprečen dostop do zdravstvenega varstva, z izjemo nujne pomoči.

V združenju ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in celotno vlado zato pozivajo, da odpravi sklep o znižanem delovnem normativu za družinske zdravnike ter jih hkrati razbremeni določenih opravil. V pozivu so zapisali tudi, da je treba nujno povečati normativ za delo družinskih zdravnikov na 2300 glavarinskih količnikov, v sodelovanju s strokovnimi združenji pa vključiti druge zdravstvene delavce in sodelavce v ekipe v primarnem zdravstvenem varstvu, čeprav tudi teh zelo primanjkuje, ne pa za 30 odstotkov ponovno dvigovati plače določeni skupini zdravnikov.

Kot velik problem poudarjajo tudi splošno nedostopnost zdravnikov in vztrajajo pri nujnosti ohranitve "analognih komunikacijskih poti, osebnih in telefonskih stikih z zdravnikom, odzivno elektronsko pošto namesto zapletenih sistemov, s katerimi veliko starejših ne zna ravnati".