Vanja Vardjan. Foto: MMC RTV SLO
Vanja Vardjan. Foto: MMC RTV SLO

Direktorica Televizije Slovenija (TV SLO) Ksenija Horvat je odstop že sprejela, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO).

Vanja Vardjan je ponudil odstop, da zagotovi nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta izbor za Pesem Evrovizije in zaradi skrbi za dobrobit RTV SLO, evrovizijskega izbora in izbrane izvajalke, piše v sporočilu za javnost.

RTV SLO navaja, da pri dosedanjem pregledu ni bilo zaznati nobenih znakov koruptivnih dejanj. Kljub temu je treba izpeljati postopke ugotavljanja morebitnih nepravilnosti.

Na javni radioteleviziji še poudarjajo, da je videospot slovenske predstavnice Raiven doslej dosegel skoraj pol milijona ogledov. Tri evrovizijske dogodke bo TV Slovenija neposredno prenašala maja.

Navedbe o sumu morebitnih nepravilnosti pri izvedbi projekta izbora za Pesem Evrovizije sicer že obravnava Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kot je nedavno poročal portal N1, naj bi KPK v začetku januarja prejela prijavo z očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju.

Da je za letošnjo pesem Evrovizije izbrana Raiven, je RTV Slovenija razkrila na decembrski novinarski konferenci. Pevko so izbrali med več kot sto prijavljenimi na razpis. Na podoben način je bila lani za nastop na Evroviziji izbrana skupina Joker Out.

Pred tem je izbor slovenske skladbe za pesem Evrovizije potekal na prireditvi RTV Slovenija Ema, kjer je bil predstavnik izbran prek telefonskega glasovanja občinstva ter z glasovi strokovne žirije. Zadnja Ema je bila leta 2022, ko je bila za nastop na Evroviziji izbrana skupina LPS.