Predsednik Računskega sodišča meni, da država potrebuje profesionalno agencijo za javno naročanje. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Predsednik Računskega sodišča meni, da država potrebuje profesionalno agencijo za javno naročanje. Foto: MMC RTV SLO/BoBo

Edini odziv Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na naznanitev sumov kaznivih dejanj pri nabavi zaščitne opreme je bil, da so uvedli predkazenski postopek potencialne storitve kaznivega dejanja za dejanja predsednika Računskega sodišča oz. za dejanja Računskega sodišča. "Po dokumentacijo za teh 13 primerov, ki smo jih naznanili, pa ni prišel nihče. Noben interes, da bi se teh zadev lotili, ni bil izkazan," je v pogovoru za Sobotno prilogo časopisa Delo povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

Dokumentacija je po njegovih besedah sicer zavarovana. "Pokazali jo bomo in razložili, kaj si o tem mislimo. Ni prvič in ni zadnjič, da smo naznanili sume kaznivih dejanj. To sicer ni naš osnovni posel," je dodal. Naznanila o sumih kaznivih dejanj so posredovali še pred objavo revizijskega poročila, ko so imeli za to dovolj utemeljene informacije. Pozornost javnosti je bila takšna, da je javnost hotela vedeti, kaj se dogaja, pravi Vesel.

"Tudi prvotno sodelovanje s policijo je bilo zastavljeno na način, da je nekatere reči treba narediti čim prej. Ne vidim, da bi tu kaj naredili slabo ali narobe. Ni bilo prvič, da smo dokumentacijo predali že pred izdajo revizijskega poročila. Morda to ni bilo tako javno znano," je dejal in dodal, je bila revizija nabave zaščitne opreme vsega začetka netipična in deležna izjemne pozornosti "od trenutka, ko se je pojavila prva informacija, da je osnutek morda nekoliko obremenilen".

Pri javnem naročanju potrebno povezovanje

Predsednik Računskega sodišča sicer meni, da država potrebuje profesionalno agencijo za javno naročanje. To bi bila nabavna služba, kot jih imajo npr. korporacije, kjer bi bila zbrana zadostna množica profesionalcev. Takšna agencija bi morala biti po njegovem mnenju izpostavljena posebnemu nadzoru, saj bi razpolagala z velikimi sredstvi.

"Ljudi, ki javno naročanje znajo izvesti, imamo. Nekatere službe za javno naročanje niso majhne. Morali pa bi jih naučiti, da delujejo skupaj. Tega ne znamo. In to povezovanje bi lahko zagotovila agencija za javno naročanje," je svoje stališče pojasnil Vesel.

"Z revizijo nabave zaščitne opreme so padle vse maske"

Spregovoril je tudi o pritiskih na neodvisnost Računskega sodišča. Predsednik republike Borut Pahor je julija 2019 Računskemu sodišču ob 25. obletnici obstoja podelil visoko državno odlikovanje red za zasluge ter v nagovoru poudaril, da gre za institucijo, ki ima stabilnost, verodostojnost, ugled, rezultate. Z menjavo vlade marca lani pa so "začeli prihajati signali, da se stvari spreminjajo", je dejal Vesel.

"Prvi signal je bil, da sprememb zakona, ki bi še okrepile neodvisnost Računskega sodišča, ne bo. Pojavili so se prvi pritiski. Z revizijo nabave zaščitne opreme pa so padle vse maske. Vrstijo se številni pritiski na neodvisnost Računskega sodišča," je poudaril.