Škofa Geza Filo in Stanko Lipovšek sta v pridigi poudarila, da je to tudi za Slovenijo zgodovinski dogodek, ki pomeni dialog med cerkvama in njuno zbliževanje. Foto: Urad predsednika republike/Twitter
Škofa Geza Filo in Stanko Lipovšek sta v pridigi poudarila, da je to tudi za Slovenijo zgodovinski dogodek, ki pomeni dialog med cerkvama in njuno zbliževanje. Foto: Urad predsednika republike/Twitter
false
V evangeličanski cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti sta Katoliška in Evangeličanska cerkev pripravili skupno spominsko slovesnost z ekumenskim bogoslužjem ob 500. obletnici reformacije. Foto: Srdjan Živulovič/Bobo
Skupna slovesnost katolikov in luteranov

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo in katoliški celjski škof ter predsednik Slovenskega ekumenskega sveta Stanislav Lipovšek sta v evangeličanski cerkvi Martina Lutra poudarila, da se v obeh cerkvah veselijo dogodka, s katerim po 500 letih namesto poudarjanja razlik stopa v ospredje ekumenski pogled in poudarjanje tistega, kar ju združuje.

Filo se je na začetku vprašal, kdo bi si pred 100 ali celo pred 20 leti upal sanjati, da bosta leta 2016 Svetovna luteranska zveza (SLZ) in Katoliška cerkev skupaj gostiteljici ekumenskega bogoslužja ob obletnici reformacije in da bodo bogoslužje na dan reformacije skupaj vodili predsednik in sekretar SLZ-ja in papež.

"Tako papež Frančišek kot Munib Younan sta poudarila, da luterani in katoličani zaradi dialoga in skupnega pričevanja nismo več tujci, da se ne smemo sprijazniti z razdvojenostjo in odtujitvijo, ki se je med nas prikradla z ločitvijo, hkrati pa vernike pozvala, da skupaj pomagajo tistim, ki so na robu družbe," je dejal Filo. Dodal je, da se tudi v Sloveniji tako pridružujemo slovesnostim, s katerimi se po Evropi in svetu zaznamuje 500 let reformacije.

"V tem zgodovinskem trenutku se mi, luterani in katoličani, zavezujemo, da bomo tudi našo slovensko preteklost, prežeto z marsikatero bolečino in konfliktom, pustili za seboj in bomo stopili na pot skupnosti," je še poudaril Filo.

Na ta dan smo čakali 500 let
"Veselimo se, da smo doživeli ta dan, na katerega smo čakali 500 let. Jubilejno leto, ki ga začenjamo, je priložnost, da bomo nekoliko premerili razdaljo in nebeško stran ter poskušali iskati odgovore na vprašanja, kaj nam naš gospod Jezus Kristus sporoča po zgodovinskih dogodkih," je dejal Lipovšek.

"Našim slovenskim protestantom smo nadvse hvaležni za oznanjevanje evangelija in za veliko tiskanih knjig, posebej za katekizem, abecednik in še posebej za celoten prevod Svetega pisma, ki je nam Slovencev omogočil vstop v polnost in bogastvo Božje besede, in smo se tako uvrstili med kulturne narode Evrope. Veseli smo, da 500-letnico prvič obhajamo ne v polemičnem, ampak v ekumenskem duhu," je še povedal Lipovšek in dodal, da morata cerkvi najprej poudarjati tisto, kar ju povezuje, da bodo v ljubezni in resnici lahko reševali tudi tisto, kar ju še ločuje.

Škof Katoliške cerkve Peter Štumpf in častni škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša sta prebrala pet imperativov oziroma zavez, ki sta jih izdali Svetovna luteranska zveza in Katoliška cerkev. Pri bogoslužju so poleg škofov in duhovnikov obeh cerkva ter duhovnic evangeličanske cerkve sodelovali pevska zbora iz obeh cerkva, glasbena skupina iz soboške evangeličanske cerkvene občine ter verniki obeh veroizpovedi.

Pahor: Reformacija je pomembna za Slovenijo in Evropo
Slovesnosti so se med drugimi udeležili predsednik republike Borut Pahor, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz in predstavniki binkoštne in srbske pravoslavne cerkve ter islamske verske skupnosti.

Pahor je po dogodku povedal, da je njegovo sporočilo za današnji čas zelo dragoceno, saj nam sporoča, naj gradimo na tistem, kar nam je skupnega, in sprejmemo različnost: "To je sporočilo, ki se mi zdi zelo pomembno ob 500. obletnici začetka reformacije, ki je tako pomembna za Slovenijo, ne nazadnje tudi za Evropo, in upam, da bomo tudi Slovenci, ki nam je reformacija toliko dala, gledali v prihodnost z upanjem in ne strahom," je poudaril Pahor.

Skupna pot sprave
Papež Frančišek in predsednik Svetovne luteranske zveze Munib Younan sta v Lundu na Švedskem v skupni katoliško-luteranski izjavi, ki sloni na ekumenskem dokumentu Od konflikta do skupnosti, povedala, da so katoličani in luterani s tem stopili na skupno pot sprave in da priznavajo, da obstaja veliko več stvari, ki jih združujejo, kot pa tistih, ki jih ločujejo.

Skupna slovesnost katolikov in luteranov