Peter Vilfan je honorarje za komentiranje prejemal na račun svojega zasebnega športnega društva košarkarska šola Peter Vilfan. Foto: BoBo
Peter Vilfan je honorarje za komentiranje prejemal na račun svojega zasebnega športnega društva košarkarska šola Peter Vilfan. Foto: BoBo

Požareport je v preteklih dneh navajal, da je javni zavod RTV Slovenija Petru Vilfanu, nekdanjemu košarkarju, v letih od 2007 do 2012 honorar nakazoval na račun njegovega zasebnega športnega društva, s čimer naj bi z računovodskimi manevri davčno blagajno oškodoval za več deset tisoč evrov.

Vilfan je v odzivu pojasnil, da je bila v letih od 2007 do 2009 sklenjena pogodba med RTV Slovenija in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Pogodbo so po njegovih navedbah dali v pregled pravni službi RTV Slovenija, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko s to pogodbo karkoli narobe. Temu po njegovih navedbah pritrjujeta tudi finančna služba RTV Slovenija in neodvisno mnenje davčnega strokovnjaka Darka Končana.

Kot je še pojasnil Vilfan, je bilo njegovo delo na RTV Slovenija v navedenem obdobju mesečno ovrednoteno v višini 1500 evrov, zneski, ki so se pojavili v javnosti, pa so precej višji.

Po Vilfanovih navedbah namreč obsegajo obdobje treh let ter zajemajo tudi vse potne stroške (letalske vozovnice, hotelske namestitve, transferje in obračune dnevnic). Pogodba je vsebovala tudi pripravo prispevkov za dnevnoinformativne oddaje in vodenje športnih oddaj ter sodelovanje v drugih oddajah zavoda.

Kot pravi, je osebno sodelovanje z javnim zavodom prekinil leta 2009, njegovo društvo pa je nekaj let sodelovalo v oddaji Male sive celice. Več let zapored so brezplačno gostili zmagovalce oddaje v poletnem košarkarskem taboru v Strunjanu, pozneje pa so jim izvajalci oddaje sporočili, da zaradi spremembe predpisov tak način podeljevanja nagrade ni več mogoč, zato je v naslednjih letih udeležbo plačala RTV Slovenija.

Sodelovanje je bilo urejeno prek enkratnega letnega naročila RTV Slovenija Športnemu društvu košarkarska šola Peter Vilfan, je pojasnil.

DZ omogočil komentiranje tekem

Vilfan je komentiral športne tekme tudi v času, ko je bil poslanec, prvič je bil izvoljen leta 2011. DZ mu je v prvem in tudi v drugem poslanskem mandatu, ki ga je nastopil leta 2014, odobril opravljanje dodatne dejavnosti.

Vilfan je leta 2017 za POP TV oz. Kanal A komentiral košarkarske tekme na evropskem prvenstvu. Na Proplusu pogodbenih razmerij s svojimi poslovnimi partnerji ne komentirajo, Vilfan pa je danes pojasnil, da je bila projektna pogodba sklenjena na enak način kot z RTV Slovenija. Pridobljena sredstva so bila po njegovih navedbah uporabljena za delovanje dejavnosti društva.

Furs postopkov ne razkriva

Požareport in Reporter sta nazadnje poročala, da tudi finančna uprava (Furs) preiskuje, ali je Vilfan kršil davčne predpise. Furs navedb ni ne potrdil ne zanikal, saj gre po njihovih navedbah za davčno tajnost.

"Na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugo, kar zadeva posameznega zavezanca za davek," so pojasnili.

Obenem pa so dodali, da tedaj, ko so obveščeni (od medijev ali pa prejmejo prijavo) o določenih okoliščinah, ki kažejo na možnost kršitve predpisov, te skladno s svojimi pristojnostmi preverijo.

Če bi se izkazalo, da je prišlo do kakšnih napak, Vilfan napoveduje, da bo prevzel odgovornost, vendar to lahko po njegovih navedbah ugotovijo le uradni organi.