Vlada ni naklonjena predlogu sindikatov javnega sektorja, da bi zaposlenim izplačali višji regres. Foto: Pixabay
Vlada ni naklonjena predlogu sindikatov javnega sektorja, da bi zaposlenim izplačali višji regres. Foto: Pixabay

Po zakonu o delovnih razmerjih je delodajalec dolžen delavcu s pravico do letnega dopusta izplačati regres najmanj v znesku minimalne plače. Ta za letos znaša 1203,36 evra.

Reprezentativni sindikati javnega sektorja so ministrstvu za javno upravo maja poslali usklajen predlog, po katerem bi javni uslužbenci, uvrščeni do vključno 26. plačnega razreda, prejeli regres v znesku 1503,36 evra. Regres za uslužbence od 27. do vključno 35. plačnega razreda bi znašal 1453,36 evra, od 36. do vključno 40. razreda 1403,36 evra in od 41. do vključno 50. plačnega razreda 1303,36 evra. Za tiste, ki so uvrščeni v 51. ali višji plačni razred, pa so sindikati predlagali regres v znesku 1203,36 evra.

Vlada sicer uradnega stališča do takšnega predloga še ni sprejela, je pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik že po pogajanjih na začetku prejšnjega tedna na vprašanje o tem poudarila, da sredstva za dvig v proračunu niso zagotovljena. Ministrica se tudi sprašuje, ali je dvig regresa sploh upravičen. "Mi moramo skrbeti za javnofinančno vzdržnost. Če bi se začeli pogovarjati o dvigu regresa, bi pričakovali od sindikatov, da povedo, čemu se potem odpovejo," je med drugim še dejala takrat.

"Vsem zahtevam ni mogoče ugoditi"

Podobno je ob robu seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) ponovil državni sekretar z ministrstva za javno upravo Urban Kodrič. Kot je dejal, se za zdaj ne govori o pogajanjih za višji regres in tudi sredstva v ta namen niso predvidena. Vlada mora uresničevati prioritete na vseh področjih in "vsem zahtevam žal ne more ugoditi". Treba je upoštevati tudi finančna sredstva, je dodal.

V sindikatih pričakujejo, da se bo vlada uradno opredelila do njihovega predloga. Kot je pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, so jo pozvali tudi, naj svoje neuradno stališče znova premisli. Če bi to obveljalo, bi to ne nazadnje pomenilo, da bi tisti z najnižjimi plačami letos prejeli nižji regres, kot so ga lani, je v izjavi ob robu seje ESS-ja dejal Počivavšek. To vprašanje nameravajo sprožiti tudi na ponedeljkovih pogajanjih.

V Svizu so ogorčeni

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so že sporočili, da je glavni odbor sindikata na seji v četrtek izrazil ogorčenost "nad vladno zavrnitvijo sindikalnega predloga o izplačilu nekoliko višjega zneska regresa za letni dopust, kot je sicer predvideno z zakonom".

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sindikalni predlog predvideva izplačilo višjega regresa za tiste zaposlene v javnem sektorju, ki prejemajo najnižje plače, kar še zlasti velja za delavke in delavce iz plačne skupine J, za čistilce, kuharje, hišnike, spremljevalce otrok s posebnimi potrebami, negovalce, varuhe, poslovne sekretarje računovodje, a tudi za pomočnike vzgojitelja v vrtcih in druge strokovne delavce in delavke z nizkimi plačami.

Ob pomanjkanju tehničnega, administrativnega, računovodskega in strokovnega osebja v vrtcih, šolah, dijaških domovih, fakultetah, raziskovalnih inštitutih in kulturnih ustanovah bo vladna zavrnitev predloga zvišanja zneska regresa za letni dopust za od 300 evrov za najslabše plačane do 50 evrov za zaposlene do 50. plačnega razreda zgolj še okrepila željo zaposlenih, da si poiščejo bolje plačano delovno mesto zunaj javnega sektorja, opozarjajo v sindikatu.

"Če si je vlada pripravljena nakopati upravičeno ogorčenje zaposlenih zaradi enkratnega stroška, ki ne bi presegel nekaj deset milijonov evrov, se Sviz sprašuje, kaj si potem lahko zaposleni v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi obetajo od pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij. Ta namreč jasno ter dokazljivo in dokazano kažejo na primerjalno slabše vrednotenja dela v dejavnostih, ki jih Sviz zastopa," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zakon o delovnih razmerjih predvideva izplačilo regresa najpozneje do 1. julija. V lanskem letu so sicer javni uslužbenci sprva dobili izplačan regres v znesku zakonskega minimuma, pozneje pa še poračun do višjega regresa, v skladu z dogovorom, ki so ga vlada in sindikati sklenili oktobra.

Koliko regresa bodo dobili javni uslužbenci?
Delodajalci in delojemalci želijo zagotovilo premierja, da bo spoštovan socialni dialog

Predstavniki delodajalcev in delojemalcev so v uvodu seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) izrazili nezadovoljstvo s socialnim dialogom, kot ga vodijo nekatera ministrstva. Premierja Roberta Goloba pozivajo, da se 23. junija udeleži seje ESS-ja in zagotovi, da bodo upoštevani kot enakopravni partnerji in bodo vzpostavljeni pogoji za socialni dialog.

Kot je na novinarski konferenci po seji ESS-ja pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, se kršijo pravila ESS-ja, ko gre za roke, posredovanje gradiv, samo usklajevanje zakonodajnih predlogov. Tudi danes so na primer obravnavali tri predloge, "ki so šli mimo ESS-ja", je dodal.

Od premierja tako pričakujejo, da jim zagotovi, "da bo realizirano tisto, kar je obljubil v začetku mandata, ko smo oživili socialni dialog v okviru ESS-ja". S pobudo sindikalne strani pa se strinjajo tudi delodajalci.

Andrej Zorko z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je opozoril, da trenutno v državi poteka oz. je napovedana vrsta pomembnih reform, denimo na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Aktivno vključevanje socialnih partnerjev že v nastajanje zakona, preden gre ta v javno obravnavo, pa po njegovih besedah zagotavlja stabilnost sistema, nek širši družbeni konsenz.

Poleg novonastalih ministrstev so po besedah Mitje Gorenščka z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) najpogostejši kršitelji prav ministrstva, ki so pod največjih pritiskom za pripravo reform, najbolj ministrstvo za zdravje. Gorenšček pravi, da po svoje razumejo njihovo časovno zadrego, vseeno pa pričakujejo oziroma zahtevajo, da se zagotovi dovolj časa za usklajevanja.

Od premierja zlasti pričakujejo "zagotovilo, da bo vlada vse svoje terminske načrte za postopke priprave in sprejemanja zakonov pripravljala tako, da bo v to časovnico vključen resen postopek socialnega dialoga oziroma resno usklajevanje s socialnimi partnerji," je poudarila tudi Martina Vuk iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije.

V petek je ESS sicer med drugim obravnaval vmesno poročilo pogajalske skupine ESS-ja za pripravo novele zakona o delovnih razmerjih. Počivavšek je pojasnil, da pogajanja potekajo od lanskega decembra "s kar nekaj zastoji". Po predstavljeni časovnici naj bi bil predlog zakona za obravnavo na ESS-ju pripravljen do sredine junija, ESS naj bi ga obravnaval na seji 23. junija, nato pa naj bi nekje do 7. julija, ko naj bi bil zakon posredovan na vlado, obstajala možnost aktivnega dogovarjanja socialnih partnerjev o odprtih rešitvah, je navedel Počivavšek. V Pergamu, ki ga vodi, pa po njegovih besedah ugotavljajo, da v zakonu obstaja še mnogo odprtih vsebinskih zadev.

ESS: Vlada se ne drži pravil socialnega dialoga