Slovenske ulice bodo očitno še nekaj časa ostale prazne. Foto: BoBo
Slovenske ulice bodo očitno še nekaj časa ostale prazne. Foto: BoBo

Odloki začnejo veljati dan po objavi v uradnem listu.

Po napovedih sprememb ni in bodo vsi omejitveni ukrepi veljali še naprej. Tako se bodo učenci še naprej šolali na daljavo, še naprej bodo prepovedana zbiranje, gibanje med občinami in v nočnem času, omejeni bodo ponujanje storitev in prodaja blaga ter delovanje lokalov, javni promet ne bo deloval. "Kot smo neuradno izvedeli, bo vlada na dopisni seji namreč le ugodila zahtevi ustavnega sodišča in obravnavanih 10 odlokov objavila tudi v uradnem listu," je za Televizijo Slovenija poročala Andreja Gregorič.

S to odločitvijo je ustavno sodišče sicer vzbudilo dvom tudi o pravnih osnovah drugih odlokov za zajezitev epidemije.

Vlada bo odloke prilagodila zahtevam ustavnega sodišča
Sorodna novica Pravniki enotni o odločitvi ustavnega sodišča; vlada o njej na sobotni dopisni seji

Stališče vlade: Vsi ukrepi sprejeti na pregleden in javen način

Ustavno sodišče je v četrtek za neveljavne označilo sklepe vlade, s katerimi je ta podaljševala ukrepe za zajezitev epidemije v vzgoji in izobraževanju, sprejete v obliki odloka, in sklep ministrice za izobraževanje o izobraževanju na daljavo. Presodilo je, da gre pri sklepih za predpise, ki morajo biti objavljeni v uradnem listu, sicer niso veljavni. Posledično je po navedbah ustavnih sodnikov prenehala tudi veljavnost samega odloka o začasni prepovedi zbiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Vladna služba za zakonodajo je v izjavi za javnost poudarila stališče vlade, da so bili vsi ukrepi sprejeti na pregleden in javen način ter po njenem mnenju tudi ustrezno predstavljeni in objavljeni. Vse navedeno po mnenju vlade velja tudi za akte, s katerimi je podaljševala ukrepe.

"Tudi o teh ukrepih je bila takoj obveščena javnost in posebej še državni zbor," so zapisali. Odločitev sodišča pa je vlado presenetila, "saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe, ni postavilo na takšno stališče".